Došao je i taj dan. Svi oni koji su željni SSD hardvera top kvalitete i brzine će napokon moći uživati u nečemu takvom. Optane 900P, najnoviji SSD osmišljen i proizveden od strane Intela je dostupan na tržištu. S obzirom da se radi o još jednom Intelovom proizvodu, jedna napomena – ovaj SSD je skup. I to poprilično.

 

Trebate li neki disk koji može renderirati neki film ili pak igru, s time da postupak renderiranja uključuje 1.1 milijardu čestica? Ako trebate pravi hardver koji će obaviti posao kako treba tada je Optane 900P ono što vam treba i ono što ste čekali. Dugo očekivani disk koji je po svemu sudeći disk budućnosti i dosad neviđene brzine renderiranja kao i očitavanja/zapisivanja podataka dostupan je na tržištu od petka. Prema nekim testiranjima testeri su ovim diskom uspjeli izrezati renderiranje scene koja je trajala sedam sekundi sa 17.4 sata na 6.3 sata.

 

optane 900p test
Izvor: AnandTech

 


Ako ste se pitali kako je moguće da jedan disk, pa bio to i SSD može toliko utjecati na aktivnosti koje inače uvelike ovise o procesoru ili grafičkoj kartici, odgovor je u 3D Xpoint memoriji koju koristi novi Intelov SSD. Radi se o navodno superbrzoj memoriji kakvu još navodno dosad nismo imali prilike vidjeti niti na jednom disku, bez obzira na to radi li se o ”čvrstom” ili SSD-u. Radi se o u svakom pogledu superiornijoj memoriji u odnosu na one memorije koje se trenutno koriste kod diskova, pogotovo kod SSD-ova (kao što je NAND recimo).

 

Optane 900P specifikacija

 

Memorija koja je nastala iz suradnje Intela i tvrtke Micron bi trebala pružiti daleko više od onoga što zasad možemo vidjeti i ”okusiti.” Navodno bi svi SSD-ovi koji operiraju uz pomoć ove memorije trebali biti i do tisuću puta brži od i onih najbržih NAND SSD-ova. Je li ovo pretjerivanje ili tu ima i istine, vidjeti će se u skoroj budućnosti nakon što se obave svi potrebni testovi ne bi li se utvrdilo jesu li stručnjaci iz Intela govorili istinu ili su ipak stvar malo previše napuhali.

Ono što bi svakako bilo dobro za sve korisnike jest kada bismo imali jedan takav SSD čija bi memorija bila toliko brza kao da se radi o performansama procesne memorije procesora (što je isto tako jedna od stvari za koju Intel govori kako im je cilj postići u bližoj budućnosti).

 

Intel-Optane-900p performanse

 

SSD brz kao procesor? Možda, ali ipak ne tako uskoro

Bilo bi zaista odlično kada bismo imali diskove koji bi imali brzinu očitavanja i zapisivanja poput brzine procesora (ili čak i brže), no to je još uvijek samo želja. Ono što je puno bliže stvarnosti u vezi novog Intelovog Frankensteina (možda malo pregruba riječ, ali prikladna s obzirom da Intel često osmišljava nekakve hibride za koje nitko ne zna kako će u praksi raditi) jest kako se radi o SSD-u koji, iako jest kvalitetniji u svakom pogledu od svoje konkurencije, ipak nije toliko dobar.

Puno niža latencija, osjetno duža trajnost od svih dosadašnjih SSD-ova, performanse koje su isto tako na puno višem nivou je ono što nudi Optane 900P. No, je li to dovoljno? I još bolje pitanje, po kojoj cijeni ćemo moći kupiti jedan ovakav SSD? I hoće li se kupovina isplatiti?

Intel je zasad na tržište izbacio dva modela, odnosno četiri verzije svojih novih diskova. Jedan je x4 Gen 3 PCle verzija sa 280 GB i 480 GB kapacitetom pohranjivanja. Cijene? Prava sitnica (s obzirom da svi znamo kakve su cijene kada se radi o Intelu). Za verziju od 280 GB trebati ćete izdvojiti oko 2400 kuna, dok ćete za verziju sa 480 GB trebati izdvojiti 4300 kuna. Pa tko voli i kome novac nije problem- nek’ izvoli.

Drugi model je 2.5-inčni U.2 drive sa kapacitetom od 280 GB koji košta isto tako 2400 kuna.

 

Intel-Optane-SSD-900P 2.5 inča

 

Stvar kod oba modela jest ta da oba modela bilježe sekvencionalnu brzinu očitavanja podataka od 2.5 GBps kao i sekvencionalnu brzinu zapisivanja od 2 GBps. Slučajna 4K brzina očitavanja je postavljena na 550 000 IOPS-a, dok je slučajna 4K brzina zapisivanja postavljena na 500 000 IOPS. Latencija je zabilježena na manje od 10 mikrosekundi.

Nadalje, Pcle disk sa kapacitetom od 480 GB je postavljen na 8760 TBW ili točnije zapisanih terabajta. Samo usporedbe radi, Samsungov 960 Pro SSD sa kapacitetom od 512 GB ima brzinu zapisivanja terabajta od 400. Kolika je razlika, samo izračunajte.

Ovdje naravno nije kraj. Intel isto tako obećaje kako će njegov Optane 900P SSD biti tako dobar da će poboljšati performanse sveukupnog rada računala za do četiri puta, što bi trebao biti veliki plus za ”heavy-duty” korisnike računalnih hardvera, pogotovo za gamere koji od svojih računala žele ”iscijediti” i zadnji atom snage.

Chris Roberta, jedan od članova razvojnog tima Star Citizena, rekao je kako je Intelov Optane 900P ”strašno” i nevjerojatno brz te kako se brzina i sve ono što je Intel htio donijeti svojim Optane 900P diskom tek otkriva. Optane 900P je disk koji je korišten u testiranju vremena očitavanja unutar Star Citizena, tako da je glavni cilj razvojnog tima, a samim time i igre taj da igra može iskoristiti sve ono što Optane 900P nudi.

 

intel optane 900p tablica

 

Je li Optane 900P zadovoljio ”glad” korisnika i ako još uvijek nije, može li?

Ako promatramo odnose cijene kapaciteta onda ćemo vidjeti kako Optane 900P baš i nije najkompetitivniji. Iz toga se da iščitati kako je jedan od glavnih razloga zbog kojih je Optane 900P pušten u prodaju jest da se ”smire strasti” i da se koliko-toliko zadovolji potreba korisnika, s obzirom na to kakvu je buku podigla samo najava ”revolucionarnog i nikad dosad viđenog” SSD-a kakav je Optane 900P trebao biti.

Da, istina jest da je Optane 900P strašno brz kada se promatra brzina jednog SSD-a, no ako ćemo gledati kapacitet SSD-a (nešto što je isto tako jako važno na što kupci obraćaju pozornost prije nego što se odluče na kupnju jednog) onda je jasno kako je Optane 900P bio više namijenjen ”entry” razini računala i korisnicima koji si ne mogu priuštiti SSD-ove sa ”više gigabajta.”

Optane 900P je isto tako namijenjen i svima onima koji su bili ”gladni” za hardverom koji bi mogao donijeti nešto novo i nešto dosad neviđeno (što Optane djelomično i jest učino, pogotovo kada govorimo o brzini), no ono što ostaje za vidjeti jest hoće li u budućnost na tržište biti izbačene nove verzije Optane SSD-a i ako budu, hoće li u tim verzijama ipak biti žrtvovana brzina u odnosu na kapacitet.

Ono što zasad imamo jest vrlo brzi SSD sa osrednjim kapacitetom koji je dostupan za visoku cijenu (koja bi trebala biti jamac kvalitete, kao što i jest gotovo uvijek slučaj s proizvodima koje osmisli Intel).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here