Kao sastavni dio Intelove konferencije za investitore, proširile su se nove informacije s više detalja o tome kakav je plan Intela za buduću proizvodnju čipova.

Intel je prošlog tjedna proširio svoj javni plan, tkzv. roadmap, za mikroprocesore do 2020. godine, potvrđujući postojanje “Tiger Lake-a”, 10nm čipa koji će se pojaviti tokom iduče 2020. s potpuno novom mikroarhitekturom i Intelovom novom Xe grafikom.

Rukovoditelji su također počeli otkrivati ​​neka poboljšanja u performansama koja su povezana s prethodno najavljenim čipovima, kao što je brzina prvog Intelovog Ice Lake 10nm čipa u usporedbi s prethodnom generacijom. Intel je također rekao par riječi  o poboljšanjima na “Lakefieldu”, na kojemu se intezivno radi, kako bi se stvorio gušći sustav silicija na čipu.

Kombiniranje nove jezgre od 10nm “Ice Lake”, za koju su rukovoditelji rekli da će biti isporučena u lipnju, plus redizajnirani čip Tiger Lakea, kao i Intelova druga velika najava, 7nm chip do 2021. U svakom slučaju čini se da sada Intel barem priča agresivnije nego što je to činio godinama unazad.

intel road map

Ice Lake 

Govoreći na Intelovoj konferenciji za ulagače prošlog tjedna, Murthy Renduchintala, Intelov glavni razvojni inženjer, rekao je da nije tajna da se Intel borio s razvojem 10nm-a.

“U razgovorima s mnogim od vas, vjeruje se kako je Intelova tehnologija procesa s vremenom usporila”, dodao je Renduchintala. Međutim poruka ove konferencije ulagačima? To više nije i neće biti slučaj.

intel ice lake

Ice Lake, rekao je Renduchintala, u potpunosti iskorištava 10nm tehnologiju. Iako nije objavio performanse, pružio je neke usporedbe generacija, iako bez stvarnih informacija. Zanimljivo je da Intel ne govori izravno o cjelokupnom CPU-u; umjesto toga, Intel vjeruje da će Ice Lake isporučivati ​​2,5 puta do 3 puta veće “AI performanse” od čipova prethodne generacije i dvostruko više grafičkih performansi.

intel ice lake

Ice Lake također sadrži ono što Intel naziva “Generation 11” performansama, koje će očigledno biti označene kao “Next Gen Graphics Iris Plus Experience”, ako je predstavljeni tekst u Intelovoj prezentaciji bio bilo kakva indikacija. Gregory Bryant, viši potpredsjednik i generalni direktor Client Computing Group-a, rekao je investitorima da je integrirana grafika dovoljno snažna da može pokretati stotine igara pri rezoluciji od 1080p pri 30 (ne 60) frame-ova u sekundi.

Tiger Lake

Prema Renduchintali, vodeći proizvod 7nm tehnologije zapravo će biti GP-GPU za podatkovne centre, dostupan tijekom 2021. godine, a izrađen na temelju nove Xe arhitekture koju Intel trenutno razvija. Korisnici osobnih računala, međutim, fokusirat će se na Tiger Lake.

intel tiger lake

Iako ništa na slajdu eksplicitno ne označava ovu izvedbu kao “Tiger Lake”, glasnogovornica Intela potvrdila je da na to upućuje ovaj slajd. (Maleni akronimi u fusnotama također se odnose na “TGL” ili Tiger Lake.)

“U svakom slučaju, želim istaknuti da je Intel već otišao dovoljno daleko sa Tiger Lake-om, i da su ga Intelovi inženjeri već uspješno pokrenuli i na Windows i Chrome sustavima”, rekao je Bryant. “Bit će ogromnih prednosti koje će osjetiti i krajnji korisnici i profesionalci”, rekao je Bryant.

intel tiger lake 2021

Među njima će biti i “blistavih” grafičkih performansi, rekao je Bryant, projektirajući 4X poboljšanje u grafičkoj izvedbi od današnjih 15-vatnih “Whiskey Lake” čipova do 25-vatnog Tiger Lake čipa. Još impresivnija usporedba može biti slično poboljšanje kodiranja kod 4X-a; Intelovi brojevi uspoređuju kodiranje čipa “Whiskey Lakea” s rezolucijama od 4K/60 s kodiranjem Tiger Lake čipa s rezolucijom od 8K/60.

“Ovo je dramatično drugačije iskustvo gaminga”, rekao je Bryant.

Lakefield

Intelov “Lakefield” ostaje jedan od naj tajnovitijih proizvoda, upravo zato što niti ne znamo kako će izgledati PC na bazi Lakefielda. Bryant je pokazao matičnu ploču s Lakefield čipom. To implicira da će računala koja se temelje na “Lakefieldu” biti računala malog formata s dvostrukim zaslonom, preklopnim zaslonima i drugim inovativnim faktorima, rekao je Bryant.

intel lakefield

Intelov Lakefield čip sadrži puno toga: višestruke procesore, memorije i I/O.

Sjetimo se da Lakefield kombinira višestruke elemente kako bi stvorio jedinstveni sustav na čipu: CPU temeljen na “Sunny Cove” arhitekturi  za koju pretpostavlja da je osnova „Ice Lakea“, kao i „Tremont“  za Atom CPU jezgru. U tom smislu, Intelov Lakefield je dizajniran na način sličan ARM čipovima, s glavnim čipom koji pokreće zahtjevne aplikacije i nudi snažnije perfomanse, a Atomovi čipovi upravljaju lakšim stvarima koja ne zahtijevaju visoke performanse.

Ipak, brojke su impresivne, s dvostrukim grafičkim performansama, 1.5X do 2X nižom potrošnjom aktivne energije i nevjerojatnim poboljšanjem od 10X na SOC standby performansama. Po svemu sudeći Intel se očigledno bavi i “low-power” segmentom tržišta za koje je Qualcomm itekako zainteresiran. Podsjetim da tokom trećeg kvartala ove godine Qualcomm planira izbaciti na tržište Snapdragon 8cx PC procesore koji će imati namjenu baš u tom “low power” PC segmentu tržišta.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here