Prije dvije godine Intel je objavio partnerstvo vrijedno 50 milijuna dolara sa kompanijom QuTech. Od tada nismo čuli ništa o njihovom progresu u kvantnom računalnom istraživanju do danas. Intel je objavio isporuku novog 17-qubit (kvantnog bita) partneru QuTech, koji demonstrira brz progres koji su Intel i QuTech napravili u istraživanju i razvijanju kvantnog kompjuterskog sistema.

intel qubit

 

Za neinformirane, razvoj kvantnog kompjutera biti će veliki korak za računalni svijet.  Dok klasični kompjuteri koriste bitove (koji može biti samo jedne vrijednosti, 0 ili 1), quantum računarstvo otvara vrata quantum bitovima koji mogu predstavljati dvije različite vrijednosti u isto vrijeme kroz superponiranje, stoga mogu rješavati probleme mnogo brže od klasičnog kompjutera. Dok je to još uvijek uzbudljiva ideja postoji mnogo prepreka do njenog ostvarenja i izrade kvantnog računala. Osiguravanje stabilnosti qubitova je jedna od tih prepreka.


qubit procesor

 

Sa ovim novim CPU, Intel je uspio upakirati 17 qubits na jedan čip. Pakiranje je još jedan veliki aspekt kvantnog računarstva, jer qubitovi imaju operativnu temperaturu oko 20 milikelvina (temperatura oko 250 puta hladnija od dubokog svemira -3,1 Kelvina) što je blizu apsolutne nule. Ovaj supravodljiv čip je veliki pomak naprijed. Ne samo zbog toga što sadrži 17 qubits već i zato što je izrađen tako da podnese ove ultra niske temperature.

Ovo nije prvi testni čip koji je Intel isporučio QuTech, ali njegova izrada je dovoljno uzbudljiva da je Intel želi javno objaviti, to je nešto što se nije dogodilo od kada su postali partneri. Na ovom linku možete pogledati video gdje Intel i QuTech objašnjavaju proces izrade čipa.

 

 

I što je slijedeće? QuTech će testirati svaki od Qubita posebno, ali isto želi testirati performanse kada qubitovi budu isprepleteni i radili skupa. Nadalje, Intel i QuTech istraživanje će početi ispitivati hardware i software potreban za kontroliranje ovakvog čipa zajedno s quantum aplikacijama koje mogu prihvatiti izazov ovakve tehnologije.

Dug je put do ostvarenja sna i realizacije kvantnog računarstva, ali ovo je sigurno iskorak u pravom smjeru.

Piše: K.J.

2 Komentari

  1. U redu je to. Mikroelektronika polako ali sigurno dolazi do svojih granica iako, realno govoreći, računala već sada obavljaju sve za što su zamišljena i gotovo da nije potrebno pojačavati snagu procesora.
    Ali uvijek se jačim računalima smisle nove, jače primjene. Prva koja se kvantnim računalima želi ostvariti je razbijanje kriptosustava. Dakako, matematičari će njima krckati teške matematičke probleme (faktorizacija velikih brojeva, izračunavanje diskretnog logaritma itd…). Međutoa, meni su rekli da će Intel nestati tj. da će ga pojesti druge koncepcije (ARM?). Živi bili pa vidjeli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here