Na internetu su se nedavno pojavili podaci koji ukazuju na to kako Intel sa svojim novim, nadolazećim Core i9-10900KF procesorom želi izravno napasti AMD-ov Ryzen 9 3900X. Prema potencijalnim specifikacijama u vezi novog procesora, koji su također osvanuli na internetu, Intel ima svako pravo nadati se da će uspjeti u svrgavanju AMD-ovog konkurenta s prijestolja.

Što te informacije točnije kažu? Čime bi se to novi Intelov procesor trebao pohvaliti? Kao prvo, osnovni radni takt procesora trebao bi biti 3.7 GHz, no mogućnosti Turbo Boosta omogućile bi mu skok u radnom taktu do 5.3 GHz. Procesor je bio testiran na računalu koje je na sebi imalo 16 GB DDR4 radne memorije (2 puta po 8 GB) na frekvenciji od 2.400 MHz.

Navodno su na novom procesoru već obavljena neka ispitivanja i mjerenja, ne bi li se pokazalo kakva je njegova prosječna snaga i moć. Prema podacima nekih ispitivanja, Intelov 10900KF procesor ostvario je 12.412 bodova (radilo se o broju bodova iz Time Spy CPU testiranja). Ovo je dosta visok broj i premda se radi o preliminarnim ispitivanjima, svakako je pobudio zanimanje.

Kao što smo mogli vidjeti, novi i9-10900 procesor u sebi ima dva slova: K i F. Zanima li vas što ta slova znače? Slovo ”K” znači da je procesor otključan za ”overclockanje”, dok slovo ”F” znači da procesor na sebi nema nikakvu integriranu, grafičku karticu. Sve u svemu, radi se o procesoru sa 10 jezgri i 20 threadova, osnovnog radnog takta od 3.7 GHz i mogućnostima Turbo Boosta do 5.3 GHz.

Kako to sve izgleda u usporedbi sa AMD-ovim protivnikom?

Prema ispitivanjima koja su provedena na AMD-ovom Ryzen 9 3900X procesoru, otkriveno je kako je taj procesor ostvario 13.650, 13.193 i 12.857 bodova. Svako od ispitivanja bilo je napravljeno na različitim sustavima i s različitim ostalim računalnim komponentama, što svakako treba uzeti u obzir.

Točnije, Intelov 10900KF bio je ispitan na računalu koje je imalo 16 GB DDR4 RAM, dok je AMD-ov procesor bio testiran na računalu koje je imalo 32 GB DDR4 RAM, radnog takta od 3.200, 3.400 i 3.800 MHz, što je uzrokovalo da AMD-ov procesor osvoji veći broj bodova.

Core i9-10900KF benchmark

 

Koliko bi novi Intelov procesor mogao koštati i kada bismo ga mogli vidjeti na tržištu?

Ono što je zasad vrlo nepoznato i o čemu gotovo da i ne postoje informacije jest cijena po kojoj bi Intel svoj novi procesor mogao prodavati. AMD svoj Ryzen 9 3900X prodaje po cijeni od 500 USD (iako ga se može pronaći i po nešto nižoj, ali isto tako i po nešto višoj cijeni, ovisno o tome gdje tražite i u kojem dijelu svijeta se kupac nalazi).

Ono što se isto tako ne zna jest informacija o tome kada bi na tržištu trebao osvanuti novi procesor iz Intelove Comet Lake serije procesora za stolna računala. Nadamo se da ćemo uskoro čuti nešto više o tome.

Može li Intel svojim novim procesorom za ”premium” stolna računala ugroziti AMD-ovog protivnika te može li Inte Core i9-10900KF zaista sa prijestolja srušiti Ryzen 9 3900X, vrijeme će pokazati. Ono što bi svakako bilo dobro jest da Intel uskoro objavi neke nove informacije (informacije o cijeni bi nam dobro došle kao žednome u pustinji, no na takvim informacijama Intel je posebno škrt).

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here