Dodavanje brže mreže kao što su 5G i gigabit LTE, moglo bi pomoći Intelovoj namjeri da bude prisutniji u budućim iPhone uređajima, kao i drugim pametnim telefonima.

Intelov dugogodišnji napor da se uključi u opskrbu procesora za naše pametne telefone bio je totalni neuspjeh, ali po svemu sudeći Intel ne odustaje, tvrtka i dalje naporno radi, kako bi svoje komunikacijske čipove uvela u što je moguće više pametnih telefona.

Da Intel misli ozbiljno, govori činjenica da je je tvrtka nedavno objavila niz razvojnih tehnologija koje bi mogle pomoći njenim mobilnim apetitima, i možda poboljšati već iduće godine nove iPhone s bržom verzijom današnje mrežne tehnologije zvane gigabit LTE. Spominjemo iPhone jer znamo da se Apple razišao sa Qualcomm-om, i da bi tim iz jabuke, volio pronaći adekvatnu zamjenu za svoje buduće iPhone uređaje.

Čak i ako vas ne zanima mnogo, hoće li vaš slijedeći pametni telefon imati “Intel inside”, možda biste mogli obratiti pozornost na ovo pitanje, jer Intelov ulaz u pametne telefone, mogao bi potaknuti nova natjecanja u mobilnim tehnologijama, pomažući u smanjenju troškova telefona i unapređivanju same tehnologije.


 

Intel-5G-modem karakteristike

 

Evo što je Intel pripremao za svoj nastup sa komunikacijskim čipovima:

Novi čip, pod kodnim imenom “Gold Ridge”, sada nosi naziv XMM 8060, značit će da Intel može pogoniti 5G telefone planirane za sredinu 2019. godine. Danas je mreža četvrte generacije – 4G, koristeći LTE, doseže brzine blizu 1 gigabita u sekundi, ali 5G bi trebao biti 10 puta brži od toga i donijeti neka druga velika poboljšanja, kada se počnu pojavljivati na tržištu tokom 2019 godine.

Njegov nasljednik, XMM 7660, otprilike će udvostručiti brzinu LTE mreže od 1,6 Gbps, kada se pojavi u telefonima 2019. godine. Podržat će i širi raspon frekvencija, pomažući proizvođačima telefona da prodaju svoje telefone na više tržišta i pomažući nam kada budemo često mjenjali roaminge, putovajući iz zemlje u zemlju.

Intel je napravio svoj prvi 5G poziv s prototipom 8060 čipa, rekao je Chenwei Yan, generalni direktor Intelovih mrežnih proizvoda. Ovaj čip će podržati ne samo konvencionalne radio-valove s frekvencijom manjom od 6GHz, već i sa novim “milimetarskim valovima” na 28GHz koji su zaštitni znak 5G tehnologije.

 

intel-roadmap-5g-lte

 

“To je pravi 5G poziv”, napravljen preko frekvencijskog pojasa od 28GHz, rekao je Yan.

Intel je već najavio XMM 7560 čip koji će biti dostupan u telefonima već iduće 2018. godine. Intelov najveći suparnik za komunikacijski čip, Qualcomm, već nudi gigabitnu LTE podršku, a podržavaju je i neki flagship modeli telefona, uključujući Samsungov Galaxy S8 i Galaxy Note 8, LG V30 i HTC U11, dok novi Apple iPhone 8 i iPhone X ne podržavaju gigabit LTE.

iPhone trenutno koristi komunikacijske čipove Intela i Qualcomma, ali, kao što smo već spomenuli, Apple i Qualcomm su na sudu, što bi moglo potaknuti Intelove zglede. Međutim, Pete Lancia, potpredsjednik marketinga Qualcomm, nije mnogo zabrinut zbog Intelova upletanja u ovaj segment tržišta, i izazivanja njihovog vodećeg položaja.

 

qualcomm X50 5G modem

 

Qualcomm je napravio modemske čipove, koji odgovaraju onome što mobilni operateri danas traže, kako bi poboljšali brzine mreže i smanjili kašnjenja u mreži, izjavio je Lancia. “To nam je omogućilo da imamo snažnu poziciju u modemskom prostoru. Prelazak s 4G na 5G, dočekujemo spremno.”

Qualcomm-powered 5G telefoni će stići u prvoj polovici 2019, rekao je Lancia. Qualcomm je takošer objavio svoj prvi poziv na 5G mreži prije mjesec dana.

Intel očekuje da će prodavati svoje 8000 serije 5G čipove u telefonima, ali i drugim uređajima, rekao je Yan. To će biti i osobna računala, mrežna širokopojasna oprema i eventualno električni automobili. I nada se da će opskrbljivati čipove ne samo za 5G telefone, već i za sve mrežne opreme i podatkovne centre na kojima mobilni operateri rade.

“5G će biti prava revolucija u računalstvu i komunikacijama”, izjavio je Sandra Rivera, viši potpredsjednik Intelovih mrežnih proizvoda. “Imamo kompletna rješenja za hardverske i softverske zahtjeve”.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here