Broj proizvođača grafičkih kartica s namjenskim GPU-om zvanično će postati tri, kada Intel plasira svoju XE grafičku karticu na tržište. Glasine za sada tvrde da bi se to trebalo dogoditi tijekom iduće godine, i da će Intel postati treći član proizvođača zasebnih grafičkih kartica pored AMD-a i NVIDIA-e. XE GPU koji je Intel pokrenuo u svom laboratoriju zasnovan je na 12. generaciji grafičkih procesora i činit će osnovnu platformu za testiranje budućih Intelovih proizvoda.

 

Intel XE dGPU “DG1” je gotov i spreman za uporabu!

Direktor Intela Bob Swan potvrdio je da se Intel uključio u proizvodnju zasebnih grafičkih kartica, svojom prvom namjenskom grafičkom karticom spomenutom u izvještaju o zaradi ovog kvartala, a to je nešto kasnije potvrdio i šef marketinga za grafiku i vizualne tehnologije Chris “Spooky” Hook, objavljujući točno ime novog GPU-a. Intel u tišini radi na ovoj velikoj diverzifikaciji svojih temeljnih proizvoda, ulazeći u posao s grafičkim karticama, na kojima je do sada bio samo uključen u vidu integrirane grafike unutar vlastitih procesora.

 

Grafička kartica DG1 u osnovi je testni primjerak grafičke kartice za trening tvrtke, kako bi se Intel navikao na čitav proces proizvodnje i namjenske grafičke kartice, prije uspona na veće i snažnije stvari. Na temelju onoga što do sada znamo prototip kartice će imati performanse u kategoriji ulazne razine, jer je ovdje za sada fokus usredotočiti se na rješavanje problema, a ne na nabildavanju broja jezgri.

Intel-Xe-GPU

Chris je još ranije izjavio da će prva dostupnost Intelovih namjenskih grafičkih kartica biti do kraja 2020., iako nije precizirao hoće li to biti poslovna verzija ili potrošačka verzija Xe-a.

Kodno ime iDG1LP još prije se pojavilo na Notebookcheck stranicama s informacijom da Intel panira svoj GPU napraviti na 10nm tehnologiji s GDDR6 RAM memorijom i 25W TDP-om. Budući da Intel planira ponuditi dvostruko povećanje performansi na svakom idućem modelu, ova će kartica vjerojatno imati snagu od otprilike 1-2 TFLOP-a.

Piše: A.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here