Nedavno smo saznali da Huawei kasnije ove godine u svoje uređaje želi implementirati kombinaciju GPU, CPU i AI jedinica

Grafička jedinica, jedinica za obradu podataka i jedinica za umjetnu inteligenciju- sve u jednome? Da, izgleda da će ovo uskoro biti itekako ostvarivo, barem ako ćemo prosuđivati vijesti koje smo dobili iz Huaweija.

Naime, prema najnovnijim vijestima saznali smo da Huawei planira na tržište izbaciti procesorsku jedinicu koja će u sebi objedinjavati ”tri u jedan”, odnosno centralnu procesnu jedinicu (CPU), grafičku procesnu jedinicu (GPU) i AI (ili umjetnu inteligenciju- ”Artificial Intelligence”). Šef Huawei Consumer Business grupe Richard Yu je najavio planove koji se odnose na nove ideje implementacije za vrijeme China Internet Conference 2017 koja se odvijala u Pekingu ranije ovog tjedna.

 

Richard Yu
Richard Yu

 

Novi čip koji će usebi objedinjavati procesnu, grafičku i sposobnost učenja


Yu je izjavio da bismo novi procesor koji bi u sebi trebao imati nešto što dosadašnji procesori nemaju, trebali vidjeti već u drugoj polovici ove godine. Ono što nismo uspjeli saznati su točnije specifikacije u vezi AI komponenti koje bi procesor imao u sebi te bi li novi čip bio izrađen na sličnoj arhitekturi koja datira još od 2010 ili je možda vrijeme za novu arhitekturu.

Još jedna stvar koju je Yu izjavio odnosila se na Huaweijev pod-operativni sustav EMUI. Yu je tako rekao da će novi EMUI imati podršku za ”učenje te sposobnost pametnog obrađivanja i pohranjivanja podataka.” Znači li to da će novi procesor, uz obrađivanje i grafičku prezentaciju podataka moći ”misliti”, potpuno samostalno bez ikakve potrebe inputa od strane čovjeka, odnosno korisnika? Možda, no ovo i dalje nije sto posto sigurno.

Koji procesor i grafička kartica će se nalaziti unutar te jedinice je pravo pitanje. Nakon što je ARM lansirao Cortex-A75, DynamIQ i Mali-G72 su se usredotočili na to kako bi se sve tri komponente mogle koristiti zajedno u namjeri da se dodatno poboljšaju i unaprijede AI mogućnosti SoC-a (System on a Chip).

ARM očekuje da njegov Cortex-A procesor koji je dizajniran specifično za DynamIQ može biti dosta dobro optimiziran na način da osigura poboljšanje do čak pedeset puta na same AI performanse i to u idućih tri do pet godina te da će isti osigurati do deset puta brže vrijeme odgovora i reakcije između CPU-a i bilo kojeg drugog akceleratorskog hardvera koji se nalazi na čipu.

Ako će novi čip koji će biti usmjeren na AI koristiti Cortex-A75, onda je vrlo vjerojatno da su glasine i najave u vezi Kirin 970 (procesor za koji se smatra da će se nalaziti unutar Huawei Mate 10) procesora koji će ostati na Cortex-A73 su točne. Ipak, vjerojatno je da će Kirin 960 ipak doživjeti svojevrsna poboljšanja i to najviše u smislu koja grafička kartica će ići  s njime te kako će taj sam proces implementacije ići.

 

KIRIN

 

Huawei pametni telefoni umjesto ključeva za auto? Moguće je

U isto vrijeme, gospodin Yu se prema nekim svojim izjavama ipak malo osvrnuo na novi Kirin 970 SoC. Istina jest da nije odao puno informacija, no zasad se čini da će sigurnost zasad biti ono najvažnije na što će se Huawei usredotočiti kod proizvodnje i implementacije svog novog čipa.

Yu je izjavio da će novi čipovi imati podršku čak i za novčane transakcije između banaka (zasad se šuška da će se novčani transferi moći odvijati samo unutar Kine, jer baš ondje Huawei Pay podupire više od pedeset banaka i javnih sustava za prebacivanje novca i to diljem cijele zemlje). Yu je uz to izjavio i da bi u budućnosti Huawei čipovi isto tako mogli transformirati pametni telefon u ključ za auto koji će se onda moći koristiti za poznate brandove automobila kao što su BMW, Mercedes, Audi i Porche. Zašto baš ti brandovi? Iz razloga što je Huawei već neko vrijeme u partnerstvu s njima.

 

Huawei u iduće četiri godine želi stati na tron proizvođača najkvalitetnijih pametnih telefona na svijetu

Oni koji prate vijesti vezane uz Huawei su vjerojatno svjesni toga da šef tvrtke Richard Yu ima zaista grandiozne planove za Huawei koji bi se trebali ostvariti u idućih nekoliko godina. Huawei silno želi postati broj jedan proizvođač pametnih telefona i to u iduće četiri godine i tako prestići dosadašnje konkurente (Samsung, Apple, LG). Planovi za budućnost koje Huawei ima se mogu jasno iščitati i iz izjava koje je Yu dao za Reuters još u studenome 2016.

Tada je rekao da će Huawei osvajati tržište korak po korak, postupno dodavajući inovacije koje će onda otvarati nove prilike za uspjeh. Nadalje, kako je Yu i tada govorio, umjetna inteligencija, virtualna stvarnost te umjetno stvorena stvarnost će biti samo ”odskočne daske” za tvrtku koja će samo trebati znati ove tri stvari iskoristiti na najbolji mogući način i to znati prezentirati svojim korisnicima.

Ako se sjetimo izjava i najava gospodina Yua od prošle godine onda najave i vijesti u vezi objedinjavanja ”tri u jedan” ne trebaju nikoga iznenaditi. Ipak, pravo pitanje koje se ovdje nameće glasi – što je točno to što će Huawei ponuditi svojim korisnicima i što je to što tvrtka ima konkrento za ponuditi tržištu?

Postoji glasina i da kineski OEM počinje raditi na digitalnom pomoćniku, odnosno na nečemu sličnome što smo imali prilik vidjeti kod Samsunga u obliku Bixbyja ili kod Appleovih pametnih uređaja u obliku digitalnog pomoćnika Siri. S obzirom da je takvih glasina sve više i više, vrlo je vjerojatno da kineska tvrtka zaista i sprema nešto što bi trebalo biti i inovativno i izvanredno.

Mi zasad nemamo precizne informacije u vezi toga kada će novi Huaweijev čip biti dostupan na tržištu. Ono što svakako vrijedi jest to da bismo novi Huaweijev SoC željeli na svojim pametim uređajima vidjeti što ranije, ako ne već i krajem ove godine. No jedna stvar na koju ovdje treba obratiti pozornost jest da će Huaweiju za kvalitetnu implementaciju ”tri u jedan” trebati vremena. Ako želimo da proizvod bude zaista kvalitetan, neće nam biti problem strpiti se, zar ne? Imam osjećaj da će i ove godine božićni praznici biti u znaku pozitivnih iznenađenja. Jedva čekam!

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here