Google je prije par dana najavio čipset Tensor, što je izazvalo veliku zabunu na tržištu, jer je poput M1 za Apple, Tensor vlasnički čipset za Google za vlastitu upotrebu. Ova je objava također prisilila Qualcomm na reakciju jer je partnerstvo dviju tvrtki dobro poznato, uključujući prisutnost Snapdragona u Googleovom hardveru, što je Tensor čipset izravno pogodilo.

Nažalost, trenutno je Tensor čipset za nas veliki misterij. Znamo da postoji i što će ga pokrenuti. Znamo da je Google odgovoran za njegov dizajn i znamo da ga je odlučio razviti kako bi pružio neusporedive performanse u AI računarstvu i strojnom učenju (kamera, prepoznavanje govora, sigurnost), ali to je sve.

Ne znamo proizvodni proces, detalje arhitekture ili čak tvrtku koja će ga proizvoditi, iako se neslužbeno spominje uporaba Samsungovog 5 nm procesa. Međutim, budući da će se Tensor čipset pobrinuti za napajanje nadolazećih Googleovih pametnih telefona, što očito gura Qualcomm i njegove Snapdragone od Pixela 6 i Pixela 6 Pro, ovo je pokrenulo mnoga pitanja.

Stoga je Qualcomm najavio svijetu da suradnja s Googleom, koja se njeguje godinama, nije obustavljena. Naprotiv, Qualcomm i Google navodno će još dugo raditi zajedno, ističe CNBC. To je pomalo iznenađujuće, jer će se Google zajedno s Tensor čipsetom značajno osamostaliti od Qualcomma i time je ispunio svoje ambicije, što je vjerojatno donekle i bio cilj ovog pokreta.

Stoga ostaje pitanje, zašto bi Google i dalje surađivao s Qualcommom? Najvjerojatnije se sve svodi na one non-flagship uređaje koje tvrtka priprema za tržište i ne želi ih opremiti svojim novim SoC sustavima. Također postoje šanse da će Pixels 6 jednostavno sadržavati Snapdragon 5G modeme kako bi im se omogućila povezivost najnovije generacije.

Dakle, jedno je sigurno – Qualcomm i Google u narednim godinama neće zaboraviti na sebe, a sam Google označit će novi, zanimljiv trag na tržištu SoC-a. Prema curenju informacija, sustav Tensor, kodnog naziva Whitechapel, možda je sporiji od Snapdragona 888, ali to nije sirova izvedba, a mogućnosti vezane uz AI bit će mu prioritet.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here