Procurili detalji o novom Intel i3-8310U  procesoru za mobilne uređaje sa maksimalnim radnim taktom koji može dosegnuti nevjerojatnih 3.40GHz

Predstavljanjem novih modela četverojezgrenih procesora Core i7 i Core i5, koji su modeli serije Kaby Lake-R  je bio samo dio nove intelove serije mobilnih procesora, jer sada dolaze vijesti i o jeftinijem procesoru iz ove serije i3-8310U koji prema tehničkim specifikacijama izgleda dosta obećavajuće u usporedbi sa predhodnom verzijom Core i3-7130U.

Podaci objavljeni na portalu Laptop medija pokazuju da bi Core i3-8310U trebao ponosno nositi svoje i3 ime kao najslabijeg predstavnika iz serije, jer su mu performanse i više nego pristojne i bit će ozbiljan konkurent AMD-ovom ULV (Ultra Low Voltage ) Ryzenovom čipu.

Dok vrh Kaby Lake-R serije mobilnih procesora zauzima i7-8550U, također se očekuje da će ovaj najjeftiniji model biti ugrađivan u ultra prijenosna računala i hibridne prijenosnike koji se mogu pohvaliti ekstremno niskom razinom debljine uređaja.

Kada govoroimo o specifikacijama, i3-8310U ima ukupno 2 jezgre koje rade pri osnovnom radnom taktu od 2.20GHz. Iako to možda neće biti impresivno jer zapravo radi ispod brzine i3-7310U, koji ima početnu frekvenciju od 2,70GHz, ono što je impresivno je maksimalna turbo brzina čipa, koja može ići i do 3,40GHz.


Intel-i3-8310U

Ako proizvođači prijenosnih računala mogu poboljšati toplinska riješenja svojih prijenosnih računala kako bi se što brže odvela toplina, možda bi ovaj procesor mogao raditi na 3,40 GHz i na dužim vremenskim razdobljima. Samim time i aplikacije koje mogu iskoristiti ovaj veći radni takt radit će brže. I3-8310U također ima veću i keš memoriju od 4MB, a integrirani GPU je Intel UHD Graphics 620, koji radi na istim brzinama kao i prethodni HD Graphics 620.

TDP, koji je u rasponu od 10-15W, osigurava da ultra prijenosna računala mogu ponuditi i duži vijek trajanja baterije. Cijenovno prihvatljiva prijenosna računala definitivno bi mogla iskoristiti takav procesor uz osjetno bolje performanse na opće veselje korinika. Tako da možemo očekivati da će se tijekom ove godine na tržištu pojaviti i jeftiniji prijenosnici, sa osjetno moćnijim performansama.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here