Najnoviji Intelov procesor Core i9-11900K, koji je navodno uskoro trebao biti predstavljen kao vodeći model nove generacije Rocket Lake, ponovno je uočen na internetskim benchmark stranicama, gdje se jasno vidi kako CPU bez problema pobjeđuje AMD-ove Ryzen čipove u jednojezgrenim performansama; ne samo to, nego da stvar bude bolja, procesoru ide sasvim dobro i u mjerenjima performansi više jezgri.

O čemu se točno radi?

U rezultatu mjerenja Geekbench-a, kojeg je istaknuo VideoCardz (putem Wccftecha), Intelov nadolazeći 8-jezgreni vodeći model prikazan je s onim što je navodno njegov najveći adut u rukavu: radni takt od 5,3 GHz (s Thermal Velocity Boost-om) i osnovni radni takt od 3,5 GHz (iako potonji bi bio 200MHz sporiji od 10900K).

Procesor je nekoliko puta testiran u Geekbenchu i najviša ocjena koju je postigao 11900K (na matičnoj ploči Gigabyte Z490 Aorus Master s 32 GB RAM-a od 3600 MHz) bila je visokih 1.905 bodova u jednojezgrenom i čak 10.994 bodova u mjerenju rada više jezgri.

Taj je jednojezgreni rezultat, rezultat koji je dosad najviši koji je izmjeren u Geekbenchu i 13% je bolji od rezultata kojeg je pružio trenutno vodeći AMD-ov Ryzen 9 5950X. Naravno, rezultat ide puno više u korist AMD-ovog procesora kada je u pitanju mjerenja rada više jezgri, gdje Ryzen prelazi nešto više od 14.000, što znači da je brži za oko 27%. Ali po pitanju jezgri ipak daje lošije rezultate (16 jezgri, u usporedbi sa samo 8 jezgri za vodeći model Rocket Lake).

U vezi  trenutnog 8-jezgrenog konkurenta, 11900K je gotovo za 15% brži od AMD-ovog 5800X, dok je u višejezgrenom mjerenju Intelov čip bolji za 5% od 5800X, što se može vidjeti iz rezultata koje je odabrao Wccftech.

Nadalje, 11900K zamalo gubi od trenutno vodećeg Comet Lake modela 10900K u višejezgrenom mjerenju, no to je zanemarivo: govorimo o manje od 30 bodova, tako da se ovdje vodi mrtva utrka.

Ipak, imajte na umu da 10900K ima još dvije dodatne jezgre (radi se 10-jezgrenom flagshipu) i da taj procesor radi na pojačanom radnom taktu tako da je teoretski ovo impresivan rezultat i poboljšanje u pogledu arhitektonskih performansi za Rocket Lake. Međutim, ovdje postoji malena nejasnoća, jer nije jasno je li u ovim testovima za 11900K primijenjen overclocking.

Jasno je da 11900K pobjeđuje 10900K u jednojezgrenom mjerenju za 35%.

i9-11900K

Cijena i potrošnja struje su pitanja na koja nam je potreban odgovor

Uz tu i tamo poneko pitanje vezano uz overclocking, ipak trebamo biti oprezni u vezi svih ovih informacija; jer bez obzira na to koliko dobro zvuče, ipak se radi o procurjelim informacijama. Čak i ako se radi o istinskim rezultatima, postoje ograničeni zaključci koji se mogu izvući modela procesora koji je testiran prije nego što se procesor pojavio na tržištu.

Ono što nas također zanima su stvari kao što su potrošnja energije, kao i razina topline koju će generirati ovaj procesor te naravno cijena, s time da i u vezi cijene kruže neke pozitivnije vijesti.

Što će se dogoditi s procesorima Alder Lake 12. generacije, koji imaju posve drugačiji pristup u smislu big.ITITLE dizajna u ARM stilu, za koje se očekuje da će se na tržištu pojaviti kasnije ove godine, također je pitanje na koje želimo odgovor.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here