Intel nas je nedavno upoznao sa svojom novom, ali i još jednom verzijom 10. generacije procesora, zbog koje bi stvari mogle izgledati vrlo zbunjujuće. Radi se o 14-nanometarskim procesorima Comet Lake serije, koje ne treba pomiješati sa 10-nanometarskom Ice Lake serijom, koja je na tržište puštena početkom ovoga mjeseca. Ono što je zajedničko ovim dvjema serijama procesora jest to što obje serije spadaju u 10. generaciju mobilnih procesora, odnosno procesora osmišljenih za malena i tanka prijenosna računala. O čemu se točnije radi pročitajte u nastavku ovoga članka!

 

Usprkos problemima nastalih zbog Ryzen 3000 i Snapdragon 8cx, Intel se vraća

Dosadašnji tijek ove godine bio je, malo je za reći- nezgodan za Intel. Osim što je njegov ”najljući” konkurent AMD na tržište izbacio svoje nove Ryzen 3000 procesore, tu se ubacio i Qualcomm, koji je stvari dodatno zakomplicirao svojim Snapdragon 8cx modelom. No, usprkos snažnoj konkurenciji, Intel se ponovno sprema preuzeti sam vrh, ovoga puta i u ”mobilnom” segmentu. Procesori ”U” i ”Y” serije iz obitelji Comet Lake, osmišljeni za prijenosna računala i ”2-u-1” hibride u tome bi trebali pomoći.

 

Comet Lake procesori izravni su nasljednici osme generacije, odnosno Whiskey Lake procesora

Kao što se moglo saznati, deseta generacija Comet Lake procesora izravni je nasljednik osme generacije, to jest Whiskey Lake procesora. Radi se o procesorima koji se mogu pronaći na trenutno najnovijim prijenosnim računalima.

Po čemu će se najviše isticati Comet Lake procesori?

Sudeći prema vijestima koje dolaze iz Intela, Comet Lake će biti najviše usredotočeni na poboljšanje performansi i povećani radni takt. S obzirom na to, Comet Lake će biti prva serija koja će predstaviti ”U” procesor sa 6 jezgri, 12 threadova i osnovnim radnim taktom od 1.1 GHz te maksimalnom brzinom jedne jezgre od 4.9 GHz. Radi se o Intel Core i7-10710U modelu.

Osim toga, novi procesori imat će još i dodatno povećanu ljestvicu u pogledu temperature. Naime, korisnici će novi ”TDP” novih procesora moći povećati i do 25W. 12 megabajtna cache memorija niže latencije, podrška za do čak četiri Thunderbolt 3 (iliti USB-C) utora, poboljšana LPDDR4x memorija od 2.666 MT/s-a (ali i podrške za DDR4 i LPDDR3) i nova Wi-Fi 6 mogućnost, koja će dopuštati internetske brzine veće od Gigabita, samo su neke od novih mogućnosti, s kojima će se nova Comet Lake serija moći pohvaliti.

 

Brzina

Intel isto tako kaže da bi nova prijenosna računala, kao i ”2-u-1” uređaji, koji bi u sebi imali Comet Lake procesore, trebali biti poprilično brži od dosadašnjih serija. To bi prvenstveno trebalo biti tako zbog toga što Comet Lake nudi do 16% bolje cjelokupne performanse u odnosu na dosadašnje, najnovije procesore.

intel ice lake

Razlika između Ice Lake i Comet Lake serije

S obzirom na to da su i Ice Lake i Comet Lake procesori desete generacije, ne bi ih bilo loše usporediti.

Za početak, Comet Lake je osmišljen na arhitekturi od 14 nanometara, dok je Ice Lake serija koja je osmišljena na arhitekturi od 10 nm. Ovo na prvo pogled ne znači neku veliku razliku i najbolje je ove dvije serije gledati na ovakav način: Comet Lake procesori osmišljeni su za zahtjevne aktivnosti, koje traže ”iscrpljujuć” rad više jezgri odjednom, dok su Ice Lake procesori osmišljeni za korisnike, koji od procesora traže bolje grafičke i AI mogućnosti.

Zasad je na papiru Comet Lake ”jači”. Comet Lake procesori dolazit će, kao što sam već rekao, sa 6 jezgri i 12 threadova te turbo mogućnostima od 4.9 GHz, dok Ice Lake dolazi sa 4 jezgre, 8 threadova i turbo mogućnostima od 4.1 GHz.

Performanse Comet Lake ”U” serije procesora:

Intel Core i7-10710U6 jezgri, 12 threadova12 MB cache1.8 GHz osnovni, 4.9 Turbo
Intel Core i7-10510U4 jezgre, 8 threadova8 MB cache1.1 GHz osnovni, 4.7 Turbo
Intel Core i5-10210U 4 jezgre, 8 threadova6 MB cache1.66 GHz osnovni, 4.2 Turbo
Intel Core i3-10110U2 jezgre, 4 threada4 MB cache2.1 GHz osnovni, 4.1 GHz Turbo

 

”Y” serija – serija za posebno tanke prijenosnike i ”2-u-1” hibride

Intel će osim ”U” serije, na tržište izbaciti i ”Y” seriju. ”Y” serija će biti orijentirana prema tankim i malenim prijenosnicima, odnosno na uređaje gdje su segmenti učinkovitosti i manje potrošnje važniji od ”heavy-duty” rada. Ti procesori sastojati će se od četiri jezgre i osam virtualnih jezgri (ili threadova), imat će znatno niži TDP (iliti mogućnost povećavanja temperature) i to od 4.5W, što će omogućiti značajno niže zagrijavanje prijenosnika. Ovo je posebno važan segment za prijenosna računala i ”2-u-1” hibride, koji nemaju hlađenje na temelju ventilatora, već samo pasivno hlađenje.

Evo kako bi trebale izgledati performanse ”Y” serije Comet Lake procesora:

Intel Core i7-10510Y4 jezgre, 8 threadova8 MB cache1.2 GHz osnovni, 4.5 GHz Turbo
Intel Core i5-10310Y4 jezgre, 8 threadova6 MB cache1.1 GHz osnovni, 4,16 GHz Turbo
Intel Core i5-10210Y4 jezgre, 8 threadova6 MB cache1.0 GHz osnovni, 4.0 GHz Turbo
Intel Core i3-10110Y2 jezgre, 4 threada4 MB cache1.0 GHz osnovni, 4.0 GHz Turbo

 

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here