Najnovije informacije ukazuju i govore to da bi nove grafičke kartice koje će izlaziti pod Nvidia-inom kapom mogle biti Volta grafičke kartice. Ako je to istina, to onda govori da su dosadašnje glasine i najave oko nekih drugih potencijalnih naziva i kodnih imena novih modela kao što su Nvidia Turing ili Nvidia Ampere netočne.

O čemu se točnije radi, kada bismo novu seriju grafičkih kartica mogli vidjeti na tržištu, kakve će im biti cijene te kakva će poboljšanja donijeti u odnosu na trenutnu generaciju – pročitajte u nastavku.

 

Nvidia Volta će po svemu sudeći biti najnoviji Nvidia-in proizvod u području grafičkih kartica

To su informacije koje potvrđuje velik broj izvora bliskih Nvidia-i, tako da postoje veliki razlozi zbog kojih trebamo i možemo vjerovati u istinitost ovih vijesti. Volta će tako biti nasljednik Pascal generacije grafičkih kartica (iste one generacije koja nam je donijela neke od grafičkih ”mrcina” kao što su Nvidia GeForce GTX 1080 Ti kao i Titan XP, dok je u pripremi i GTX 1070 Ti).


Jedno od pitanja koje se ovdje postavlja glasi: može li Nvidia novom Volta arhitekturom grafičkih kartica barem donekle ponoviti uspjeh koji je tvrtka ostvarila Pascal grafičkim karticama? Još bolje – može li se taj uspjeh nadići?

 

nvidia-volta-12-nm-gpu

Kada točno bi nova Volta serija trebala izaći u prodaju?

Vjerojatno jedno od najvažnijih pitanja koje se veže uz nove Nvidia Volta grafičke kartice jest u vezi datum izlaska. Što se točnog datuma izlaska tiče tu se nažalost ne može puno toga reći. Nvidia i svi izvori bliski tvrtci nisu baš bili razgovorljivi po pitanju datuma izlaska.

Neka predviđanja govore o tome da bi najrealističnije vrijeme kada bi se nove grafičke kartice trebale pojaviti na tržištu sredina ove godine. Jedan dio očekivanja u vezi datuma izlaska odnosio se i na vjerojatnost da će Nvidia nešto pustiti u prodaju na ovogodišnjem GDC-u, ali to se nije dogodilo.

Ono što se jest dogodilo jest to da je Nvidia već na tržište pustila grafičku karticu koja je na sebi imala ”djelić”onoga što nas očekuje u novoj seriji. Radilo se naravno o Nvidia Titan V grafičkoj kartici koja je u prodaju bila puštena krajem prošle godine.

 

Specifikacije i barem dio onoga što bismo trebali vidjeti u novoj seriji grafičkih kartica

Postoji popriličan broj špekulacija i pretpostavki što je ono što bi Volta-ina serija trebala sadržavati u sebi. Jedna od vijesti (koje nisu špekulacije) se odnosila i na povratak tajvanskom proizvođaču tranzistora (ili TSMC- Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) koji bi trebao biti zadužen za proizvodnju novih grafičkih kartica na novoj arhitekturi.

Još jedna stvar koja je poznata jest da bi sve Volta grafičke kartice trebale imati HBM2 memoriju. Ovi podaci postali su poznati nakon Jen-Hsunovog uvoda u novu arhitekturu iz svibnja prošle godine. GV100 će biti ”super-model” grafičke kartice koja će u sebi imati i sučelje NVLink (umjesto dosadašnjeg PCle 3.0) i drugu generaciju memorije koja će omogućivati visoke brzine prijenosa podataka. V100 čip će tako dolaziti sa 16 GB HBM2 memorijom koja će imati mogućnost prijenosa od 900GB/s.

 

NVIDIA VOLTA

Prve Volta grafičke kartice ”za potrošače” vjerojatno će biti GV104 čipovi, to jest Nvidia GeForce GTX 2080 i GTX 2070

Što se tiče modela koji će u potpunosti biti orijentirani ka potrošačima, vijesti govore o tome da bi to trebali biti GV104 čipovi koji bi trebali biti dio Nvidia GeForce GTX 2080 i 2070 grafičkih kartica. Ti modeli, ako su vijesti točne, bi trebali koristiti GDDR6, što bi Nvidia-i omogućilo da u svoje nove grafičke kartice stavi buffere koji bi davali puno bolje performanse s time da to ne bi išlo na uštrb HBM2 memoriji.

GDDR6 možda nije tako ”brz” kao HBM2 memorija, ali je zato svakako brža od protekle verzije, to jest GDDR5X. Naime GDDR6 memorija bi trebala omogućivati brzinu prijenosa podataka od 16 Gbps, dok je prijašnja verzija, to jest GDDR5X omogućivala brzinu prijenosa od 14 Gbps. S obzirom na poboljšanje koje će doći GDDR6 memorijom nije vjerojatno da će Nvidia stavljati novu HBM2 memoriju u modele za široku upotrebu.

Što se tiče same Volta arhitekture, o njoj se ne može u stvari ništa opširnije reći sve dok ne dobijemo više detalja od Nvidia-e. Ono što bi svakako bilo dobro i na što bi se Nvidia-ini stručnjaci trebali usredotočiti kod nove arhitekture grafičkih kartica jest povećavanje performansi kod novijih API-jeva niže klase.

Recimo, AMD-ova četvrta generacija GCN arhitekture koja se koristila u Polaris grafičkim karticama, Nvidia-ine Pascal grafičke kartice se nisu baš mogle nositi po pitanju stvari kao što su mjerenje brzine i fluentnosti igara kod Vulkan i DirectX 12 testova.

 

Hoće li cijene novih modela biti podjednako visoke kao i cijene trenutno najnovijih modela ili… će biti još više?

Cijena grafičkih kartica, pogotovo kada se govori o Nvidia-inim modelima je oduvijek bilo nešto od čega bismo često znali dobiti tikove. OK, istina je da se za Nvidia GPU-ove može reći kako svaki model vrijedi svake uložene lipe (ili centa). Ipak, bez obzira na to ne možemo, a da se ne pitamo ne postoji li neki način kako bi Nvidia grafičke kartice bile barem malo jeftinije nego što su trenutno?

Neke vijesti i najave (nadamo se netočne) govore o tome kako Nvidia novom serijom grafičkih kartica želi dodatno povećati svoj profit, zbog čega će sve cijene novih modela biti više od recimo početnih cijena trenutno najnovijih modela kakvi su oni bili dok su tek izašli u prodaju. Neki izvori govore o tome kako bi okvirna cijena svih ”high-end” modela trebala biti oko ili malo iznad 700 USD (to je oko 4060 kuna). Biste li bili spremni izdvojiti toliko novca za novu grafičku? Da… i mi kažemo.

Nova serija grafičkih kartica, čak i onda kada se samo radi o najavama i vijestima, uvijek zagolica maštu korisnika. Pitamo se što je ono što bismo mogli sve dobiti novom serijom, kada će ta serija postati dostupna na tržištu, kakva će biti cijena novih modela i naravno – kakva sve poboljšanja u pogledu grafički-zahtjevnijih zadataka (čitajte – gaminga) bi nam nova serija mogla donijeti. Zasad informacija nema jako puno i nisu odviše detaljne. Ipak, kada saznamo nove informacije, znate gdje ćete ih moći saznati.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here