O baterijama na uređajima, bez obzira na to govorimo li o prijenosnim računalima, pametnim telefonima ili tabletima se treba voditi posebnoa briga. Radi se o komponentama uređaja koja je jednako važna, ako ne i važnija kao neke druge komponente.

Dodatan razlog posebne brige oko baterije daje činjenica da tehnologija baterija ipak ne napreduje tako brzo kao što napreduju tehnologije nekih drugih komponenti. Bez obzira na sve ovo, ono što je isto tako točno jest da postoji jako puno netočnih i krivih informacija vezanih uz baterije uređaja.

Jedna od takvih netočnih informacija vezanih uz baterije se odnosi na to da su tehnologije starih baterija štetne kada se primjenjuju u novijim baterijama. Recimo činjenica je da nove baterije koje su bazirane na litiju ne trebaju biti do kraja prazne (osim u posebnim slučajevima, kao što je kalibracija i optimizacija baterije).

Starije baterije su trebale biti i morale su biti do kraja ispražnjene prije nego što bi ih korisnik dalje krenuo puniti i potom koristiti. U nastavku ćemo nešto više reći o mitovima i istinama vezanim uz baterije kao takve i njihovo korištenje.


 

 

Obavljajte povremeno dopunjavanje baterija i izbjegavajte punjenje ”od nule do maksimuma”

Stare NiMH i NiCd baterije su sadržavale nešto što se zvalo ”memorijski efekt.” Taj efekt se odnosio na to da je baterija trebala biti do kraja prazna ako je korisnik htio održati puni kapacitet baterije što je duže vremena moguće. Novije baterije, pogotovo baterije koje su zasnovane na bazi litija i koje su proizvedene u proteklih nekoliko godina ne koriste efekt memorije tako da je način punjenja litijskih baterija drugačiji.

Ono što je čak dokazano mjerenjima, testiranjima i istraživanjima jest to da je punjenje ”od 0 do 100%” čak i loše za radni vijek i trajanje litijskih baterija. Umjesto da se litijske baterije pune na takav način savjetuje se da ih korisnici pune na drugačiji način: korištenjem povremenog dopunjavanja.

Ako vidite da baterija vašeg uređaja pokazuje recimo 40%, dopunite ju. Isto tako se savjetuje da se novijim litijskim baterijama gotovo nikada (osim u iznimnim situacijama) ne dopušta da im razina energije padne ispod 20%.

Ono gdje se ovakvo dopunjavanje baš i ne preporučuje su prijenosna računala. Ako pokušate obaviti dopunjavanje baterije laptopa i ako to učinite nekoliko puta, to će zbuniti pokazivač stanja baterije.

Ovo kasnije može uzrokovati i pogreške pri pokazivanju pravog stanja energije baterije laptopa, što je nešto što se svakako treba izbjegavati (kako pravilno i učinkovito obaviti kalibriranje i optimizaciju baterije na prijenosnim računalima možete pročitati ovdje).

 

visoka i niska temperatura uništava bateriju

 

Toplina i hladoća mogu uzrokovati oštećenja na baterijama

Toplina, pogotovo jako visoke temperature koja je baterija bila izložena duže vremena, mogu i gotovo sigurno će uzrokovati oštećenja na bateriji. Svi uređaji koji koriste bateriju kao primarni izvor napajanja mogu s vremenom, pogotovo ako ti uređaji obavljaju neki zahtjevniji zadatak, postati ”vrući.”

Prijenosna računala su ovdje posebno na meti, pogotovo ako se ona koriste za igranje zahtjevnijih igara. Povišene temperature uređaja, bez obzira na to o kojim uređajima se radi, uzrokuju ubrzanije ”trošenje” baterije.

Postoje neki načini kako se može djelomično otkloniti problem s povišenim temperaturama. Ako imate prijenosno računalo i ako možete sami izvaditi bateriju (bez potrebe korištenja odvijača jer je baterija vijcima spojena na kućište laptopa) i ako računalo često imate spojeno na kabel, izvadite bateriju.

Ako koristite laptop za igranje zahtjevnih igara i ako možete maknuti bateriju to svakako napravite jer ćete na taj način uštedjeti bateriju i produžiti njezin vijek trajanja. Jedino što ne smijete zaboraviti učiniti nakon što maknete bateriju jest utaknuti laptop u utičnicu putem kabela.

Još jedna stvar koja može utjecati na vijek trajanja baterije jest vanjski temperaturni utjecaji. Ako ste recimo negdje na plaži (što u ovo doba godine, barem kod nas nije baš moguće) i ako je vani temperatura +37, to će itekako utjecati na ”brže” trošenje baterije. Izbjegavajte koristiti laptope u okolišu i u prostorijama koje su ili prehladne ili pretople.

Najoptimalnija temperatura za laptop je sobna temperatura (oko 22 stupnja). Isto tako izbjegavajte koristiti laptope u sobama i prostorijama koje su prehladne jer će i to pridonijeti ubrzanijem smanjivanju trajanja vijeka baterije.

 

prazna baterija oštećuje baterije

 

Ne ostavljajte bateriju da bude na 0%

Ono što sigurno jedan dio korisnika ne zna jest to da baterija unutar uređaja, čak i onda kada je ”apsolutno” prazna (ili kada je na 0%) ne bi trebala biti tako ostavljena duže vremena.

Stvar je u tome da ako se recimo u pametnom telefonu baterija isprazni do kraja i ako uređaj ostavite tako tjedan-dva, postoji velika mogućnost da se baterija nakon toga više neće uopće moći napuniti ili da će se oštetiti prilikom sljedećeg punjenja.

 

punjenje baterije

 

Napunite baterije na 50% i tako ih čuvajte

Ako neku bateriju napunite do 100% i ne koristite ju nego ju samo odložite negdje, to bi isto tako moglo rezultirati bržim gubitkom kapaciteta baterije i skraćivanjem vijeka trajanja baterije uopće.

Apple recimo preporučuje korisnicima da baterije ostave na 50% svaki puta ako i kada korisnik ne želi koristiti neku bateriju više od šest mjeseci. Ako se baterija koristi i upotrebljava svakodnevno ili često, oko ovoga se ne treba brinuti, s time da baterija ne bi trebala biti predugo ostavljena na 0%.

 

punjenje laptopa na struju

 

Prijenosno računalo koje je stalno uključeno u struju preko kabela – dobro ili loše?

Ovo je u stvari pitanje koje je podiglo poprilično puno prašine i koje se ispostavilo kao dosta kontroverzno. Neki proizvođači prijenosnih računala smatraju kako nema nićeg lošeg u tome da prijenosna računala budu stalno utaknuta u izvor struje, dokle god je temperatura računala u pristojnim razinama.

Apple se recimo nikako ne slaže s time te oštro savjetuje svojim korisnicima MacBook Air i MacBook Pro uređaja da te uređaje nikada ne ostavljaju utaknutima u struju.

S obzirom da se baterija na laptopima više ne može ”previše napuniti” (kao što je to bio slučaj kod starijih laptopa što je moglo dovesti i do eksplozije baterije), nema ničeg lošeg u tome da je laptop spojen na izvor struje s baterijom unutra.

mitovi o baterijama

 

Baterije svih uređaja, bez obzira na sve, će s vremenom oslabjeti

Bez obzira na to što su današnje litijske baterije puno naprednije od onih otprije deset i više godina, činjenica je da će svaka baterija s vremenom ostarjeti i da će njezin vijek oslabjeti. Koliko punjenja treba proći dok vijek trajanja baterije ne počne opadati opet ovisi od proizvođača do proizvođača.

Neki kažu da je čarobna brojka 500, dok naravno Apple jamči da treba proći 1000 punjenja dok se baterije na njihovim uređajima ne počnu ”umarati.”

Pazite na baterije svojih uređaja jer o baterijama ovisi najviše kako će uređaj i koliko dugo će trajati. Korisni savjeti će vam pomoći da baterija svakog uređaja dosegne svoj maksimum.

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here