Prema riječima predsjednika Nvidije, teškoće u pronalaženju novih grafičkih kartica vjerojatno će se nastaviti do 2022. godine, što znači da ćemo biti prisiljeni provesti još barem nekoliko mjeseci tražeći i preplaćujući nove grafičke kartice.

Stoga, kako se globalni nedostatak poluvodiča nastavlja, proizvođači koriste ovu priliku da ožive neke svoje starije grafičke kartice kako bi zadovoljili potražnju. Tako je Asus nedavno, bez velike pompe, predstavio “novu” Nvidia GeForce GT 730 grafičku karticu.

ASUS GeForce GT 730

Novi model GeForce GT 730 grafičke kartice baziran je na Kepler arhitekturi. Najznačajnija nadogradnja je prijelaz s 2 GB GDDR3 memorije na 2 GB GDDR5 VRAM-a takta 5,010 MHz, Sastoji se od 384 CUDA jezgre s taktom ubrzanja od 902 MHz u gaming modu i 927 MHz u OC načinu rada.

Memorija radi na 64-bitnoj sabirnici, nudeći maksimalnu teoretsku propusnost od 40,10 GB/s. Nova ASUS GeForce GT 730 grafička kartica dizajnirana je za one koji rade na računalu i kojima je potrebna podrška za više monitora. Stoga, ASUS GeForce GT 730 dolazi s četiri HDMI 1.4b porta s podrškom za HDCP 2.2, te može isporučiti 4K sliku. TPD iznosi 38 W i preporučuje se napojna jedinica snage 300 W.

U pitanju je Small Form Factor grafička kartica, koja se svodi na single-slot dizajn dimenzija 148 x 105 x 18 mm i koristi potpuno pasivni sustav hlađenja.

Nova ASUS GeForce GT 730 je za one kojima jednostavno nije potrebna snažnija grafička kartica, te će se zadovoljiti takvim modelom kada trebaju spojiti nekoliko monitora na računalo ili za one koji imaju novi AMD Ryzen procesor bez iGPU -a.

Premijera ASUS GeForce GT 730 grafičke kartice odrađena je tiho i bez službenih najava, pa ne znamo njenu cijenu i kada će biti dostupna. No, s obzirom na trenutno stanje na tržištu grafičkih kartica gdje pet godina stara GTX 1050 Ti grafička kartica košta dvostruko više od preporučene cijene, ne očekujte jako povoljnu cijenu.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here