X399 matična ploča na tržište je izašla prije više od godinu dana i svoju snagu je pokazala kroz drugu generaciju Threadripper procesora. Iako je između te dvije serije postojalo nekoliko izdanja no to je bilo rijetkost. Danas ćemo govoriti o najnovijem izdanju ASRockove matične ploče za Threadripper liniju – ASRock X399 Phantom Gaming 6.

Na prvi pogled ova matična ploča nudi manje više sve ono što nudi i konkurencija, ali po nižoj cijeni. Pogledajmo izbliza na cjenovno pristupačniju ASRock-ovu X399 Gaming 6 matičnu ploču i pogledajmo što sve nudi i kakve rezultate će ona dati u konkretnim testovima.

ASRock X399 Phantom Gaming 6 recenzija

Specifikacije i mogućnosti

X399 ploča će podržati Threadripper procesore do 180W TDP, što znači procesore sa 12 i 16 jezgri iz obje generacije. Sa sustavom napajanja 6+2 ove Dr. MOS VRM su hlađene posebnim ASRockovim XXL hladnjakom koji je spojen toplinskom cijevi. Iako neće podržati zahtjeve koje bi 32-jezgreni procesor trebao, ako iduća generacija procesora bude arhitekture 7 nm podrška za procesore mogla bi uključivati procesore i sa više jezgri.

Za dizajn dr. MOS-a usvojena je najnovija tehnologija SPS (smart power stage). Budući da su struja i temperatura svake faze optimizirani, isporučuje glatku i stabilnu snagu CPU-a, poboljšava performanse i pokazuje izvrsne performanse overclockinga.
Dizajn Dr. MOS-a baziran je na najnovijoj tehnologiji SPS (smart power stage). Budući da su struja i temperatura svake faze optimizirani, isporučuje glatku i stabilnu snagu CPU-a, poboljšava performanse i pokazuje izvrsne performanse overclockinga.

Kao i kod ostalih X399 matičnih ploča i Phantom Gaming 6 podržava do 128 GB četverokanalne radne memorije, uključujući i ECC module sa brzinama do 3400 MHz. Podrška za memoriju je dosta povećana od izbacivanja originalnih Threadripper procesora, ali još uvijek je dobra ideja kupiti RAM module u kojima se spominje podrška za AMD.

ASRock X399 Phantom Gaming 6 specifikacija

Ploča sadrži sveukupno tri PCle Gen 3.0 slota za ekspanziju od kojih je svaki pune dužine i pune propusnosti na x16 zahvaljujući većem broju PCIe slotova. Ovo omogućuje spajanje trostruke grafičke kartice SLI Crossfire X, gdje će sve kartice imati punu propusnost na x16. Što se tiče pohrane treba reći da Phantom Gaming 6 ima osam SATA utora koji podržavaju RAID0, RAID1, RAID10, AHCI, HotPlug i Native Command Queuing. ASRock je također uključio tri M.2 konektora koji će omogućiti smještaj i NVME i module zasnovane na SATA M.2.

 

Utora na ploči ima dovoljno, odnosno sveukupno osamnaest. Oni se dijele na Type-A i jedan Type-C USB 3.1 2. generacije na prednjoj I/O ploči, osam USB 3.1 utora prve generacije sa prednje strane i dodatna dva zaglavlja koja podržavaju još četiri utora. Na dva zaglavlja postoje samo četiri USB 2.0 utora koji se nalaze na Phantom Gaming 6 ploči.

Što se tiče zvučnog dijela tu je ASRock implementirao Realtek ALC 1220 audio codece koji podržavaju 7.1-kanalni HD surround zvuk. Zvučni dio je fizički odijeljen od ostatka ploče s time da zvučni signali koji idu lijevo i desno putuju kroz različite slojeve na PCB-u što omogućuje čišći zvuk.

ASRock sa prednje strane koristi Nichicon zlatne audio kapice i odvojeni Texas Instruments NE5532 premium headset pojačivač na prednjoj strani ploče. Nadalje, ploča sadrži i pozlaćene utore stražnje ploče kao i dodatno zaglavlje kako bi se olakšalo pozicioniranje žica. Matična ploča sadrži i jedan PS/2 utor s prednje strane I/O panela za podršku tipkovnice i miša bez potrebe instaliranja USB drivera, što je vrlo zgodno ako recimo pokušate instalirati Windows 7.

ASRock X399 Phantom Gaming 6 utori

Ako bacimo pogled na konektore sa stražnje strane, prva stvar koja će nam privući pozornost jest dobri stari PS/2 utor koji će poslužiti za starije miševe i tipkovnice. Pronašli smo sveukupno 10 USB utora, osam USB 3.1 prve generacije i po jedan od Type-A i Type-C USB utora druge generacije. Crni utor za LAN se spaja na Intelov I211 AT Gigabitovu žičnu povezivost, dok je crveni rezerviran za Realtek Dragon 2.5 Gigabit Ethernet. Na završecima I/O ploče nalazi se 7.1-kanalni, pozlaćeni HD audio utor i jedan SPDIF.

U kutiji dolazi i uobičajeni kratki vodič za početnike i DVD sa instalacijskim programima, vodič za instaliranje programa te četiri M.2 vijka. ASRock je uključio i SLI HB bridge, te Wi-Fi nosač za usmjeravanje antene u slučaju da korisnik želi instalirati M.2 Wi-Fi karticu.

ASRock X399 Phantom Gaming 6 dizajn

Dizajn

Na prvi pogled vidimo da se Phantom Gaming 6 matična ploča odlikuje crvenom, srebrnom i crnom bojom. Područje koje je osvjetljeno sa RGB LED svjetlima je PCH hladnjak koji na sebi ima Phantom Gaming logo. ASRock je uključio i nekoliko RGB zaglavlja na matičnoj ploči. uz mogućnost podešavanja boja, što korisnicima omogućuje da dodatno uljepšaju izgled matične ploče prilikom ”sklapanja” računala.

ASRock X399 Phantom Gaming 6 test

Zahvaljujući XXL hladnjaku gotovo da se i ne može primijetiti da ploča na sebi nema nikakvih plastičnih poklopaca, jer veliki hladnjak i sam služi kao poklopac, i pokriva gotovo cijelu prednju stranu I/O dijela ploče. Detaljniji pogled na ploču nam pokazuje da postoje tri PCle utora koja su prekrivena ”ASRock Steel” kao i to da jedan od tri utora za M.2 pohranu ima hladnjak.

ASRock je upotrijebio svoje XXL aluminijske hladnjake koji sa tri dodatne toplinske cijevi hlade procesor i napajanje. Između dva hladnjaka možemo pronaći dvostruke 12-voltne EPS konektore sa 8 pinova. Osim toga imamo i PMW zaglavlja ventilatora koji su namijenjeni za procesor, a desno od njih je RBG LED zaglavlje za dodatna LED osvjetljenja koje korisnici mogu sami staviti.

X399 Phantom Gaming 6

Kao što smo već spomenuli napajanje u obliku 6+2 koje je prisutno kod Phantom Gaming 6 može djelovati malo nedovoljno, što objašnjava ograničenja u vezi procesora i procesne moći koju ova matična ploča može izdržati, no za vrijeme testiranja nisam imao nikakvih problema s prekomjernom toplinom ili radnim taktom, čak niti dok je matična ploča bila overclockana.

ASRock je koristio visokokvalitetni 60 A Dr. MOS power, zahvaljujući kojemu je uspio integrirati MOSFET visoke i niske razine, i dizajnirati matičnu ploču koja se vrlo dobro nosi zagrijavanjem komponenti.

 

UEFI BIOS

Phantom Gaming 6 BIOS ima dosta standardno sučelje gdje su sve važne opcije smještene na vrhu sučelja i lako dostupne. Ovakva konfiguracija omogućuje vrlo laku navigaciju jednim klikom miša. UEFI BIOS se otvara na glavnoj stranici koja prikazuje informacije o sustavu, specifikacije (kao što su model procesora, brzina, konfiguracija memorije i verzija BIOS-a koja se nalazi na matičnoj ploči).

X399 Phantom Gaming 6 recenzija

Odjeljak za OC Tweaker je dosta detaljno razrađen. Sve glavne i potrebne opcije za konfiguriranje RAM-a i overclockanje procesora su tu. Postavljenje RAM-a je jednostavno, ali imate i napredniju opciju unutar koje, korisnici sami mogu namiještati ”tajming” radne memorije (ako to znaju i ako se osjećaju dovoljno avanturistički).

X399 Phantom Gaming 6 overclockiranje

Promjenom na ručni odabir postavki za voltažu i postavki procesora, otvaramo sve one opcije koje su potrebne za overclockanje procesora kao što su množitelji, podešavanja voltaže procesora i SoC-a, te LLC postavke za oba segmenta. ASRock UEFI sadrži i maleni grafikon koji će se pojaviti u desnom kutu, kako bi korisniku dodatno olakšao namiještanje LLC postavki (treba reći i to da druge matične ploče nemaju ovako pojednostavljene opcije).

X399 Phantom Gaming 6 sučelje

Dalje imamo i napredne opcije koje u sebi uključuju brojne druge opcije za matičnu ploču, kao što su opcije za pohranu, ACPI, te opcije za ugrađeni audio i PS/2 utor). Također, imamo i sekciju za AMD CBS koji sam po sebi ima dostupne tri mogućnosti za sam procesor. Unutar ovih opcija korisnici će pronaći opcije za uštedu energije, kontrolu rada jezgri kao i opcije za memoriju. Unutar ovog odjeljka postoji velik broj opcija, no velika većina korisnika ih nikada neće koristiti. Odjeljak za praćenje stanja hardvera pokazuje izvješća o trenutnom stanju temperature, voltaže i brzine kojima se vrte ventilatori. On isto tako sadrži i dosta opširan dio unutar kojeg se može dodatno kontrolirati rad ventilatira za svih pet PWM zaglavlja.

 

Performanse i Overclocking

ASRock X399 Phantom Gaming 6 obavila je posao baš kako se od nje očekivalo, što znači da se ovu matičnu ploču može bez ikakvih problema staviti ”rame uz rame” ASUS ROG Zenith Extreme modelu. U testovima AIDA64 CPU-a nema nekih bitnih odstupanja ASRock ploče od Asusove, tako da slobodno možemo reći da su ove ove dvije matične ploče po svemu ”tu negdje”.

Benchmark testiranja za gaming su također pokazala vrlo slične rezultate, što znači da su i u igraćem segmentu ove dvije matične ploče podjednake. Pojedinačno, ASRock je uspio ostvariti malo bolje rezultate u Shadow of the Tomb Raider, ali recimo u igri Ashes of the Singularity rezultati su bili gotovo podjednaki.

Prilikom testiranja treba reći da je u ”mirnom” i ”Prime” testiranju X399 koristio malo manje struje od ASUS-ove matične ploče što može značiti da ASUS-ova matična troši malo više struje, što onda jasno govori zbog čega u nekim situacijama dovodi do nešto boljih performansi u igrama.

Overclockiranje na X399 matičnoj ploči je prilično jednostavno. Sve opcije koje će korisniku trebati za overclockanje nalaze se unutar odjeljka za OC Tweaker. U početku je LLC za procesor bio postavljen na automatski te je koristio postavke za voltažu u BIOS-u na 1.35, što je omogućavalo gotovo stabilan rad za Prime 95 testiranje na 4.0 GHz. Vraćanje u BIOS i postavljanje opcija za LLC procesor na dva (jer je automatski tri), povećalo je voltažu, a Prime 95 je radio bez ikakvog problema.

Postavljanje RAM je bilo jednostavno kao i odabir XMP profila na 3.2 GHz, a ploča je postavila sva vremenska usklađenja i voltažu za FlareX. Trebao sam podignuti voltažu RAM memorije samo malo, na 1.365 V kako bih dobio na stabilnosti, što je uobičajeno kada se radi o šetvero kanalnoj RAM memoriji. Po pitanju stabilnosti, testiranje na 4.0 GHz je ipak bilo preveliko iskušenje za mogućnosti koje ima Noctua hladnjak. Prilikom ovog testiranja matična ploča je mogla ”odvrtjeti” neka mjerenja i čak pokrenuti radnu memoriju na brzini koja je bila malo viša od 3.3 GHz sa istim ”tajmingom” i tek neznatnim ”viškom” voltaže.

 

matična ploča X399 Phantom Gaming 6

Završne riječi

ASRockova X399 Phantom Gaming 6 matična ploča je model koji je cjenovno dosta pristupačniji od nekih drugih modela iz istog razreda, koja u sebi uspješno objedinjuje sve ono što će prosječnom gameru trebati po pitanju performansi i overclockanja (ako se za tim jave potrebe).

Matična ploča se može ponositi vrlo dobrim komponentama, koje jamče vrhunsku kvalitetu u pogledu svega onoga što se od jedne matične ploče zahtijeva. Nadalje, ono što se posebno može istaknuti kod ASRock X399 matične ploče jest sustav hlađenja koji je ovdje riješen dvama hladnjacima koji su međusobno povezani toplinskom cijevi.

Nichicon 12 Okay
Ugrađeni crni kondenzator NICHICON 12K koji ima 20% duži životni vijek u usporedbi s konvencionalnim kondenzatorima. Pruža bolju stabilnost i pouzdanost.

Ovo je jedna od rijetkih matičnih ploča koja je osmišljena na način da na sebi ima mogućnosti i komponente koji su osmišljeni za što je moguće bolje performanse, dok su dizajn i izgled stavljeni u drugi plan. Iz ovog razloga ovaj model matične ploče na primjer na sebi nema postavljene plastične pokrove i kada se gleda na dizajn on sve u svemu djeluje dosta pojednostavnjeno, ali na kraju nudi i povoljniju cijenu.

U pogledu mogućnosti treba reći da X399 nudi tri SATA M.2 utora za mogućnost brze pohrane podataka i do osam SATA 3 6GB konektora koji podržavaju RAID0, RAID1 i RAID10. Nadalje, ASRock je integrirao zaseban M.2 utor za Wi-Fi karticu, što u cijelosti otklanja potrebu za PCle adapterom u slučaju potrebe za Wi-Fi načinom spajanja.

Sveukupne performanse ovog modela matične ploče su vrlo dobre, što se najbolje pokazuje u mjerenjima koja u cijelosti uključuju instalirani procesor, kao što je recimo Cinebench R15. Igraće iskustvo je vrhunsko, iako je problem i dalje u tome, što većina igara i dalje ne koriste sve one mogućnosti jezgri koje nudi Threadripper platforma.

Sve u svemu, ASRock X399 Phantom Gaming 6 je jedna od cjenovno najpristupačnijih X399 matičnih ploča koje su dostupne u vrijeme nastanka ove recenzije. No bez obzira na to matična ploča je opremljena s kvalitetnim sučeljem koje nudi jednostavno i napredno podešavanje performansi i overclockanje. Ploča nudi obilje kvalitetnih komponenti koje se brinu za stabilan rad, nudeći podršku i za najnovije kvalitetne komponente.

pcchip preporuka 2019Ako planirate izgraditi sustav baziran na Ryzen Threadripper-u, svakako uzmite u obzir ASRock X399 Phantom Gaming 6 matičnu ploču. To je vrlo dobro optimizirana matična ploča, koja nudi vrlo dobre performanse s vrlo dobrim mogućnostima za overclocking i zbog toga joj dajemo “best buy” preporuku.

 

Za:

 • Podržava sve Ryzen Threadripper procesore (uključujući nedavno izdane 29xx serije)
 • Vrlo dobre mogućnosti overclockinga
 • Podržava 3-way SLI i Crossfire
 • Podržava DDR4-3400 + OC
 • 3 x M.2 konektora
 • Phantom Gaming 2,5 GB / s LAN
 • Creative Cinema Sounfd5 i Polychome RGB
 • Kvaliteta komponenti
 • Cijena

Protiv:

 • Ništa značajno

X399 Phantom Gaming 6 specifikacija

ASRock X399 Phantom Gaming 6 specifikacija:

 • MODEL: X399 Phantom Gaming 6
 • CPU SUPPORT: AMD TR4 Socket Ryzen™ Threadripper™ X Series CPUs (180W)
 • SOCKET: AMD TR4
 • CHIPSET: AMD X399
 • POWER DESIGN: – CPU: 8 Power Phase design – Memory: 2 Power Phase design
 • FORM FACTOR: ATX 30.5cm x 24.4cm
 • INTEGRATED GRAPHICS: No
 • MEMORY: 8x DDR4 DIMM Slots – DDR4 3400+(OC) / 3200(OC) / 2933(OC) / 2667/2400/2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory (U-DIMM) – Max. capacity of system memory: 128GB
 • BIOS: 128Mb AMI UEFI Legal BIOS with GUI support
 • Expansion Slots: – 3x PCI Express 3.0 x16 Slots (PCIE1/PCIE2/PCIE3: single at x16 (PCIE1); dual at x16 (PCIE1) / x16 (PCIE2); triple at x16 (PCIE1) / x16 (PCIE2) / x16 (PCIE3)).
 • STORAGE:
 • – 8x SATA3 6.0 Gb/s Connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1 and RAID 10), NCQ, AHCI and Hot Plug.
 • – 1x Ultra M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2230/2242/2260/2280/22110 M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s);
 • – 1x Ultra M.2 Socket (M2_2), supports M Key type 2242/2260/2280 M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s);
 • – 1x Ultra M.2 Socket (M2_3), supports M Key type 2230/2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s).
 • NETWORKING: – 1x 2.5 Gigabit LAN 10/100/1000/2500 Mb/s (Dragon RTL8125AG);
  AUDIO: – 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC1220 Audio Codec);
  – NE5532 Premium Headset Amplifier for Front Panel Audio Connector (Supports up to 600 Ohm headsets).
 • PORTS:
 • – 1x PS/2 Mouse/Keyboard Port
 • – 1x Optical SPDIF Out Port
 • – 1x USB 3.1 Gen2 Type-A Port (10 Gb/s) (Supports ESD Protection)
 • – 1x USB 3.1 Gen2 Type-C Port (10 Gb/s) (Supports ESD Protection)
 • – 8x USB 3.1 Gen1 Ports (Supports ESD Protection)
 • – 2x RJ-45 LAN Ports with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
 • – HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone (Gold Audio Jacks).
 • FAN HEADERS: 5x 4-Pin

ASRock X399 Phantom Gaming 6 značajke:

 • ASRock USB 3.1 Gen2
 • ASRock USB 3.1 Gen2 Type-A Port (10 Gb/s)
 • ASRock USB 3.1 Gen2 Type-C Port (10 Gb/s)
 • ASRock Super Alloy
 • XXL Aluminum Alloy Heatsink
 • Premium 60A Power Choke
 • 60A Dr.MOS
 • Combo Caps (Nichicon 12K Black Caps)
 • Nichicon 12K Black Caps (100% Japan made high quality conductive polymer capacitors)
 • Matte Black PCB
 • High Density Glass Fabric PCB
 • ASRock Phantom Gaming 2.5G LAN
 • ASRock Steel Slots
 • ASRock Full Coverage M.2 Heatsink
 • ASRock Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3)
 • ASRock Full Spike Protection (for all USB, Audio, LAN Ports)

 

Piše D.Z.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here