Predstavljanjem nove Intelove serije procesora KabyLake, krajem prošle godine logično se poklopio i sa predstavljanjem novih matičnih ploča sa novim čipsetima. ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6 je jedna od takvih ploča namjenjenih sedmoj generaciji Inelovih procesora, sa ugrađenim Z270 čipsetom.

Iako napravljena za Kaby Lake procesore ova ploča podržava i šestu generaciju Skylake i7/i5/i3 i celeron procesora. Gotovo svi proizvođači su predstavili matične ploče s novim čipsetom, no, u ovom slučaju, čipset je postavljen malo više lijevo u odnosu na prijašnje modele.

Tvrtka ASRock je već duže vrijeme prisutna kao proizvođač matičnih ploča po umjerenim cijenama svojih proizvoda, a po kvaliteti ne zaostaje za vodečim poput ASUSA, GIGABYTE-a i MSI-a Nakon samo deset godina postojanja, uspjela je ući u sami vrh najprodavanijih brendova matičnih ploča, a tajnom njihovog uspjeha smatra se niska cijena i dobra kvaliteta proizvoda.

Ali sada je kvaliteta proizvoda svih proizvođača na otprilike istoj razini što se odražava u trajanju jamstva, tako da ne čudi da su cijene usklađene, a korištene komponente često iste. Međutim, iako slične funkcionalnosti, ASRock-ove matične ploče su često jeftinije.

 

ASROCK fatal1ty 1 Z270 recnzija

 

ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6: Za one najzahtjevnije

Na prvi pogled model ploče ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6, koji je dio nove linije Fatal1ty Gaming-a za svoju cijenu od 1600kn nudi optimalnu funkcionalnost po prihvatljivoj cijeni  obzirom na svoju klasu. Lijepo upakirana izgledom podsjeća na raniju matičnu ploču Asrock X99 Killer.

Na kutiji su istaknute sve glavne značajke i tehničkih rješenja poput Creative Sound Blaster Cinema 3, Aura RGB led, dvostrukog mrežnog priključka koji moće funkcionirati kao jedan na dvostruko većoj brzini, 2 ultra brza M.2 PCIe utora itd.

ASROCK fatal1ty cijena

 

Krenimo u detalje. Ugrađena dva Intelova Gigabit mrežna adaptera nisu prijeko potrebna za igranje, ali može biti vrlo korisno prilikom sastavljanja radne stanice ili serverskog računala. Sljedeća značajka je da postoje dva Ultra M.2 konektora, koji podržavaju sve načine rada: SATA, PCI-E, ACHI, NVMe, pa čak i Intel Optane. Naravno, dva su bolja od jednog, a uz to isporučuju brzine od 32Gb/s.

Slijedeća zanimljiva značajka je Hyper BCLK Engine II, koja je ista kao i Pro Clock tehnologija kod ASUS modela matičnih ploča. Ova značajka omogućuje fleksibilno overklokiranje CPU BCLK sabirnice.

Tu su upadljivi uokvireni čelični PCI-e x16 utori, što i nije neko iznenađenje budući da se ugrađuju u manje više svim zadnjim generacijama matičnih ploča. Sve oznake na pločici su blijedo sive boje. Lijepo izgledaju, sve dok ne poželite nešto pročitati na njima.

ASROCK fatal1ty Z270

 

Plastično kućište čini uređaj ljepšim i daje mu dodatnu čvrstoću. To može biti vrlo korisno, jer se matična ploča lako savija i zahtijeva pažljivo postupanje. Površina matične ploče je mat crna, a na poleđini gotovo da i nema elektroničkih komponenti, jer su sve smještene na prednjoj stranici. Napajanje dolazi na matičnu ploču kroz primarni i sekundarni konektor ATX 24 + 8.

Ova formula je već poznata i pretpostavlja se da je korisnik već nabavio odgovarajuće napajanje. Koja je minimalna snaga? Čini se da je to 450-500W, a za overclockirani sustav s jednom grafičkom karticom napajanje od 450W biti će sasvim dovoljno.

Za DDR4 memorijske module postoje četiri crna utora, koji su predviženi za sve vrste DDR memorije od 2133Mhz do 3866 (overklokirani) MHz sa standardnim naponom od 1,2 V, koji se može povećati. Ploča maksimalno podržava 64GB RAM memorije, što bi trebalo zadovoljiti sve gaming korinike, a postiže se ugradnjom četiri modula od 16GB.

Na ploči je ugrađen glavni PWM kontrolerski čip Intersil ISL95824, koji pruža 4 + 2 faze, dok je u središtu ploče ugrađen čip za kontrolu frekvencije IDT 6v41642BNLG, koji služi za dodatnu preciznost takta glavnog procesora, a koji je dio tehnologije ASRock Hyper BCLK Engine II.

ASROCK MATIČNA PLOČA 1
Dva aluminijska crvena radijatora su zadužena za hlađenje ploče

 

Što se tiče hlađenja ove ploče ASRock je ugradio dva hladnjaka – radijatora. Oba su izrađena od legure aluminija i obojana crvenom bojom. Spojeni su s toplinskim cijevi od 6 mm, koja prolazi kroz radijator preko posebnih utora. Toplinsko sučelje koristi termobijelu boju. Učvršćivanje se vrši pomoću četiri vijka sa stražnje strane.

Na donjem radijatoru se može vidjeti natpis s oznakom čipseta Z270. Prilikom zahtjevnije uporabe radijatori se zagrijavaju, ali ne previše. Postoji još jedan radijator koji uklanja toplinu iz čipseta. Također je izrađen od aluminijske legure, ali ovaj put oslikan crnom bojom. Na vrhu je crveni umetak s natpisom ASRock Fatal1ty.

ASROCK fatal1ty 1
Treći radijator na ploči garantira stabilan rad svih komponenti

 

Vratimo se malo na Z270 čipset. Što je novo u Z270 u odnosu na Intel Z170? Povećan je maksimalni broj linija HSiO c s 26 na 30, koje su zapravo još četiri linije PCI-e Gen 3. Dodana je podrška za Intel Optane tehnologiju, koju podržavaju Kaby Lake procesori, a koja služi za brži rad SSD diskova.

Što se tiče podrške za pohranu, ona je integrirana u isti kontroler na šest SATA 6 Gb/s sabirnica. Proizvođači matičnih ploča često proširuju mogućnosti u svojim najboljim modelima ploča, pa tako ni Fataly1ti nije iznimka. Od ukupno osam ulaza, dva od njih su ponuđena s posebnim kontrolerima ASMedia ASM1061, što smo već vidjeli mnogo puta, a tu je i podrška za različite RAID modove. Nadalje, ugrađena su i dva, već prije spomenuta, ultra M.2 priključka, koji mogu raditi u SATA i PCI-e modovima.

ASROCK fatal1ty portovi

 

ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6: Mnoštvo portova

Što se tiče vanjskih konektora ova ploča je opremljena sa mnoštvom mogućnosti, tako da vam nemože prifaliti. Tu je podrška za dva nova USB 3.1 sučelja, jedno USB 3.1 tip A, i drugo USB 3.0 tip C. Podržana je i USB sabirnica prethodne generacije. Stražnja ploča ima četiri ulaza USB 3.0 i šest USB 2.0 ulaza. Zatim dolaze i dva priključka za Thunderbolt 3.

Na stražnjem dijelu se nalaze i dva RJ-45 priključka. Ploča ima dvije tipke za paljenje i ponovno pokretanje koje se nalaze u gornjem desnom kutu. Matična ploča ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6 ima šest produžnih utora, tri PCI-e x1 i tri PCI-e x16. Prvi s desne strane nije ograničen, što znači da je na nj moguće instalirati duge kartice za proširenje.

Utori za PCI-e x16 su uokvireni posebnim čeličnim zaslonom, koji dodatno učvršćuje priključenu karticu. Donji utor za PCI-e x16 hardver je ograničen na x4 GEN3, u skladu s čipsetom. Od multi-grafičke tehnologije podržava i SLI i CrossFire. Ovaj raspored utora je dobro osmišljen, pa tako dozvoljava ugradnju dvije grafičke kartice sa naprednim sustavima za hlađenje. Na vrhu se nalazi jedan PCI-e x1, u koji možete instalirati neku bolju zvučnu karticu ili dodatni kontroler.

Nažalost u ovoj ploči Wi-Fi modul nije prisutan, ali ga možete naknadno ugraditi pomoću priključka M.2 koji dopušta postavljanje ovakve kartice.

Sljedeća sučelja se nalaze na stražnjoj ploči:

  • Jedan priključak USB 3.1 tipa A;
  • Jedan priključak USB 3.1 tipa C;
  • Četiri USB 3.0 priključka;
  • Jedan video izlaz HDMI;
  • Jedan video izlaz DVI-D;
  • Jedan video izlaz D-Sub;
  • Jedan PS / 2 priključak za spajanje miša ili tipkovnice;
  • Dva Gigabit Ethernet RJ-45 priključka;
  • Pet audio priključaka s mini priključnicom;
  • Jedan optički priključak S / PDIF Out.

U postupku ispitivanja koristili smo Core i7-6700K, koji se može stabilno overklokirati na 4,6 GHz sa zračnim hlađenjem. Ploča se ponašala stabilno bez pretjeranog grijanja i nismo naišli na nikakve zamjerke.

Kao što smo već spomenuli zvuk pod imenom Creative Sound Balster dolazi s čipom Realtek ALC1220. Iako to nije pravi Sound Balster nismo imali primjedbi na kvalitetu zvuka. Zvuk je vrlo čist, čak i kod maksimalne razine glasnoće. U svakom slučaju dovoljno dobar za većinu gaming zahtjeva.

ASROCK fatal1ty 1 gaming k6
Uz ugrađene kvalitetne komponente poput 12K premium kondenzatora, tu je i Intelova Optane tehnologija za brži SSD.

 

Zaključak

ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6 je izvrsna matična ploča s optimalnom funkcionalnošću i podrškom za sva moderna sučelja. Među njenim prednostima je kvaliteta izrade i atraktivan dizajn. Nismo naišli na nikakve probleme u njezinom radu.

Model ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6 se može naći u maloprodaji za 1600kn, što i nije pretjerano skupo za ovakvu vrstu matične ploče. Pogotovo ako uzmemo u obzir cijene novih Kaby Lake procesora, ova cijena se može smatrati vrlo razumnom.

Postavlja se i pitanje dali je potrebna nadogradnja s Intel Z170 na Intel Z270 čipset? Drastičnih razlika zapravo i nema, tako da i kod Z170 ploča možemo pronaći podršku modernim sučeljima, poput Ultra M.2 (PCI-e x4 GEN3) i USB 3.1. Jedino što nemožemo pronaći u Z170 čipsetu je podrška za Intel Optane tehnologiju, koja nudi veće brzine pohrane. ASRock zaista nije štedio na priključcima za pohranu, tako da ploča nije ograničena  samo na Intelovim izvornim SATA 6Gb portovima nego je dodao još 4 dodatna, a tu su i dva M.2.

Ali ako planirate mjenjati svoje staro računalo za novo, onda svakako ima smisla razmisliti o Z270 pločama, jer omogućuju ugradnju najnovijih Intel procesora sedme generacije, a razlika u cijeni i nije više tako velika. Za dobru Z170 ploču morate izdvojiti oko 1000kn, a ovaj model  vrhunske ploče ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6 košta oko 1600kn. Netreba zaboraviti da je matična ploča glavna komponenta svakog računala, pa bi možda trebalo štedjeti na nekoj drugoj komponenti.

Sve u svemu, ako želite kvalitetnu matičnu ploču s mnoštvom opcija za pohranu i dobre overclocking mogućnosti, Fatal1ty i7 270 Gaming K6 bi mogao biti pravi izbor, i zbog toga dobiva našu preporuku.

Ustupio: ASRock

Cijena: 1600kn

Specifikacije: Matična ploča ASROCK Z270 Fatal1ty Gaming K6: Intel Z270, Supports 7th and 6th Generation Intel® Core™ i7/i5/i3/Pentium®/Celeron® Processors (Socket 1151), DDR4 3866+(OC)/ 3733(OC)/ 3600(OC)/ 3200(OC)/ 2933(OC)/ 2800(OC)/ 2400/ 2133, zvuk 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1220 Audio Codec), Supports Creative SoundBlaster Cinema3, G-LAN, SATA, M.2, PCI-E 3.0, CrossFireX/SLI, D-Sub, DIV-D, HDMI, USB 3.1-C, ATX, 3 PCIe 3.0 x 16, 3 PCIe 3.0 x1, 1 M.2 Socket (Key E), 8 SATA3, 2 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3), 2 USB 3.1 10Gb/s (1 Type-A + 1 Type-C), 8 USB 3.0 (4 Front, 3 Rear, 1 Fatal1ty Mouse Port), ASRock AURA RGB LED

Ocjena 4/5

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here