Apple konstantno inovira na raznim područjima svojeg poslovanja, a sve su glasnija nagađanja kako će se uskoro dogoditi jedna velika promjena na području procesora za Apple prijenosna računala. Iako su vjerojatno planovi ove popularne kompanije pomalo narušeni izbijanjem koronavirusa, čini se kako će se stvari ipak odvijati barem približno planiranom rasporedu. Ako je vjerovati natpisima u medijima, Apple će nam uskoro predstaviti nove procesore koji će zamijeniti Intelove u Mac računalima.

Projekt Kalamata već se neko vrijeme spominje u medijima, a uskoro bismo mogli vidjeti i konkretne pomake koji su napravljeni u tom projektu. Naime, ekipa u projektu Kalamata dobila je zadaću razviti tri različita MAC ARM čipa – koji bi trebali biti utemeljeni na A14 čipu. Ti novi čipovi trebali bi zamijeniti postojeću strukturu Apple prijenosnika, a to je najveća promjena koja će se dogoditi po tom pitanju još od 2005. godine. Naime, te je godine Jobs na jednoj od konferencija predstavio Intel procesore – kao rješenje koja će zamijeniti dotadašnje PowerPC čipove.

Appleov vlastiti ARM procesor vjerojatno će pružiti Apple-u još više mogućnosti hardverskog i softverskog prilagođavanja, odnosno optimizacije. Intelovi bi procesori tako mogli postati prošlost za Apple, barem što se tiče Mac računala. Prema novim saznanjima, Apple bi nove procesore mogao predstaviti već ovaj mjesec.

Točnije, šuška se da će novi procesori biti predstavljeni 22. lipnja na WWDC – koji će se održati u online formatu. Ipak, postoji određena doza zabrinutosti da je razvoj navedenih procesora u malom kašnjenju – zbog nedavne situacije s korona virusom. Ako se to i ne dogodi 22. lipnja, čini se da smo sve bliže jednoj novoj stranici povijesti u životu Mac računala.

Mnogi se pitaju želi li time Apple smanjiti ovisnost o drugim kompanijama, posebice sada kada su u određenom trgovinskom ratu s Kinom. Ono što možemo sa sigurnošću reći je da će novi čipovi donijeti jednu novu dozu mogućnosti kompaniji Apple – a hoće li to završiti pozitivno ili negativno vidjet ćemo vrlo skoro.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here