2018. godina je bila prilično dobra za AMD i prodaju njihovih grafičkih kartica, ali 2019. bi mogla biti mnogo bolja. Očekuje se da će uskoro AMD najaviti svoje nove Vega II grafičke procesore (7nm).
Čekanje novih AMD-ovih grafičkih kartica je bilo dugo, no Vega II bi napokon mogla uzdrmati tržište i nakratko prekinuti dominaciju Nvidije. Ono o čemu se govori je da bi novi GPU iz AMD-a trebao biti baziran na 7nm tehnologiji koja bi trebala biti mnogo bolja od Nvidijine Turing tehnologije (12nm). Nadalje, te nove grafičke kartice bi mogle imati manju cijenu za bolje performanse, te mnogo kvalitetniju i manju arhitekturu od one u Nvidiji.

Vega II – (potencijalni) datum izlaska
Iako datum izlaska AMD Vege II je i dalje misterij, mnoge špekulacije i glasine govore da će se to dogoditi negdje u prvoj polovici ove godine. Hoće li to biti ožujak ili lipanj, teško je reći, no AMD neće predugo čekati s izlaskom na tržište.
Iako, ako je suditi po prijašnjim događajima, AMD je 2017. godine na CES-u najavio originalne Vega kartice, a na tržište su došle tek 8 mjeseci kasnije. Hoće li slijediti ovaj uzorak ili će ovaj put malo požuriti, nitko ne zna. Barem ne do službene objave od AMD-a iako sve više tehničkih portala piše da se događaju određene promjene u AMD-u i da će neke stvari krenuti malo agilnije.
Zanimljivo je da će AMD držati keynote na CES-u, a logo koji su pripremili simbolizira Vega II kartice. Svi znakovi ukazuju da nam se sprema nešto veliko od AMD-a.

Vega II – cijena
Kako još nema datuma izlaska, teško je uopće govoriti o cijenama, iako opet – postoje neke glasine koje govore da će cijena biti jednaka originalnim Vega karticama. Ako se ne sjećate koliko su koštale, evo podsjetnika:

  • AMD Radeon RX Vega 64 – 499 dolara ili 549 funti
  • AMD Radeon RX Vega 56 – 399 dolara ili 305 funti

Ako AMD nastavi sa svojim modelom poslovanja, očekujemo da će ići na ruku gamerima koji ne žele izdvojiti ogromne sume novca za grafičke kartice, pa će AMD pokušati ugrabiti taj dio kolača. Vjerojatno će njihove kartice koštati manje od Nvidijinih, a mogle bi davati bolje performanse.
Jedna glasina kaže da će se nova kartica zvati AMD Radeon RX 3080 (Vega II arhitektura) i da bi trebala biti nešto jača od GeForce RTX 2070 kartice, ali da će imati za upola manju cijenu! Ne znamo da li je to istina ili ne, ali vjerujemo da ima nešto u tome.

Vega II – specifikacije
Promjena s 14nm tehnologije na 7nm dozvoljava AMD-u da u manje prostora “stisne” više snage u GPU. Iako je AMD prije imao strategiju da samo poveća broj jezgri i riješi problem (op.a. sjetite se Threadrippera s 32 jezgre), moguće je da su napravili pivot i odlučili se za drugačiju strategiju ove godine.
7nm procesori se već sada koriste u AMD-ovim GPU-ovima koji dolaze s Radeon MI60 i MI50 karticama. Zanimljivo je da su te kartice bazirane na Vega arhitekturi i da koriste HBM2 memorijske module. Moguće je da će i Vega II imati iste memorijske module i tako slijediti utabani put originalnih Vega kartica.
Isto tako, postoje neke glasine koje govore da će kartice bazirane na Vega II arhitekturi biti jako moćne, no da neće primarno biti orijentirane samo na gamere, nego i na profesionalce i kreativce koji trebaju dobar GPU.
YouTuber pod nadimkom AdoredTV je rekao da će nove AMD GPU kartice uključivati komplet od tri kartice – RX 3080, RX 3070 i RX 3060 te da će biti rame uz rame novim Nvidjinim grafičkama koje tek planiraju doći na tržište, ako ne i malo bolje. Jako je puno različitih informacija i glasina, pa je teško razlučiti što će biti istina, a što ne. No, osim toga, navodno bi Vega II mogla zaživjeti i u mobilnim uređajima.
Ipak, pričekajmo još malo dok AMD ne izađe u javnost s točnim informacijama, ali ono što se šuška je i više nego obećavajuće. Ako planirate kupiti grafičku karticu, pričekajte još malo. Isplatit će vam se.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here