Grafičke kartice najviše kvalitete su one koje igračima mogu ponuditi najviše standarde performansi, ali po cijeni koja nije nenormalno visoka. Bez obzira na sve kvalitete koje neka grafička kartica posjeduje, ako je njezina cijena previsoka, malo tko će si ju moći priuštiti i uživati u njezinim blagodatima. Na svu sreću (i zbog dobrog marketinškog poteza proizvođača) AMD-ova Radeon RX 5700 je grafička kartica koja nudi vrhunske performanse, ali po cijeni koja je dostižna i prihvatljiva i za obične smrtnike.

Po čemu je RX 5700 najposebnija? Kao prvo, s ovom grafičkom karticom moći ćete igrati sve najnovije i najzahtjevnije igre za računala na rezoluciji od 1440p i to sa svim postavkama uključenima na maksimum. Činjenica da RX 5700 dolazi sa 2 gigabajta radne memorije više od Nvidia-ine GeForce RTX 2060 i da košta podjednako, ovoj grafičkoj kartici daje još više bodova, a potencijalnim kupcima još više razloga za odabir.

 

AMD-Radeon-RX-5700-kutija

Cijena? Oko 2.200 kuna

RX 5700 model je dostupan na tržištu desetak dana, a početna cijena grafičke kartice kreće se od oko 350 američkih dolara (što je oko 2.200 kuna, s time da cijena varira), što znači da su cijene ovog modela i Nvidia-ine RTX 2060 tu negdje. Na prvi pogled stvari izgledaju više nego dobro za AMD. Više radne memorije i više moći ”ispod haube” govore u prilog tomu da bi i na kratke i na duge staze AMD-ova ”grafa” mogla prešišati 2060-icu.

 

Poboljšanja koja donosi RX 5700 nisu samo hardverske, već uvelike i softverske prirode

AMD Radeon RX 5700 osmišljena je na 7-nanometarskoj RDNA grafičkoj arhitekturi. Zahvaljujući poboljšanjima koja dolaze s ovom arhitekturom grafička kartica je snažnija i daje sveukupno bolje performanse od proteklih, koje su bile zasnovane na GCN arhitekturi.

Jedna od stvari koje će svaki korisnik koji se malo bolje razumije u grafičke kartice primijetiti kod ovog modela jest činjenica da RDNA arhitektura povećava performanse za oko 1.25 puta. To znači da će sama grafička kartica ”po defaultu” imati bolje performanse. Ako tu pribrojimo i veći broj jezgri koje ova grafička kartica ima, nije neobično to što AMD RX 5700 pobjeđuje modele kao je recimo Radeon RX 580.

No to nije sve što se tiče velikih poboljšanja i promjena. Drugo veliko poboljšanje odnosi se na PCle 4.0. Ipak, treba napomenuti kako će ovo poboljšanje funkcionirati samo na X570 matičnim pločama kao i sa trećom generacijom AMD Ryzen procesora. No, zahvaljujući poboljšanjima u bandwidthu korisnici bi trebali okusiti općenito poboljšanje u kvaliteti prikaza slike.

Još jedna pozitivna stvar u vezi ove grafičke kartice jest to što se njezina poboljšanja ne ogledaju samo u hardverskim pojačanjima. AMD je u RX 5700 ugradio mnoštvo softverskih poboljšanja. Jedna od njih je i nova mogućnost, zahvaljujući kojoj korisnic mogu uživati u boljoj kvaliteti slike, a koja se zove FidelityFX.

Ipak, jedna od najvažnijih mogućnosti koju RX 5700 ima u sebi je njezina Contrast Adaptive Sharpening ili skraćeno CAS. Radi se o tehnologiji koja se može implementirati u igre od strane developera, a zahvaljujući njoj će renderiranje slike biti još ugodnije i čišće. Ovo se najbolje primijeti ako korisnik želi igrati igru na 4K monitoru, ali mu tu konfiguracija računala baš i ne dopušta. U tom slučaju korisnik može preko RX 5700 uključiti CAS i slika će biti ugodno prilagođena njegovom 4K monitoru.

U slučaju da neka igra u sebi nema podršku za ovu novu tehnologiju, problema nema. AMD je uključio i RIS iliti ”Radeon Image Sharpening” tehnologiju, koja isto služi dodatnom poboljšavanju kvalitete slike i koju danas podržava više od 90% igara.

Brinete se da bi igre mogle ”lag-ati”, odnosno zapinjati zbog toga što je neka od komponenti ”bottleneck”? AMD se pobrinuo i za to. Zahvaljujući AMD-ovoj Anti-Lag tehnologiji procesor i grafička kartica mogu biti bolje usklađeni, što će uvelike eliminirati ono neugodno zapinjanje prilikom igranja koje nitko ne voli.

AMD-Radeon-RX-5700-XT-Navi

Performanse? Igre na 4K rezoluciji i na maksimalnim postavkama rade kao od šale

OK, cijena je takva kakva jest. Za naše hrvatske standarde i nije baš niska. No, ako ste gamerski entuzijast i ako želite posjedovati ono što je danas vjerojatno najbolje od najboljeg u svijetu grafičkih kartica, RX 5700 vam i neće biti tako skupa. Jer, realno govoreći i nije.

Ovo se vidi pogotovo u situacijama kada se isprobava sve ono što ova grafička može, a može jako puno toga! Svaka nova igra radit će na maksmalnim detaljima, na rezoluciji od 1440p bez ikakvih problema. Ako ste igrali ikada Shadow of the Tomb Raider, znate koliko je ta igra grafički nezgodna i zahtjevna. RX 5700 ju pokreće na Ultra detaljima od 60-80 fps-a (ovisno jeste li u interijerima ili eksterijerima). Metro Exodus je još jedna igra koja glasi kao jedna od grafički užasno zahtjevnih, ali to se ne vidi na AMD-ovoj novoj grafi. Ultra detalji, rezolucija od 1080p i 5700-ica pokazuje više nego ugodnih ugodnih 60 fps-a (što je bolje od 50-ak fps-a koje je dala RTX 2060).

Sposobnosti grafičke kartice pokazuju i benchmark mjerenja.

3Dmark je pokazao za RX 5700 3.753 boda, dok je Nvidia-ina GeForce RTX 2060 osvojila 3.413. U Firestrike Ultra AMD-ov as je osvojio 5.700, dok je Nvidia-in osvojio znatno manje; 4.352 boda.

 

Sve u svemu…

Tehnologija grafičkih kartica poboljšava se iz godine u godinu. Zapravo, kada malo bolje pogledamo, čak i kraće. Istina je da ova grafička kartica nije za sve gamere. Pogotovo kada se pogleda cijena. 2.200 kuna (s time da to nije standardna cijena za sva tržišta) nije malo, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da danas za oko 3.500 kuna možete sklopiti solidno, gamersko računalo. Ipak, gaming entuzijasti neće na tih 2.200 kuna gledati kao na prepreku, već kao na nešto što im treba kako bi dobili najbolju grafičku karticu koja danas postoji na tržištu. Ili barem jednu od najboljih.

AMD Radeon RX 5700 pokazatelj je da odlična grafička kartica ne mora koštati (objektivno rečeno) previše novca, a da ipak može pružiti sve ono što bi, čak i najzahtjevnijim igračima mogli zatrebati. Bilo da se radi o hardverskim poboljšanjima ili pak poboljšanjima po pitanju softvera, RX 5700 pripada u sam vrh i to je neosporno.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here