AMD i Nvidia. Intel i… AMD. Mercedes i BMW. Apple i… ostatak svijeta. Mislim da ste shvatili o čemu se radi. AMD i Nvidia su dvije tvrtke koje su zadužene za osmišljavanje i proizvodnju grafičkih rješenja u obliku grafičkih kartica, što znači da su u isto vrijeme ove dvije tvrtke i dva velika konkurenta. S obzirom da već dugo vremena na tržištu grafičkih kartica nema drugih konkurenata, možemo slobodno reći kako su AMD i Nvidia zauzele monopol na tržištu grafičkih kartica.

Koju grafičku karticu korisnik voli i želi, ovisi najviše o željama i (najviše financijskim) mogućnostima korisnika. Ipak, teme u vezi toga koja je ”grafa” bolja ćemo ostaviti za neki drugi put. Ovdje ćemo se skoncentrirati na nešto drugo.

Nakon mjeseci čekanja, napokon je tu. AMD-ova Radeon RX Vega 64 je najavljena i spremna za stavljanje na tržište. Hoće li AMD svojom najnovijom grafičkom karticom, za koju neki smatraju da se radi o ”jeftinijem čudovištu od onoga kojeg je spremila Nvidia” uspjeći preteći Nvidia-u ili ne? To će reći korisnici. Pogledajmo zasad neke od detalja vezanih uz tehničke specifikacije i cijenu nove AMD Radeon RX Vega 64 grafičke kartice.

 


AMD-Radeon-RX-Vega-64-CIJENA

 

Čak četiri inačice RX Vega grafičke kartice  

Kao prvo, što se tiče specifikacija nove Radeon RX Vega 64, treba reći da će imati 64 jedinice za computing, čak 4096 streaming procesora, 8 gigabajta napredne HBM2 memorije sa 484 GBps brzinom prijenosa podataka.

Nadalje, treba reći kako će nova Vega 64 raditi osnovnim radnim taktom od 1247 MHz sa mogućnosti overclockanja na 1546 MHz. To je što se tiče performansi ”obične” verzije grafičke kartice. Postoji i Radeon RX Vega 64 Liquid Cooling verzija čija će važnija razlika biti- tekuće hlađenje. Baš zbog mogućnosti tekućeg hlađenja, Liquid Cooling verzija će imati povećan osnovni radni takt na 1406 MHz, što će omogućiti overclockanje na 1677 MHz.

Osim ove dvije verzije, postoje još dvije verzije. Jedna je nešto tehnički inferiornija verzija- Radeon RX Vega 56. Radi se o verziji koja će imati 56 computing jedinica, 3584 stream procesora, 8 GB HBM2 radne memorije, sa brzinom prijenosa podataka od 410 GBps, čiji će osnovni radni takt biti od 1156 MHz, sa mogućnošću overclockanja na 1471 MHz.

 

AMD-Radeon-RX-Vega-SPECIFIKACIJE

 

Četvrta verzija RX Vega grafičke kartice u biti i nije verzija u punom smislu riječi. Radi se o inačici koja će se razlikovati od standardne po tome što će imati kućište koje će biti izrađeno od aluminija. Iz tog razloga se ova verzija zove Radeon RX Vega 64 Limited Edition. Radi se o izdanju koje će se prodavati, kao što ime kaže- u ograničenom broju, a jednom nakon što se sve jedinice prodaju više se neće proizvoditi.

 

Hoće li ove grafičke kartice biti od ikakve pomoći gamerima? Hoće li im dati ikakvu prednost u odnosu na Nvidia-u?

Na ova dva pitanja je malo nezgodno odgovoriti, barem zasad. AMD se nada da će mineri više gravitirati prema grafičkim karticama koje se neće prodavati zajedno sa igrom ili uz dodatne popuste uz neki drugi komad hardvera. Ovo bi, teoretski trebalo gamerima pružiti bolju šansu za kupnjom Vega kartica, čak i u slučajevima da je njihova cijena viša od prosjeka.

 

RX VEGA

 

AMD još uvijek nije pokazao nikakav test performansi Vega serije, no neki testovi koje je tvrtka odlučila pokazati prije početka prodaje grafičkih kartica su davale naznake da će Radeon RX Vega 64 moći bez problema ići ”rame uz rame” sa Nvidia GeForce GTX 1080.

 

amd-radeon-rx-vega-64

 

Prema nekim pretpostavkama, nove igre na monitorima od 3440 x 1440 bi trebale bez ikakvih problema raditi na fluentnih 53-76 fps-a. AMD je isto tako rekao da u više od 100 igara koje su bile odigravane na 4K rezoluciji, Radeon RX Vega 64 može dati više od 60 fps-a, što je itekako impresivno.

radeon_rx_vega performanse

 

 

Što sa potrošnjom energije?

Već neko vrijeme je poznato da AMD u pogledu grafičkih kartica kada govorimo o potrošnji struje baš i nije ”power friendly.” To znači da AMD-ove kartice troše ogromnu količinu energije za svoj rad, a čini se da Vega serija nije na putu da to promijeni nabolje.

AMD je rekao da će cjelokupna potrošnja za Radeon RX Vega 56 biti 210 watta, dok će zračno-hlađena verzija RX Vega 64 (kao i Limited Edition verzija) trošiti 290 watta. Verzija koja će raditi na tekuće hlađenje bi pod opterećenjem trebala trošiti 350 watta.

 

Što je s cijenom?

Kada govorimo o cijenama, velika većina gamera i kupaca odmah pomisli kako je AMD, kako u pogledu procesora tako i u pogledu grafičkih kartica, cjenovno pristupačniji od svojih konkurenata (u ovom slučaju od Nvidia grafičkih kartica). No, sudeći prema nekim pokazateljima, to možda ipak neće u cijelosti biti točno.

Recimo, mjerenja koja su dostupna od strane eTeknik (radi se o švedskoj stranici za mjerenje omjera učinkovitosti cijene i specifikacija grafičkih kartica), cijena Radeon RX Vega grafičkih kartica će biti oko 7000 švedskih kruna plus PDV (što u prijevodu znači da će Vega grafičke kartice koštati oko 850 američkih dolara što je oko 5000 kuna, plus/minus par stotina, ovisno o tome na koju verziju Vega kartice će se korisnik odlučiti).

No, treba imati na umu da se ovdje radi o švedskim cijenama, koje nisu objektivno mjerilo stanja stvari, ali nisu niti daleko od njega. Objektivnije cijene koje se ”vrte” na tržištima su 500 američkih dolara za RX Vega 64 (isto toliko bi trebala koštati i Liquid Cooling verzija), dok bi slabiji model, Radeon RX Vega 56 trebala koštati 399 američkih dolara, što su puno razumnije cijene.

Sudeći prema mnogim podacima, čini se da bi ipak još uvijek AMD mogao odnijeti pobjedu u odnosu na Nvidia, barem što se cijene tiče. Minersko ”ludilo”je natjeralo Nvidia-u da podigne cijenu svoje GeForce GTX 1090 na 699 američkih dolara, dok je GeForce GTX 1070 500 dolara (što je ako usporedimo cijene opet niže od cijena AMD Radeon RX Vega).

 

I za kraj- ono što se nameće svim gaming entuzijastima jest pitanje – hoće li novom Vega serijom AMD napokon uspjeti ”srušiti s trona” Nvidia-u i njezinu 1000 seriju ili će se to još uvijek svesti na puke želje? Na to pitanje još uvijek ne možemo odgovoriti i to iz razloga što je premalo vremena prošlo da bismo mogli reći bilo što definitvno. Vrijeme i korisnici će pokazati koliko je AMD uspio ”pogoditi” i hoće li korisnici znati odabrati ono što je najbolje za njih.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here