Što je AMD Radeon Pro Duo? Najbrža gamerska video kartica na svijetu.. Zamislite dvije Fury X grafičke kartice, spojite ih zajedno i bingo! Dobili ste najbržu grafičku karticu na svijetu AMD Radeon Pro Duo! Sa tehnološkog aspekta ova video kartica se čini vrlo interesantnom, međutim paprena cijena od 1100 USD za ovakvu karticu postavlja pitanje opravdanosti ovakve investicije. Ako se ipak odlučite za kupovinu možete je nabaviti online ovdje.

Pro Duo je kartica s dva Fiji XT čipa, nasljednica je R9 295X2 kartice, no za razliku od nje nije primarno fokusirana na gamere. AMD je ovu karticu pozicionirao vrlo visoko s cijenom (oko 1.100 USD) i namijenio ju developerima igara, poglavito onima koji razvijaju igre s dodatkom virtualne stvarnosti.

Dugo se šuškalo o ovoj kartici, a AMD je odlučio prolongirati lansiranje za otprilike 5 – 6 mjeseci kako bi se bolje pozicionirali s lansiranjem VR proizvoda. Odlučili su ju više orijentirati prema razvojnim timovima za VR, nego igračima što je jasno vidljivo i iz imena – Pro Duo.

Naravno, kartica će odlično poslužiti i za VR, Eyefinity i 4K gaming, pa i gameri koji si to mogu priuštiti mogu uživati u najjačoj desktop grafičkoj kartici trenutno. Zamišljena je kao i njena prethodnica 295 X2, kao dual GPU kartica, koja je nešto manjih dimenzija (oko 270 mm), jer dolazi s interposer tehnologijom gdje su čip i HBM memorija smješteni na jednu pločicu, a ostatak PCB-a zauzima PLX kontroler za međusobnu komunikaciju te napojna jedinica.
O Fiji XT-u, HBM-u i interposeru smo već ranje pisali pa to potražite u nekom stairjem broju.


Osnovni tehnički podaci za Pro Duo govore kako oba čipa rade na maksimalnoj brzini od 1000 MHz, kako je kraj svakoga čipa 4 GB HMB memorije koja radi na 500 MHz (dakle memorije je ukupno 8 GB na kartici), kako je TDP visokih 350 W te kako kartica ima tri DisplayPort izlaza i jedan HDMI. Za dodatno napajanje električnom energijom su tu tri PCIe Power konektora s osam pinova, što zajedno s PCIe sučeljem garantira maksimalnu moguću snagu od 525 W. Maksimalna teoretska snaga kartice je 16.38 TFLOPS-a, a AMD navodi kako je 50% brža od Titan X-a i oko 30% brža od 295 X2.

amd-radeon-pro-duo-specifikacija

Kartica dolazi sa zatvorenim sistemom vodenog hlađenja s po jednim blokom i pumpom za svaki čip, upletenim kabelima dužine 540 mm, 120 mm aluminijskim radijatorom i Nidecovim 120 mm ventilatorom. Sama je konstrukcija kartice ista kao i kod Fury X-a, što uključuje aluminijsku konstrukciju, niklani egzoskeleton, LED iluminaciju, Dual BIOS i zamjenjivu soft-touch ploču na vrhu.

amd-radeon-pro-duo-tablica

Sama činjenica kako AMD ovu karticu nije namijenio primarno igračima nego VR developerima za offline rendering, bi trebala opravdati njenu visoku cijenu od 1500 USD. Radeon Pro Duo je svakako vrlo dobar proizvod, koji je odlično sastavljen, ima adekvatno riješeno hlađenje i nudi visoke performanse tamo gdje je to bitno. Potrošnja i zagrijavanje oklopa (kućišta), su visoki no drugo se nije moglo ni očekivati – ipak je riječ o kartici s 350 W TDP-om s konektorima koji joj mogu dati i 525 W. Rashladni sustav je efikasan i tih, a grafički se procesori zagrijavaju do oko 66°C.

Naravno, igrači koji će moći prihvatiti činjenicu kako slabije skalira u nekim naslovima, da neki naslovi ni ne podržavaju CFX i to da zapravo i nije puno brža od 295 X2 svakako mogu krenuti u nabavku jer će im na FreeSync monitoru omogućiti odlično iskustvo igranja čak i pri 4K te u VR okruženju.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 12 i OpenGL 4.5, dva grafička procesora Fiji XT, 2x 4096 stream procesora, radni takt grafičkog procesora 1000 MHz, 2x 4096-bitna memorijska sabirnica, 2x 4 GB HBM memorije radnog takta 500 MHz (1 Gbps efektivno), priključci: 3x DisplayPort 1.2 i 1x HDMI 1.4a, dva 8-pinska i jedan 6 pinski naponski priključak
USTUPIO AMD  http://www.amd.com
CIJENA OKO 1100 USD
ZA: Performanse (tamo gdje CFX dobro skalira), sirova računska snaga, kvaliteta izrade, tih rashladni sistem.
PROTIV: Cijena, zagrijavanje oklopa.
OCJENA 4/5

Piše: K.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here