Na ovogodišnjem CES-u pored mnoštva tehnoloških novotarija, za oko nam je zapela AMD-ova najava, da će u travnju 2018. pokrenuti svoju “2. generaciju” Ryzen desktop procesora.

Sadašnji Ryzen procesori, kao prva genercija, napravljeni su na FinFET tehnologiji od 14 nanometara, dok će druga generacija Ryzen procesora biti rađena na 12nm FinFET tehnologiji, i nosit će naziv “Zen +”

ryzen druge generacije

ryzen zen +

ryzen 2 brzina

ryzen 2 performanse

Novi desktop Ryzen procesori će imati nešto bolje performanse, od svoje starije braće, a te performanse će doći sa povećanim brzinama satova (kao što je navedeno na slikama).

Nadalje AMD je najavio za drugu polovicu 2018. Threadripper na 12nm tehnologiji, što je relativno brzo nakon izlaska druge generacije Ryzena. Najavljen je i novi čipset X470, koji još uvijek nosi AM4 socket, no AMD ne spominje nikakve specifikacije u vezi toga. Ali ne trebate očekivati ništa spektakularno, što bi vas moglo natjerati da se prebacite na drugu generaciju Ryzen procesora i matičnu ploču za njega, ako već koristite Ryzenov sustav prve generacije.

socket am4

x470 čipset

 

Prema neslužbenim informacijama overclocking novih procesora bi trebao biti još lakši. Lakši u smislu da se brzine takta od 4GHz mogu postići s manje napona na jezgri procesora, što naravno, znači puno manje zagrijavanja procesora. Možda će se i brzina takta od maksimalnih 4GHz moći povećati s novom 12 nm FinFET i Zen + tehnologijom procesora.

amd grafika 1

amd grafika 2

amd grafika 3

amd grafika 4

Na području grafike, ima nekih manjih najava, ali ništa spektakularno što bi razveselilo desktop igrače. Sudeći prema posljednjoj slici gore, na AMD-ovom roadmapu, možemo vidjeti da će tek prava promjena u grafičkom segmentu nastupiti sa novom GPU arhitekturom pod imenom NAVI, koja je u planu proizvodnje tek krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

Piše: D.Ž.

1 komentar

  1. Tko je investirao u Ryzena (a mnogi jesu koji su bili na prethodnoj generaciji) teško da će investirati u drugu generaciju. Malo je mali razmak i mali skok u performansama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here