Svi AMD APU-ovi temelje se na zastarjeloj grafičkoj arhitekturi 5. generacije GCN-a, poznatoj kao Vega, na kojoj grafički procesori, između ostalih, uključuju Radeon RX 400 grafičke kartice. Na sreću, tvrtka se konačno prebacila na noviju arhitekturu, o čemu svjedoči AMD-ova grafička jezgra Cyan Skillfish.

Ovi GPU-i su se pojavili u Linuxu 5.15, u kojem su AMD-ovi inženjeri stavili kod upravljačkog programa kako bi omogućili funkcioniranje ovih grafičkih jezgri. U teoriji, naziv Cyan Skillfish trebao bi nam reći mnogo više, ali izvorni kod jasno ukazuje da se ti GPU-i temelje na RDNA arhitekturi i da pripadaju obitelji Navi 10 GPU-a, prema Tom’s Hardware-u.

Cyan Skillfish vjerojatno će ići ne samo na čitavu masu potrošačkih uređaja, već i na one ugrađenog tipa, pružajući potpuno novu dimenziju grafičkih performansi, koju je AMD do sada ograničio samo na tržište grafičkih kartica i konzola nove generacije. Međutim, ne računajte da će Cyan Skillfish posegnuti za najnovijom arhitekturom RDNA2. Zapravo, AMD će te GPU-e temeljiti na starijoj RDNA arhitekturi, prvoj generaciji koja je dala život prvenstveno Radeon RX 5000 seriji.

To znači da će u igru doći Navi 1X procesori, koji će ponajprije djelovati kao odgovarajuće ograničene mogućnosti Cyan Skillfish grafičkih jezgri. Razlog odabira RDNA, a ne RDNA2, nije samo bolje dorađen proces proizvodnje i sama arhitektura, već ponajviše veličina koja govori u prilog odabiru starije generacije.

RDNA, stara više od dvije godine, mogla bi biti znatno slabija od RDNA2, ali ovdje je morao težiti nedostatak sustava potrebnih za ray-tracing i veća gustoća tranzistora u odnosu na veličinu silicija. Pogotovo što je matrica manja, veći je prinos iz silicijskih pločica, a veći prinos, niži su troškovi, što igra posebnu ulogu u APU-u.

Međutim, vrijedi napomenuti da do sada AMD nije službeno spomenuo nijedan APU s RDNA ili RDNA 2 arhitekturom. Međutim, najnovija podrška za Cyan Skillfish u Linuxu jasno ukazuje na to da tvrtka razmatra APU temeljen na ovoj prvoj arhitekturi. Točne specifikacije i mogućnosti trenutno su tajna, pa se u ovom trenutku znatiželjnici moraju zadovoljiti informacijom da je AMD zasigurno već stvorio mali Radeon “Cyan Skillfish” grafički procesor zasnovan na RDNA-u, koji pripada Navi 10 obitelji.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here