Trebalo je samo tri godine i malo ”zdrave” konkurencije da AMD svojom serijom Ryzen procesora prestigne Intelovu i7 seriju!

Na temelju benchmark testiranja provedenom na Geekbench 4 nedavno je pokazano i dokazano da je AMD-ov Ryzen 3 3300X procesor uspio preteći Intelov Core i7 7700K! Premda je Intel svojim procesorima dugo bio ”alfa i omega” u svijetu procesora po tome što procesori sve mogu, ako se u proizvodnju istih uloži dovoljna količina novca,

AMD je pokazao baš ono suprotno: nije potrebno puno novca kako bi se razvio kvalitetan računalni procesor. I on ne mora biti skup.

 

Intelov Core i7 7700K bio je vrh u svijetu procesora u svoje vrijeme

To je vrijeme bilo prije točno tri godine, 2017., kada je Intel na tržište izbacio svoju, tada novu Kaby Lake seriju procesora. Zajedno s njom na tržištu je osvanuo i Intel Core i7 7700K model. Zahvaljujući visokom broju fizičkih i virtualnih jezgri, Core i7 7700K bio je tada ”alfa i omega” u svijetu računalnih procesora.

Sa četiri jezgre i osam ”threadova” ovaj je procesor bio pokazatelj kako pravi procesor, visoke kvalitete i visokog razreda za računala treba izgledati. Osnovnim radnim taktom od 4.2 GHz i mogućnošću Turbo Boosta do 4.5 GHz, Intel Core i7 7700K zaista je bio fenomenalan komad hardvera.

amd-ryzen-3-3300x

No puno se toga promijenilo u nepune tri godine. Od tada pa do danas, Intel ne posluje jednako uspješno. AMD se, polako ali sigurno, probijao zahvaljujući svojim novim Ryzen procesorima, da bi u ovoj godini svojom cjenovno pristupačnom verzijom procesora uspio nadmašiti procesor koji je 2017. godine bio vrhunski procesor visokog razreda.

Ryzen 3 3300X je četverojezgreni procesor, sa osam ”threadova”, osnovnog radnog takta od 3.8 GHz i mogućnostima podizanja do 4.3 GHz, a cijena procesora iznosi manje od 120 dolara. Iako se kod nas ova cijena može činiti visokom, zapravo kada promatramo tržište u globalu, vidjet ćemo da nije.

 

Ryzen i njegov ”Ryzen efekt” najzaslužniji su za promjenu na tržištu

Što je ono što se dogodilo u ove tri godine? Neki stručnjaci to nazivaju ”Ryzen efekt”. Geekbench 4 mjerenja pokazuju kako je Ryzen 3 3300X ostvario 5874 bodova u mjerenju rada jezgri pojedinačno, dok je u mjerenju rada svih jezgri zajedno ostvario 20948 bodova. Intelov i7 7700K ostvario je 5818 i 20329 bodova.

Naravno, kod mjerenja performansi dosta toga ovisi i o ostalim komponentama računala. No, već je ovo odličan pokazatelj koliko je tehnologija brzo napredovala u samo tri godine i kakav odličan posao je AMD napravio osmišljavanjem svojih novih Ryzen procesora.

 

Do ljeta očekujemo Intelov odgovor

Nova serija Ryzen procesora bit će dostupna na tržištu od ovog mjeseca, dok bi Intel svoju novu seriju (jednu od nekoliko najavljivanih, novih) na tržišta trebao izbaciti do ljeta, odnosno krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Nasljednik Intelovog i7 7700K trebao bi biti Intel Core i3 10100.

Radi se o četverojezgrenom procesoru sa osam ”threadova”, osnovnog radnog takta od 3.6 GHz i mogućnostima podizanja do 4.4 GHz. Hoće li i kako će Intel uspjeti odgovoriti na AMD-ove poteze vidjet ćemo u nastavku godine.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here