AMD-ova sljedeće generacije grafičkog čipa pod nazivom “Navi 23” navodno će sadržavati hardversku podršku za ray tracing. To je važan “sastojak” koji nedostaje u sadašnjoj AMD-ovoj GPU ponudi. Podsjetimo da Nvidija ima ovu značajku u svojoj RTX 20 seriji već neko vrijeme.

Izvori tvrde da će novi AMD-ov čip naziva “Nvidia Killer”, ciljati na high-end tržište, kojim trenutno dominiraju Nvidijini RTX 2080 i RTX 2080 Ti GPU-ovi. Kao što Wccftech ističe, ovo je ime krajnje neobično, malo vjerojatno da će se i službeno pojaviti, budući da tvrtke obično ne nazivaju svoje nadolazeće proizvode kao „ubojice“ konkurencije, čak ni interno.

Navi 23 bit će jedan od tri vrhunska GPU-a zasnovana na AMD-ovoj Radeon DNA2 arhitekturi. To je druga generacija AMD-ove preuređene GPU arhitekture izvorno predstavljene u Radeon RX 5000 seriji. AMD će navodno proizvoditi ove nove čipove koristeći TSMC-ov 7nm + tehnologiju.

Ova tri čipa obično se nazivaju “Big Navi”. AMD-ova direktorica Lisa Su nagovijestila je te čipove tijekom AMD-ove službene konferencije za novinare i financijskom izvješću za drugi kvartal ove godine. “Rekla bih da dolaze”, i dodala “Uskoro očekujte bogat 7nm portfelj novih proizvoda koji još nismo najavili.”

Zašto “ray tracing” značajka nije bila uključena u Radeon RX 5000 seriju? Razlog je u tome što AMD nije smatrao da je tržište spremno za ovu novu značajku. Podsjetimo još u studenom 2018. AMD je navijestio da tehnologija jednostavno nije spremna za mainstream igrače. Prema Davidu Wang-u, AMD-ovom potpredsjedniku inženjeringa u grupi Radeon Technologies, „upotreba ray tracing igara dolazi, i mi smo spremni za implementaciju ove značajke u sve nadolazeće proizvode, od najnižeg do najvišeg cjenovnog ranga“.

Podsjetimo, prve glasine o Navi 23 GPU-ovima pojavile su se u kolovozu, a stvarni dokazi o dolasku sva tri čipa pojavili su se kod Linux drivera, koji su izašli početkom ovog mjeseca. Navi 21 bi mogla biti najsnažnija grafička kartica od ove trojke, tako da bi Navi 23 bio najslabija inačica. Postoje i glasine da AMD radi i na četvrtoj verziji s čipom Navi 20 koji bi imao ekstremne performanse uz odgovarajuću ekstremnu cijenu.

Očekuje se da će AMD-ovi sljedeća generacija GPU-ova stići na police trgovina tijekom proljeća iduće godine, sa značajkama poput bolje regulacije napona, varijabilnim zasjenjenjima, brže predmemoriranje i još mnogo toga. Tvrtka bi mogla sve to predstaviti tijekom sljedećeg CES-a 2020 u siječnju.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here