AMD-ova nadolazeća 7nm grafička arhitektura s kodnim nazivom “Navi”, navodno je već uočena na upravljačkim driverima za Linux. Sve nove AMD GPU arhitekture službeno su predviđene za predstavljanje sljedeće godine, sa neslužbenim informacijama da bi se trebale pojaviti polovinom iduće godine.

 

AMD GPU 2018

 


Navi je bio posebno skriven, pod etiketom  “Super Secret”. Kako Vegina arhitektura nosi naziv GFX9,  Navi bi trebao biti GFX10, sa ugrađenim novim “Super Secret” procesorom. Već tradicionalno, novi Linux driveri često puta oktriju kroz sam naziv koja nam nova grafička arhitektura dolazi od proizvođača i od tuda najbrže procure informacije za predstojeće najnovije GPU-ove.

 

AMD-GPU-Roadmap-Polaris-Vega-Navi

 

Već se ranije spominjalo kako bi Navi mogao biti prvi AMD-ov pokušaj “spajanja” nekoliko manjih, 7nm GPU čipova u jedan veći, kako bi napravili veći i snažniji grafički čip. Ovakav način proizvodnje ima niz prednosti od kojih su brža realizacija procesora i plasiranje na tržište, poboljšanje performansi, veće brzine sata i smanjenje ukupne strukture troškova.

Postoje neki dokazi da i NVIDIA također radi na sličnim tehnologijama s više čipova i trenutno provodi studije izvedivosti. Iako bi za to NVIDIA trebala nekoliko generacija da se ovakav čip materijalizira od početnog koncepta do stvarnog proizvoda. AMD, s druge strane, već je pokrenuo proizvode koji koriste ovakvu tehnologiju.

 

NAVI GPU

 

To bi objasnilo AMD-ovu upotrebu pojma “skalabilnost” na budućim procesorima, kao novu značajku koja je posljedica Navi tehnologije.  Što se tiče grafičke memorije koju bi NaviGPU trebali koristiti još nije siugrno radi li se o HBM3 ili GDDR6 memoriji.

Ono što bi najvjerojatnije moglo biti, a postoje već činjenice koje idu u prilog tome je da  AMD već užurbano radi na GDDR6 memorijskom sučelju, pa bi logično mogli i očekivati ovaj izbor memorije u nadolazeće Navi grafičke kartice.

Sve u svemu, 2018. će definitivno biti jedna izuzetno uzbudljiva godina za hardver.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here