Na konferenciji Brainstorm Tech 2019 u Aspenu, Colorado, glavni izvršni direktor tvrtke Intel, Bob Swan, osvijetlio je budućnost Intelove izrade čipova, napomenuvši da Intel planira započeti proizvodnju na 7nm tehnologiji za svoje procesore tek u 2021. godini. Nakon što je Intel na ovogodišnjem Computexu predstavio svoje prve 10nm procesore, konkretno liniju Ice Lake, mnogi promatrači su se zapitali kada će najveći proizvođač čipova sustići AMD-a, koji je predstavio 7nm tehnologiju procesora dan ranije. Intel je ne samo zaostao u tehnologiji proizvodnje sa 10nm naspram AMD-ovih 7nm, nego je s Ice Lake čipovima koje je predstavio zaobišao segment stolnih računala, jer su potonji namijenjeni isključivo za mobilne ili 2-u-1 uređaje.

Ovakva situacija svakako pogoduje AMD-u, potvrđujući njihovu agresivnu strategiju 7nm tehnologije i snižavanja cijena. Osim AMD-ovog 7nm Ryzen 3000 CPU-ova, proizvođač također ima i threadrippera za kojeg Intel nema pravog proturješenja. I kao da sve to AMD-u nije dovoljno, on se suprotstavlja i najvećem proizvođaču grafičkih kartica, Nvidiji. Početkom ovog tjedna, izvršni direktor AMD-a hvalio se kako će Nvidiju “preveslati” dodatnim smanjenjem cijena za svoje RX 5700 grafičke kartice, koje su po performansama vrlo konkurentne Nvidijinim proizvodima.

Intelovi problemi ne završavaju se ni s AMD-ovim naglim uspjehom, kojem smo svjedoci u posljednje vrijeme. Naime već neko vrijeme kruže glasine da će Microsoft prijeći na Qualcommove procesore, što će Intel zakinuti za isporuku velikih količina svojih proizvoda za najprodavanije uređaje iz kategorije tableta.

Međutim još je rano tvrditi da Intel propada, prosuđujući trenutnu ​​situaciju. Jer nije slučajnost zašto je tvrtka ostala na vrhu sve ovo vrijeme. A svakako u prilog tome ide činjenica da Intel ima snažne razvojne timove koji neprestano istražuju nove mogućnosti i tehnologije. Trenutno, Intelova najveća uzdanica za  budućnost je projekt “Athena”, koja ima za cilj donijeti korisnicima vrhunske hardverske performanse za novu generaciju mobilnih i 2-u-1 uređaja. Može se dogoditi i da Intel zauzima konzervativan pristup sa svojim CPU-ovima kako bi uravnotežio ulazak u segment grafičkih kartica s nadolazećim Xe GPU-ovima, koji bi odmah morali konkurirati i AMD-u i Nvidiji.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here