orba za prevlast na tržištu grafičkih kartica postoji otkako na tržištu postoje grafiče kartice sa zasebnom memorijom (otprilike petnaest godina). U početku su bile Nvidia i ATI (i recimo Voodoo). Sada su Nvidia i AMD. Obje tvrtke pokušavaju svakom novom serijom grafičkih kartica ponuditi nešto što starija serija (ili ista kronološki) suparničke tvrtke nema ili nije imala.

I kako vrijeme odmiče i kako se na tržištu pojavljuju novi trendovi, jedna tvrtka pobijedi drugu u nekoj drugoj kategoriji. Najjednostavniji način kako se može vidjeti koja je tvrtka i čija je grafička kartica bolja u nečemu jest ako se grafičke kartice podijele po cjenovnom rangu. S obzirom na to da se kartice uspoređuju u različitim razredima cijena, u stvari nije toliko važno i nije objektivni pokazatelj kvalitete (barem ne svaki puta) ako neka grafička kartica košta manje, a neka više.

Recimo cijene Nvidia-inih najsnažnijih grafičkih kartica se kreće oko 1200 USD, dok je cijena AMD-ovih iz istog razreda oko 500 USD. Bez obzira na razliku u cijeni to nikako ne znači da je recimo Nvidia-ina bolja od AMD-ove.

 

Jeftine grafičke kartice (one oko i ispod 200 USD)

Nažalost (ili nasreću) veliki broj gamera nema puno novca, kako u Hrvatskoj tako ni u bijelom svijetu i s obzirom na to snalaze se kako znaju. Naravno da je uvijek bolje kupiti novu grafičku karticu nego imati neku stariju, čak i ako brojke pokazuju da je ta starija još uvijek dobra. Iako je moguće sklopiti gamersko računalo za otprilike onoliko novca koliko košta i novi Playstation 4 ili Xbox One, to nije baš toliko jednostavno, pogotovo ako gledamo da će većina novca otpasti na grafičku karticu.

Ipak postoje kvalitetne, a cjenovno pristupačne grafičke kartice na kojima ćete moći igrati nove igre na pristojnim detaljima i frame rateu. Imajte na umu da se cijene grafičkih kartica u našim prodajnim centrila razlikuju od cijena tih istih modela u internetskim trgovinama. To znači da ako kojim slučajem ne pronađete neki model koji sam ovdje naveo na primjer u Linksu, ne znači da tog modela uopće nema nigdje u svijetu.

 

 AMD RX 560

AMD

Najbolje što AMD može ponuditi po cijeni od oko 200 USD je AMD RX 560 model. Radi se o solidnoj grafičkoj kartici koja na rezolucijama od 1080p većinu novih igara može pokretati na osrednjim ili niskim detaljima bez zapinjanja. Navodno postoji i opcija da se kupi RX 570 model za istu cijenu (ispod ili blizu 200 USD). Ako uspijete pronaći taj model po istoj cijeni- tim bolje.

EVGA GeForce GTX 1050 Ti SC 4GB GAMING

Nvidia

Ono što Nvidia nudi po istom cjenovnom rangu jest Nvidia GeForce GTX 1050 Ti model koji ne biste vjerovali, po klasifikacija grafičkih kartica spada pod skupinu ”budged” kartica. Ako želite igrati igre na 1080p očekujte da ćete to moći raditi na ovoj grafičkoj kartici na srednjim detaljima (što je malo bolje od RX 560 modela). Sve u svemu, GTX 1050 Ti je dosta cjenovno pristupačna i ako se odlučite na nju nećete požaliti. Ako uspijete pronaći GTX 1060 model, tim bolje, s obzirom da se radi o malo snažnijem modelu iste (točnije protekle) serije grafičkih kartica.

Nvidia ili AMD? Pobjednik je – Nvidia! Razlog: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti je po performansama ipak iznad AMD Radeon RX 560 modela, a košta ili podjednako ili za oko dvadesetak dolara više, što je OK s obzirom na ono što dobivate.

 

Srednji rang – od 200 do oko 400 USD

Srednja razina je ono čemu zapravo velika većina gamera teži. Grafičke kartice srednjeg ranga nisu preskupe, ali su opet dovoljno kvalietne i snažne toliko da igračima mogu pružiti dosta dobre performanse za ono što žele igrati.

Radeon RX 580

AMD

Oni koji prednost daju AMD-u i koji bi htjeli kupiti najbolje od najboljeg što AMD nudi iz srednjeg ranga će svakako pozornost obratiti na Radeon RX 580 model sa 8 GB GDDR5 RAM. Sve u svemu jedna od najboljih ”medium-end” grafičkih kartica ne samo u pogledu AMD-a već općenito, RX 580 8 GB daje dobar omjer performansi i cijene. Dodatni plus ovome modelu jest taj što ga je moguće pronaći i za oko 250 USD.

EVGA GeForce GTX 1060 3 GB GDDR 5

Nvidia

Naj naj kod Nvidia-e u srednjem razredu grafičkih kartica je naravno Nvidia GeForce GTX 1060. Radi se o grafičkom procesoru koji je izvrstan za veliku većinu situacija i veliku većinu igara koju stavite pred nju bez problema će odraditi čak i na najvišim postavkama čak i kada se igra ”vrti” na 1080p rezolucijama. GTX 1060 model je na tržištu dostupan po različitoj memoriji (RAM), što se ipak vidi i po cijeni, gdje je model od 6 GB uvjerljivo najskuplji. Hoćete li odabrati bolje GTX 1060 ili RX 580 ovisi o vama s obzirom da su obje podjednako kvalitetne.

Nvidia ili AMD? Pobjednik je – nitko (nema pobjednika)!

 

Visoki rang – od oko 400 dolara pa do 600  

Ako ste ozbiljan gamer, novac nije nikakav problem i željeli biste ga uložiti na najbolji mogući način onda svakako trebate jednu (ili više) grafičkih kartica iz visokog ranga. Svaka od ovih grafičkih kartica su osim za igranje na najvišim detaljima na 1440p rezoluciji osmišljene i za VR igranje.

RX Vega 56

AMD

Najjače i najbolje što trenutno AMD može ponuditi u ovoj skupini jest RX Vega 56. Iako postoje glasine da se može pronaći i RX Vega 64 za oko 500 USD, to nije toliko često, a i ne isplati se, pogotovo iz razloga što su performanse ova dva modela dosta slične, pogotovo kada ih obje overclockate. Rx Vega 56 je odlična grafička kartica koja će sve što pred nju stavite obrađivati na visokim detaljima na rezoluciji od 1440p. Osim za gaming grafička kartica je, zahvaljujući svojoj memoriji, upotrebljiva i za rudarenje kriptovaluta.

GeForce GTX 1070 Ti

Nvidia

Nvidia u ovome rangu nudi nekoliko modela. Recimo GTX 1070, 1070 Ti i 1080 su grafičke koje se na internetskim trgovinama mogu pronaći po cijeni od oko 500 USD, s time da je model na koji svakako treba baciti oko GTX 1080.

Nvidia ili AMD? Pobjednik je – Nvidia!

Ovdje je jasno kao dan da je Nvidia-ina GTX 1080 ipak puno snažnija od AMD Vega 56 modela i to za nekoliko stupnjeva, tako da ćemo oprostiti GTX 1080 modelu što je za oko 100 USD skuplja.

 

Nvidia-GTX-1080-Ti-najbolja grafička kartica 2017

Rang iznad 600 USD

AMD ovdje gotovo da niti nema konkurenta. Recimo da se za konkurenta može smatrati AMD Vega 64, ali ona ipak nije pravi konkurent jer se radi o tek malo boljoj grafičkoj kartici od AMD Vega 56.

Nvidia se ovdje tek počela razmahivati, što znači da je serija 2000 tek počela izlaziti na tržište. Najbolje od najboljeg uopće u svijetu grafičkih kartica je bila Nvidia GeForce 1080 Ti, dok je sada to RX 2080 (ili RX 2080 Ti).

Nvidia ili AMD? Pobjednik je – Nvidia!

Trenutno je na tržištu stanje takvo da je Nvidia apsolutni pobjednik i da se tek očekuje adekvatan AMD-ov odgovor na najnoviji seriju Nvidia grafičkih kartica. Jedini pravi minus Nvidia-e jest cijena. Ako vam ona nije problem, problema nema. Ako vam cijena ipak jest problem dobro je za znati da i AMD i Nvidia nude podjednako dobra rješenja u rangu jeftinih i srednje-skupih grafičkih kartica.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here