AMD i Intel su dvije (jedine) firme koje se bave izdavanjem procesorskih rješenja za osobna i poslovna računala. Ono što su u svijetu pametnih telefona i tableta Qualcomm, HiSillicon i Appleov Axx to su u svijetu računala AMD i Intel. Koji je od ove dvije vrste procesora bolji? Je li to Intel koji se već godinama ističe svojim vrhunskim performansama (i dosta višom cijenom)? Ili je to ipak AMD koji je svojim Ryzen procesorima svoju dosadašnju kvalitetu stavio na novi nivo (uz još uvijek dosta nižu cijenu od Intelovih suparnika)?

Bitka između ove dvije tvrtke već je odavno poprimila epske razmjere, a odgovor kao takav na pitanje koji su procesori bolji između ove dvije vrste je i dalje dosta nejasan, s obzirom na to da ”najbolji” procesor ovisi o jako velikom broju čimbenika. Ono što je dobro jest to što danas ipak postoje vidno kvalitetni, vrlo kvalitetni i ne baš tako kvalitetni procesori, što naravno sve ovisi o tome za što želite sklapati svoje računalo. O tome nešto više u nastavku ovoga članka.

 

intel-pentium-gold-5500

Osnovna desktop računala


Ako niste gamer i ako ne tražite od svog budućeg računala čuda dobra vijest je ta da za svoje novo računalo možete iskoristiti gotovo bilo koji (noviji) procesor. Moderni, noviji (ne nužno i najnoviji) modeli procesora su dovoljno- novi i snažni da mogu obavljati gotovo sve poslove i aktivnosti koje bi prosječan korisnik želio obaviti na računalima koji ih koriste bez ikakvih problema.

Performanse svoga računala naravno možete nadograditi i dodatno poboljšati tako što ćete odabrati ”pravi” procesor za ono što vam točno treba i naravno sukladno s time koliko će vaše računalo imati radne memorije te kakvu će u sebi imati grafičku karticu. Tu stvari postaju malo kompliciranije, tako da ću ovdje procesore podijeliti u nekoliko podskupina.

”Budget” iliti jeftinija opcija

Ako želite sklopiti (ili ako ćete kupiti već sklopljeno) računalo koje će biti idealno za uredsko korištenje, pregledavanje internetskog sadržaja, gledanje videa i ostale vrste svakodnevnih aktivnosti, u tom slučaju bi idealan procesor za vas bio Intelov Pentium Gold 5500 (ili neki sličan u njegovom rangu, s time da je ovaj dosta teško ”srušiti” s trona najprocesora za ovu skupinu računala). Radi se o jednostavnom, dvojezgrenom procesoru koji nudi poprilično dobar radni takt (za takve potrebe). Osim toga, ovaj model u sebi ima i integriranu grafičku karticu, što je nešto što slični procesori iz AMD-ovog tabora nemaju.

Intel i3 8100

Idealan, jeftiniji procesor s kojim ćete biti mirni duže vrijeme

Ako ipak preferirate procesor za koji želite biti sigurni da ćete biti mirni duži vremenski period (odnosno da ćete nekoliko godina biti mirni da će vaš procesor bez problema raditi ono što se od njega traži), u tom slučaju bi idealan model za vas mogao biti Intelov i3-8100 model. Radi se o dosta dobrom četverojezgrenom procesoru koji opet u sebi ima integriranu grafičku karticu, što mu opet daje određenu prednost u odnosu na AMD-ove procesore sličnog tipa.

AMD Ryzen 3

Medijska računala

Medijska računala su teška za definirati i objasniti. I dok određen broj korisnika želi da njihova medijska računala budu sklopljena ”kompletno”, drugi opet primjenjuju manja rješenja u obliku Rapsberry Pi ili Android uređaja.

Ono što je točno jest da je što se tiče medijskih računala AMD tu svakako bolje rješenje od Intela, pogotovo zbog njihove A-serije APU-a. Razlog tomu jest taj što A-serija procesora ima dovoljno procesne snage za obrađivanje videa vrlo visokih rezolucija te uz to u sebi imaju i dosta snažne integrirane grafičke kartice.

AMD Ryzen 7 1700X

Radne stanice i kućni serveri

Ovdje stvari postaju malo kompliciranije. Radne postaje mogu uključivati dosta različitih stvari i mogu se odnositi na više stvari. Recimo developerska radna postaja nije ista kakva je radna postaja digitalnog umjetnika, koja opet nije ista kao radna postaja koju treba imati animator. Ipak ono što je zajedničko svim radnim postajama jest to da svaka od njih zahtijeva jezgre i puno threadova (ili virtualnih jezgri), s obzirom na to da je svaka radna postaja dosta opterećena i potrebno joj je jako puno sirove snage. I s obzirom na to da je AMD u posljednjih nekoliko godina dosta pameti, novca i iskustva uložio u boostanje jezgri i threadova u svoje nove procesore, jasan i očit pobjednik ovdje je naravno- AMD.

AMD-ovi Ryzen procesori su idealni za radne stanice iz jednostavnog razloga: nudu ogromne performanse što je dobro za produktivnost, a opet koštaju dosta manje od Intelovih konkurenata. Unatoč tomu što i Intel ima poneko dobro rješenje u pogledu radne postaje, treba se priznati da je ovdje AMD apsolutni pobjednik. Svaki od dostupnih Ryzen čipova je raznolik i različit na svoj način, što je dobro jer svatko može odabrati sebi ovisno o tome za što mu točno procesor treba.

Gaming

Gaming dio ovog članka je vjerojatno dio gdje će većina doći s obzirom na to da se procesori najčešće gledaju po tome kakvi su u odnosu na gamerske zahtjeve tržišta. I ovdje treba uzeti u obzir neke vrlo važne stvari, kao što su performanse procesora po jednoj jezgri (što je kod gaminga danas važnije od performansi više jezgri od jednom, pogotovo ako želite imati maksimalan frame rate). Gaming procesori se dijele na tri podskupine: ”budget”, middle i high-end gaming. Koja je razlika za svaku od ovih skupina objasniti ću u nastavku.

AMD Ryzen 3 2200G

”Budget” gaming

Budget ili jeftini procesori od korisnika ne zahtijevaju velike novčane izdatke. Ipak, ako ste baš u stisci s novcem, a opet želite imati novi i koliko-toliko gamerski adekvatan procesor, u tom slučaju dobro je pogledati procesore tipa AMD Athlon X4 950 ili AMD Ryzen 3 2200G, ili naravno neki između ta dva, s obzirom da oni spadaju pod cjenovno najpristupačnije gaming procesore za stolna računala.

Intel i5 8600K

”Middle-range” gaming

Kod gaming procesora srednjeg razreda vlada prava zbrka, s obzirom na to da ovdje i AMD i Intel imaju neka jako dobra rješenja koja su čak podjednaka i što se tiče cijene (što je malo neobično, barem za Intel). Ovdje će na vaš izbor djelovati sitnice (ili mogu djelovati sitnice), stoga se vrlo dobro informirajte prije nego što se odlučite za neki. Smjernica radi, Intelov vrlo dobar ”middle-range” procesor bi bio Intel i5 8600K, dok bi AMD-ov sličan procesor bio AMD Ryzen 5 2600X.

  Intel Core i7-8700K

”High-end” procesori

High-end procesori se opet dijele na nekoliko pod-razina, od kojih su one prve razine recimo to tako- ”normalne” visoke razine, dok sve više  i više razine testiraju ne samo snagu računala već i granica mogućega.

Prva i osnovna stvar koju morate zadovoljiti ako želite imati ”high-end” procesor jest to da trebate biti spremni za računalo izdvojiti barem 7 tisuća kuna. Isto tako, ovdje je opet glavna ”caka” u single-core performansama, s obzirom da gaming, a pogotovo onaj ”high-end” gaming, još uvijek ne iskorištavaju mogućnosti višejezgrenog igranja na pravi način. U prijevodu: što su snažnije prve četiri jezgre procesora, to će bolje igra raditi. Zbog toga je recimo Intelov i7 8700K jedan od najboljih i najisplativijih ”high-end” gaming procesora koji postoje danas na tržištu.

U slučaju da vam treba neki ”all-around” procesor, odnosno oni koji bi bio idealan pomalo za sve (multimedije, gaming, surfanje, uredsko poslovanje), bacite oko na AMD-ov Ryzen 7 2700X i orijenitirajte se prema  njemu, s obzirom na to da on slovi kao jedan od najboljih ”all-around” računalnih procesora.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here