Intelov brand je nekada bio neprikosnoveni kralj procesora. AMD je svojim ponudama (sjećate se Athlona?) nekako više ciljao samo na korisnike koji su prvo u planu imali uštedu novca, a zatim sve drugo. No danas su stvari puno drugačije.

Iako je AMD-u bilo potrebno oko 15 godina, nećemo pogriješiti ako bismo rekli da su danas AMD-ovi procesori u mnogočemu superiorniji u odnosu na svoje Intelove konkurente. Ovo se pogotovo odnosi na Ryzen seriju, koja je sa svakom novom serijom sve bolja, sve privlačnija i sve zastupljenija, kako kod stolnih, tako i kod onih prijenosnih računala.

Premda je Intel još uvijek u svojevrsnoj prednosti što se tržišnog postotka tiče, no ono što vrijedi za AMD-ove procesore i što je u biti njihovo najbolje obilježje, jest to da pružaju izvrstan omjer u pogledu uloženo-dobiveno, čime se dodatno prisiljava Intel na smanjivanje cijena svojih procesora ako želi ostati kompetitivan.

S obzirom na to da su i Intel i AMD nedavno na tržište izbacili svoje nove serije procesora, ovo je idealno vrijeme za promotriti pobliže koji je od ova dva brenda bolji za korisničke potrebe, odnosno koji bi mogao biti bolji, u 2021. godini.

AMD ili Intel? Koji brend se više isplati kupiti i posjedovati s obzirom na današnje potrebe? Nešto više o ovome pročitajte u nastavku članka!

intel ili amd

Cjenovno pristupačniji segment

Za početak recimo nešto o cjenovno pristupačnijem segmentu procesora. Ove godine nam je za cjenovno pristupačan segment iz AMD-ovog tabora najbolji (ili jedan od najboljih) predstavnika Ryzen 5 3600, dok je kod Intela najbolji Intel Core i3-10300. Oba procesora su tu negdje što se cijene tiče.

Intelov procesor, barem na papiru, nudi bolje performanse u pogledu mjerenja rada jedne jezgre, dok se AMD-ov model ističe s više jezgri, što znači da AMD-ov procesor, osim što dolazi s boljim performansama kada se mjeri rad više jezgri, ima i bolje mogućnosti overclockanja u odnosu na Intelovog konkurenta. Sve u svemu, izgleda da je AMD-ov model bolji u gotovo svakom segmentu. Gotovo svakom.

Tu opet dolazimo do cijene i do onoga koliko ste vi kao korisnik spremni izdvojiti za procesor, kao i do onoga za kakve ćete aplikacije koristiti računalo. Ako svoje računalo želite koristiti samo sa rad od kuće, pregledavanje interneta, gledanje filmova, pisanje, izradu tablica i za povremeno igranje nezahtjevnih igara, onda bi ipak bilo bolje da se odlučite za Intelov procesor, budući da on dolazi sa svojom integriranom, grafičkom karticom.

No ako želite uložiti malo više i ako ste spremni dati malo više novca za grafičku karticu s odvojenom memorijom, u tom slučaju AMD-ov model bio bi možda bolji izbor za vas. Kao što sam rekao, Intelova UHD 620 integrirana kartica solidna je za svakodnevno korištenje, nikako za igranje igara i pokretanje zahtjevnih aplikacija, pa i ovdje treba promotriti što je ono što vam je važnije.

Ako ste gamer i ako na svom računalu želite igrati najzahtjevnije igre, jasno je da nećete ni gledati ovaj segment, iz jednostavnog razloga, jer vam neće koristiti ničemu. No ako ste povremeni gamer i ako na svom računalu želite odigrati neku stariju igru, na primjeri iz 2010. godine (a da nije Metro), možda bi bilo dobro da uložite još malo novca i da kupite, uz AMD-ov procesor i grafičku karticu s odvojenom memorijom.

Ili jednostavno možete kupiti prijenosno računalo, budući da je AMD i na velik broj prijenosnih računala ugradio procesore s integriranim grafičkim karticama, koje će solidno obaviti čak i gaming segment, pod uvjetom da na tom laptopu ne igrate Call of Duty na najvećim detaljima.

AMD Threadripper vs. Intel Core X

Srednji i ”high-end” razred procesora

Ovdje stvari postaju zanimljivije. Srednji, a pogotovo visoki razred procesora, kod oba brenda, odvojeni su za visoko-zahtjevne aplikacije, igranje najnovijih detalja na visokim postavkama, za aktivnosti kao što je uređivanje videozapisa i slične. Najnoviji modeli AMD-ovih Ryzena iz serija 7 i 9 ne koštaju malo, točnije njihove su se cijene u posljednje dvije godine dosta povećale, ali iz dobrog razloga.

Svaki procesor iz ove dvije serije pružit će vam odlične performanse i s ovim procesorima ćete biti mirni nekoliko godina, unutar kojih ćete moći bez problema ”vrtjeti” nove igre i ostale zahtjevnije aplikacije.

Može se reći da u ovome segmentu dominira AMD-ova Ryzen 5000 serija. Po mišljenjima mnogih, ova serija nudi idealan omjer uloženog i dobivenog, pogotovo kada se gledaju performanse procesora po jezgri i potrošnja energije. Ako ste multitasker i ako vam je odrađivanje više zadataka od jednom jako važno, pogotovo ako želite da to odrađivanje zadataka bude odrađeno jako dobro, i ako još želite uštedjeti novac, svakako bi bilo dobro da ovdje bacite pogled na neki od AMD-ovih modela.

Ono što ovdje također vrijedi za reći jest da su AMD-ovi pomoćni alati, poput Precision Boost Overdrivea i Curve Optimizera, koji se mogu pronaći unutar BIOS opcija matične ploče računala, pod uvjetom da matična ploča podržava ove mogućnosti, jako dobri za dodatno optimiziranje AMD-ove Ryzen 5000 serije. Uz pomoć ovih alata od svake ćete jezgre dobiti dodani maksimum, što je uvijek dobrodošlo.

Rocket Lake 11. generacija procesora

Kako u ovim segmentima stoji Intel?

Dosadašnja mišljenja, koja su izašla o Intelovih Rocket Lake procesorima, sugeriraju da je Intel i dalje tu negdje, da se ne da. No ono što se isto tako da naslutiti jest da je u pogledu omjera uloženog i dobivenog, AMD u velikoj prednosti u srednjem i pogotovo u visokom razredu procesora.

Najveća Intelova prednost ogleda se u integriranim, grafičkim karticama, koje dolazr zajedno s procesorima. Premda je istina da AMD nudi znatno bolje performanse za nižu cijenu u usporedbi s Intelom, pod uvjetom da korisnik na računalu posjeduje grafičku karticu s odvojenom memorijom, Intel ne zaostaje puno.

Ako vas muči novac, što nije neobično, pogotovo u posljednjih godinu-dvije, a tražite neki solidan procesor s grafičkom karticom, Intel je tu kralj, jer nudi velik broj solidnih procesora pristupačnih cijena, od kojih svaki dolazi s integriranom grafičkom karticom, što znači da ćete dodatno uštedjeti novac u grafičkom segmentu.

Hoće li Intel uspjeti pomrsiti račune AMD-u svojom novom Rocket Lake serijom, ostaje nam za vidjeti. Isto tako, ono što treba reći u vezi AMD-ovih procesora, osim što su odlični, je i to da se malo previše griju. Ovo se pogotovo odnosi na procesore za prijenosna računala. No i za to postoji rješenje.

Sve u svemu, kod kupnje procesora ovisi puno toga o kompromisima na koje ste spremni, kao i o tome za što vam procesor treba. Hoćete li kupiti prijenosno ili stolno računalo, želite li kupiti računalo za jednostavne, svakodnevne zadatke, ”budget” gaming računalo ili pak pravo igraće računalo bez obzira na cijenu, sve ovo utječe na konačnu odluku.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here