Piše: Marin Ujdur 


Iako velik broj korisnika grafičke kartice koristi kako bi uživali u igranju najdražih igara, postoji jedan posve drugi svijet grafičkih kartica – svijet profesionalnih grafičkih kartica namijenjen profesionalnom radu u CAD i DCC aplikacijama. U tu skupinu spadaju Nvidijine Quadro te AMD-ove FirePro (FireGL) serije grafičkih kartica namijenjenih prvenstveno korištenju u radnim stanicama gdje mogu pokazati svu raskoš svojih grafičkih procesora. Nakon dugo vremena dobili smo rijetku priliku isprobati jednu od takvih grafičkih kartica a radi se o modelu AMD FirePro V5900. Iako se radi o prošlosezonskom modelu i dalje se radi o vrlo zanimljivom proizvodu.

Već dugo vremena nismo imali prilike probati profesionalnu grafičku karticu.

 

Profesionalni Cayman

FirePro V5900 predstavlja sredinu AMD-ove ponude profesionalnih grafičkih kartica. Osnova je sad već vremešni grafički procesor kodnog naziva Cayman koji nam je poznatiji kao osnova AMD-ove Radeon HD 6900 serije. No za razliku od punokrvne izvedbe koja se može naći kod modela Radeon HD 6970 i broji 1536 shader procesora, grafički procesor modela FirePro V5900 srezan je na svega 512 shader procesora dok je broj rasterizacijskih jedinica ostao isti. Radni je takt također osjetno spušten te sad iznosi tek 600 MHz. No zato se količina radne memorije nije mijenjala te još uvijek iznosi dva gigabajta GDDR5 videomemorije osnovnog radnog takta 500 MHz koja uz 256-bitnu širinu sabirnice razvija brzinu protoka podataka od 64 GB/s.

FirePro V5900 koristi poznati Cayman grafički procesor no srezan na 512 shader procesora

No i ovako okljaštren postiže odlične rezultate u profesionalnim aplikacijama, u nekim slučajevima i višestruko bolje od mnogo snažnijih gamerskih grafičkih kartica današnjice. Ipak osim sirove snage grafičkog procesora bitna je i softverska podrška u vidu optimizacija za rad s CAD (Computer-Aided Design) i DCC (Digital Content Creation) aplikacijama. Softverska optimizacija ujedno je i najveća razlika u odnosu na gamerske inačice grafičkih kartica.

 

Jedna kartica – jedan utor

Osim po onome ”ispod kože” ova je grafička kartica zanimljiva i dizajnom. Zaista se ne sjećamo kada smo zadnji puta vidjeli snažniju grafičku karticu single slot dizajna. Ovo nas je vratilo nekoliko godina unazad kada grafičke kartice nisu zauzimale polovicu kućišta i prekrivale tri PCI utora. Iako je izvedba hlađenja malih dimenzija, zanimljivo je kako je razina buke vrlo niska. U praznom hodu ova je grafička kartica izuzetno tiha, gotovo nečujna, dok se pri punom opterećenju ventilator ipak malo jače zavrti no i dalje nema govora o nekoj visokoj razini buke. Ipak temperature se kreću između 45 i 65 °C što je dosta visoko za grafičku karticu čiji TDP iznosi svega 75 vata. Ovako nizak TDP rezultira vrlo niskom potrošnjom a uklanja i potrebu za dodatnim izvorom napajanja stoga ova grafička kartica nema dodatnih naponskih konektora. Korisnicima će se svidjeti i podrška za tri monitora koja se ostvaruje putem jednog DVI i dva DisplayPort videoizlaza, a onima koji traže veliku uniformnu radnu površinu od koristi mogla će biti i Eyefinity podrška.

AMD Fire Pro V5900 nudi podršku za tri monitora a moguće ih je priključiti putem DVI i DisplayPort konekcije

 

Prikrivena snaga

Pogodnosti u vidu malih dimenzija, izuzetno niske potrošnje i niske razine buke samo su dio repertoara čime raspolaže ova kartica. Ono najvažnije njene su performanse u profesionalnoj upotrebi a na tom području spremna je očitati lekciju i najsnažnijim gamerskim single GPU grafičkim karticama današnjice. Dovoljno je samo baciti pogled na performanse koje postiže u profesionalnim alatima kao što su primjerice Catia, ProEngineer ili Maya i uvjeriti ćete se kako je ova naizgled slabašna grafička kartica u stanju višestruko nadmašiti svoje igraće izvedbe grafičkih procesora koji raspolažu i s mnogo više sirove snage.

Najbolje performanse pokazuje pri korištenju profesionalnih alata

Naravno u igrama su stvari posve drugačije, na tom se polju FirePro v5900 nikako ne snalazi i razvija tek prosječne rezultate. No to je i posve razumljivo jer njena namjena nije pokretanje novog Crysisa ili nabiranje bodova u 3DMarku. Ali ako baš zatreba bez problema će pokrenuti i najnovije igre samo treba biti vrlo skroman s postavkama detalja i po mogućnosti izbjegavati korištenje dodatnih opcija filtracije slike. Na kraju ovo je ipak grafička kartica koja se najbolje snalazi u nekoj radnoj stanici. Stoga ako se bavite poslom gdje koristite neki od navedenih profesionalnih alata a važna vam je produktivnost razmotrite mogućnost nabavke nekog od AMD-ovih FirePro modela.

 

Iako koristi single slot dizajn hlađenja i mali ventilator, razina buke je iznenađujuće niska.

 

Rezultati testiranja

 

Testna konfiguracija
Intel DX79SI, Intel Core i7 3960X @4,5 GHz, 2x 8 GB DDR3 1600, 2TB WD Black SATA3 HDD, Thermaltake Toughpower Grand 80+ Gold 1050W, Windows 7 x64 SP1, HP ZR2740w

 

 

Profesionalni alati

SPECviewperf 11 benchmark
1920×1200 noAA

 

Catia

 

 

 

 

EnSight

 

 

 

LighthtWave

 

 

ProE 

 

 

SolidWorks

 

 

Siemens Teamcenter Visualization Mockup

 

 

Siemens NX

 

 

Očito je koliko se FirePro bolje snalazi u profesionalnim alatima gdje često višestruko nadmašuje i najsnažnije gamerske grafičke kartice.

 

Igre i benchmarci

3DMark 11

 

PLA Game Benchmark
1920×1200, normal, noAA

 

Crysis 2
1920×1200, high detail, noAA

 

Sniper Elite V2
1920×1200, high detail, noAA

 

 

Za razliku od profesionalnih alata, u igrama su stvari očekivano drugačije. FirePro V5900 ovdje postiše relativno prosječne rezultate što zbog manjka optimizacije, što zbog mlog broja shadera a što zbog niskog radnog takta.

 

Potrošnja računala

 

Još jedna prednost modela FirePro V5900 je i vrlo niska potrošnja energije. Naš je testni stroj s posve opterećenom grafičkom karticom ovoga puta zabilježio najnižu potrošnju upravo s AMD Fire Pro V5900.

 

 

 

SPECIFIKACIJE
PCIe 2.1, 40 nm AMD FirePro V5900 (Cayman LE GL) grafički procesor, 512 shader procesora, radni takt grafičkog procesora 600 MHz, 256 bit memorijska sabirnica, 2048 MB videomemorije radnog takta 500 MHz, DVI + 2x DisplayPort videoizlazi, Podrška za AMD CrossFire Pro, AMD Eyefinity podrška za do tri monitora, DX11, optimizacije za CAD i DCC aplikacije TDP 75 vata

USTUPIO
ASBIS-CR, (01) 60 09 900
www.amd.com

CIJENA
na upit
vani oko 430 dolara – Newegg

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here