Procesori i grafičke kartice obično izazivaju najviše uzbuđenja što se tiče računalnih komponenti, međutim unatoč tome, tvrdi disk je temeljni element računala. Odlični GPU i CPU neće biti od velike koristi uz nepouzdan tvrdi disk.

Kod SSD-ova Samsung je uvjerljivo najjači. No, što je s tradicionalnim tvrdim diskovima s magnetnim pločama? Donosimo vam najpouzdanije tvrde diskove po izboru serverskih tvrtki.

 

Treba li vam tvrdi disk serverske kategorije?

Nisu svi tvrdi diskovi stvoreni za istu svrhu. Općenito, HDD-ovi široke potrošnje dijele se u dvije kategorije: stolni (desktop) i serverski. Tvrdi diskovi za servere osmišljeni su za rad 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i (u teoriji) traju duže što je opterećenje veće. Trebali biste kupiti serverski tvrdi disk, ako kod kuće ili u uredu imate server, ili koristite računalo gotovo stalno kao npr. kućni medijski server ili za nadzor video kamera i slično.

 

Definiranje pouzdanosti

Često se razbacujemo riječju ‘pouzdanost’. Ali što ona doista znači? Za razliku od SSD-ova, integritet podataka kod HDD-va je gotovo jednako ključan kao njegova mehanička pouzdanost. Serverska tvrtka Backblaze testirala je 10.000 tvrdih diskova u 2017. godini.

U ovom opširnom testu utvrdili su da poslovni diskovi imaju 1,61 posto učestalost kvarenja u više od 300.000 dana. Diskovi široke potrošnje, s druge strane, imaju 1,60 posto učestalost kvarenja na više od 420.000 dana. Stoga i jedni i drugi imaju sličnu godišnju učestalost kvarenja kada usporedimo broj dane rada.

 

Učestalost kvarenja

ExtremeTech sortira podatke po godišnjoj učestalosti kvarenja tvrdog diska i uspoređuje to s veličinom diska. Kvar je definiran kao:

  • nepovezivanje s operativnim sustavom ili neokretanje diskova
  • nesinkroniziranje, ili ostajanje u RAID stacku

U izvješću o pouzdanosti tvrdih diskova iz 2016., Backblaze je dopustio da može prihvatiti prilično čestu učestalost kvarenja prije povlačenja diskova. Ne radi se o broju kvarova diskova nego o tome da godišnja učestalost kvarenja dokazuje pouzdanost.

najbolji hard disk

Naprimjer, mali broj kvarova diskova tijekom malog broja dana može se pokazati nepostojanijim, nego velik broj kvarova diskova tijekom značajnijeg životnog vijeka. Backblaze je otkrio da se HGST HDS5C3030ALA630 pokvari 148 puta, (inače HGST je podbrand Western Digitala).

najbolji hdd

Usporedite to sa samo sedam kvarova Toshiba DT10ACA300. Ali Toshibi je mjereno 72.299 dana u usporedbi sa HGST-ovih 6,583,679. Dodatno, mjereno je 40 Toshibinih diskova u usporedbi s 1000 HGST-ovih modela. Kao takav, HGST ima nisku godišnju učestalost kvara od 0,82%, u usporedbi s Toshibinih 3,53 posto.

najpouzdaniji hard disk

I dok kod nekih hardverskih komponenti imate obilje izbora, izbor tvrdog diska je prilično malen. Uz dominaciju SSD-ova i tvrdih diskova općenite uporabe, serverski HDD-ovi ograničeni su uglavnom na nekoliko dobro poznatih imena. To su Seagate, Western Digital. HGST i Toshiba.

 

 

5 najpouzdanijih tvrdih diskova prema serverskim tvrtkama

 

WD-Red

  1. Western Digital Red

Western Digital Red linija NAS tvrdih diskova hvali se nevjerojatnom pouzdanošću. Tako model WD60EFRX ima godišnju stopu kvarova 4,6 posto, dok je WD40EFRX na 1,9 posto. WE30EFRX je postigao 1,21 posto godišnju učestalost kvarova. Na svom kućnom serveru koristim Western Digital disk. Iako je riječ o potrošački orijentiranom disku, koji nije u Red liniji proizvoda, odlično radi, a moj medijski server radi 24/7.

Jedina mana mu je što je ograničen na 5400 RPM, dok je 7200 idealno, iako, ruku na srce, i 7200 RPM disk predstavlja minimalni dobitak u performansama nad 5400 RPM diskom, posebno u usporedbi sa SSD-om.

 

Toshiba MD04ABA400V

  1. Toshiba MD04ABA400V

Iako nije tradicionalno poznata kao tvrtka za tvrde diskove, ili općenito za računalne komponente, Toshiba proizvodi kvalitetnu liniju tvrdih diskova. Njen MD04ABAV ocijenjen je za 24/7 upotrebu. Ovi diskovi specifično su napravljeni za uporabu kod video nadzora. Osim toga, Toshiba uključuje senzore rotacijske vibracije. Oni osiguravaju da MD04ABA500V ostaje funkcionalan čak i u RAID-u ili skupini od više tvrdih diskova.

 

HGST HUH728080ALE600

  1. HGST HUH728080ALE600

HGST HUH72808ALE600 je brz tvrdi disk visokog kapaciteta. Ovaj 7200 RMP disk iskazao se s godišnjom učestalošću kvarova od samo 0,2 posto. Krajnja pouzdanost zajedno s velikom brzinom čitanja i pisanja, čini ga vrlo dobrim izborom. Zbog svog kapaciteta od 8TB, HGST-ov HUH728080ALE600 je vrhunski izbor u serverskom okruženju. Blackblaze je otkrio skromne učestalosti kvarova ovih diskova od 1,7 posto i 1,10 posto godišnje.

 

Seagate ST8000DM002

  1. Seagate ST8000DM002

Izostavljanje Seagatea u raspravi o najpouzdanijim tvrdim diskovima svakako nebi bilo fer. Navedimo mrežni Seagate ST8000DM002. Ovaj 8TB, 7200 RPM tvrdi disk ima 6GB/s SATA i 12GB/s SAS sučelja. Posebno je dizajniran za stalna opterećenja 24/7 od oko 550TB godišnje. Prema istraživanju Blackblazea, zabilježena je učestalost kvara od 1,2 posto godišnje. Možete razmotriti i ST8000NM0055. Ovaj Seagate nudi nisku godišnju učestalost kvara, kapacitet 7200 RPM i 8TB prostora za pohranu.

 

Western Digital Black

 

  1. Western Digital Black

I dok je WD Red linija proizvoda napravljena za NAS ili mrežnu primjenu, WD Black linija je usmjerena na visoke performanse. Još uvijek spada u vrlo pouzdane diskove, a najbolju primjenu nalazi u uporabi prilikom video montaža, gaminga i općenite uporabe. Ako ne pogonite server, čak i ako je koristite kao osnovni kućni server, WD Black linija je pouzdan i odličan izbor. No, ako će konstantno raditi, tada radije odaberite WD Red tvrde diskove.

 

Najpouzdaniji dostupni tvrdi diskovi

Na kraju, najbolji izbor tvrdog diska direktno ovisi o vašim potrebama. Trebat će vam serverski tvrdi disk ako planirate raditi server, a to uključuje i poslovno i kućno okruženje. Kao i kod serverskih namjena, HDD-ovi za široku potrošnju su još uvijek dovoljno pouzdani. Samo postoji potencijalna opasnost za veću učestalost kvarova, ako se pogone na stroju koji uvijek radi.

Općenito, Western Digital i Seagate spadaju među najbolje proizvođače tvrdih diskova. Ali Toshiba i HGST također nude sjajne određene modele diskova, uz to što HGST ima malu prednost u isporuci diskova s niskom učestalošću kvara. Nadalje, mnogi testirani HDD-ovi imaju visoke performanse, a prodaju se po relativno niskim cijenama. Iako tvrtke često prodaju serverske tvrde diskove p osjetnoo višim cijenama, mnogo je tvrdih diskova nižeg cjenovnog razreda, a visoke pouzdanosti.

Piše: D.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here