Obožavate igrati video igre i s nestrpljenjem čekate novu PlayStation 5 igraću konzolu? Zanima vas koje karakteristike donose nove PS konzole i koja će biti njihova cijena? Razmišljate o nabavci nove PlayStation konzole i zanima vas kada i kako je možete naručiti?

Šuškanja o novoj PlayStation konzoli aktualna su već nekoliko godina, no nedavno je Sony napokon predstavio informacije o novoj dugo očekivanoj igraćoj konzoli. Ovog puta, Sony je u javnost pustio još nekoliko informacija o PlayStationu – te sada napokon znamo i cijenu mnogima omiljene konzole. Uz informacije o karakteristikama i cijeni, Sony je predstavio i nekoliko naslova igara koje će biti objavljene u narednim tjednima i mjesecima – i u kojima će moći uživati kupci nove konzole.

Iako je bilo priča kako Sony ima velikih problema s proizvodnjom dovoljne količine čipova za nove konzole, čini se da situacija ipak nije tako dramatična. Naime, iz Sony-ja su poručili kako će do kraja ožujka 2021. godine napraviti željenih 15 milijuna konzola – te će tako prve konzole uspješno stići u ruke igraća prema planovima.

Da ne duljimo s uvodom, u nastavku teksta predstavit ćemo važne informacije za sve koji se odluče na kupnju nove igraće konzole. Evo što sve nova PlayStation 5 konzola donosi:

PS5 i PS5 Digital Edition

Futuristički dizajn za svaki kutak vašeg doma

Nakon što smo godinama viđali podosta sličan dizajn PlayStation konzola, s novom PS Peticom Sony je napravio određeni zaokret. Prva stvar koja se razlikuje od prethodnih generacija konzola je sama boja, gdje se Sony odlučio za potpuno novu kombinaciju bijele i crne boje. Jednobojne crne Sony konzole s ovim izdanjem čini se odlaze u povijest, a u vaše domove stiže dizajnerski dotjerana vertikalna konzola razigranog oblika.

Kao što smo već rekli malo prije, nova konzola donosi vertikalni oblik koji se može savršeno uklopiti u svaki kutak vašeg doma i ne zauzima puno prostora. Valja naglasiti kako će na tržištu biti dostupne dvije varijante konzole – ona s 4K Blu-ray diskom i onda bez mogućnosti za umetanje dodatnog diska. Konzola bez diska donosi vitak dizajn, dok ona s diskom ima nešto širi donji dio (svojevrsnu izbočinu) u koji će biti moguće umetnuti disk.

Oble zakrivljene linije dizajnerski su napredan u odnosu na prošle generacije konzola. Sony se odlučio za kombiniranje plastičnih ploha bijele i crne boje čime je postigao vrlo zanimljiv učinak, koji je dakako upotpunjen prepoznatljivim plavim svjetlima – koja su posebno atraktivna u tami. Konzola donosi USB-C utore putem koji će biti moguće napuniti kontrolere, a mogu se koristiti i razni drugi dodaci. Sve u svemu, dizajnerski nova konzola izgleda vrlo atraktivno – i možemo reći kako je Sony odradio fantastičan posao po pitanju vanjštine PlayStationa 5.

Vrhunske performanse za budućnost

Ako smo po pitanju vanjštine PlayStation 5 konzole imali puno pohvala, još više hvalospjeva zaslužuje unutrašnja struktura konzole. Naime, Sony je uvelike unaprijedio performanse same igraće konzole, što znači da će budući igraći na PlayStation konzoli moći uživati u potpuno fluidnim i gotovo besprijekornim akcijama i igraćem iskustvu.

Odličan procesor naziva AMD Zen donosi 8 jezgri koje mogu postizati fantastičan radni takt od 3.5 GHz, čime je omogućeno fluidno igranje svih video igara. Fantastičan procesor uz sebe ima i ekstremno brzu GDDR6 radnu memoriju, a Sony je u novi PlayStation ugradio čak 16GB RAM-a. Valja na sve to nadodati i kvalitetnu grafičku karticu, kako bi igranje igara zaista bio potpuni užitak. Unutar novog PlayStationa 5 nalazi se 10.28 TFLOPs, 36 CUs na 2.23 GHz grafičko rješenje koje će neminovno odraditi fantastičan posao. Usporedbe radi, prošla generacija PlayStationa 4 imala je znatno oskudnije performanse – 1.84 TFLOPs, 18 CUs na 800MHz. Prema tome, novi PlayStation trebao bi bez ikakvih problema vrtjeti svaku video igru – bez obzira koliko zahtjevna bila za igrače i računalo.

Kako bi cjelokupni sustav PlayStationa još dodatno ubrzao, Sony je razvio poseban SSD s kojeg je moguće ekstremnom brzinom čitati i upisivati podatke. Unutar nove PS konzole nalazi se 825GB disk koji ima iznimno veliku protočnost podataka. Iz Sony-ja su se pohvalili kako nova igraća konzola ima čak 100 puta brže procesuiranje podataka, što znači da je u teoriji čak 100 puta brža od prethodne generacije konzola. Zanimljivo, to su potvrdili i iz poznatog Epic Games-a gdje su morali poraditi na njihovom Unreal Engine 5 rješenju kako bi maksimalno iskoristili performanse koje nova PlayStation 5 konzola donosi. Valja još naglasiti kako korisnici na novoj konzoli mogu koristiti vanjske memorije – kako bi povećali mogućnosti same konzole. Moguće je dodati dodatni SSD putem NVMe SSD utora, ali i dodatni HDD putem USB-a (za PS4 igre). Dakako, kupci koji se odluče za skuplju varijantu PlayStation konzole mogu koristiti i 4K UHD Blu-ray diskove.

Dvije konzole različitog koncepta

U uvodnom smo dijelu rekli kako će Sony zapravo predstaviti dvije konzole koje donose identične performanse, ali različiti koncept igranja. Sony je prepoznao kako su igraći sve više vezani za online kupnju i kako diskovi više nisu toliko popularni. Naime, mnogim je igračima puno lakše, brže i jednostavnije kupiti nešto putem same konzole, nego li naručivati diskove koje ja zatim još potrebno i negdje čuvati. Stoga, Sony je odlučio uz standardnu konzolu s Blu-ray diskom na tržište pustiti i tzv. PS5 Digital Edition igraću konzolu.

U pravilu, razlika između ovih dviju konzola nema po pitanju performansi, ali ima po pitanju umetanja vanjskog diska i cijene. PS5 Digital Edition dakle nema mogućnost za umetanje Blu-ray diska pa ste samim time vezani sve raditi digitalno i putem online kanala. Dakle, i same igrice ćete nabavljati na taj način – što je mnogima već i do sada bila svojevrsna praksa. Konzola bez Blu-ray čitača izgleda elegantnije i tanje, a ujedno je i jeftinija za 100 dolara.

Ipak, vjerovanja smo kako će se mnogi igraći odlučiti na kupnju PS 5 konzole s čitačem za Blu-ray disk. Naime, uz takav čitač ostavljaju si prostora za možebitne dodatne igre koje neće kupovati online, odnosno koje će nabaviti na disku. S obzirom na to da se često može naletjeti na neke popuste igara na diskovima, nabavka PS 5 s čitačem diska možda i nije loša opcija. Sony vam je dao na raspolaganje dvije mogućnosti – a na vama je da odaberete koja vam konzola više odgovara.

Igranje i PlayStation 4 kompatibilnost

Dugo smo vremena čekali na novu PlayStation 5 konzolu i sada je napokon stigla. No, mnogi igraći na svojim PlayStation 4 konzolama imaju mnogobrojne igra i pitaju se mogu li se iste igrati na novoj konzoli. Također, mnogi imaju i razne periferne jedinice (uglavnom kontrolere) za koje nisu sigurni mogu li ih koristiti na novoj PS 5 konzoli. Sony je ovdje malo pojasnio kakvo je stanje i vjerujemo da ćete biti zadovoljni najavama.

Prije svega, iz Sony-ja su poručili kako će na PS 5 konzoli biti moguće igrati gotovo sve video igre koje ste igrali na PlayStation 4 konzoli. Kada kažemo “gotovo sve” onda to ostavlja prostora za određene nedostatke, odnosno mogućnost da dio igara neće biti moguće igrati na novoj konzoli. Konkretno, iz Sony-ja su poručili kako će odmah po izlasku konzole omogućiti igranje top 100 igara na PS4 konzola na novoj PlayStation 5 igraćoj konzoli. Nadalje, kroz naredne tjedne i mjesece Sony bi trebao prilagoditi i veliki broj igara van top 100 ljestvice – što znači da bi u konačnici igrači na novoj konzoli zaista mogli uživati u raznovrsnoj ponudi igara.

Što se tiče opreme za PlayStation 4 i ona će se u glavnini moći koristiti na novoj igraćoj konzoli Sony-ja. Poznato je za sada kako će se DualShock 4 kontroler moći koristiti za igre koja su bile podržane na PS 4 konzoli, što će mnoge korisnike obradovati. Također, unutar nove konzole biti će podržani i neki ostali uređaji koji su se koristili na PS4 uređaju, poput arcade stikova, volana za utrke, slušalica, itd. Dakako, novi PlayStation 5 imati će podršku za VR koji bi trebao igrati važnu ulogu u narednim godinama. Uz trenutno aktualni PSVR, sve su glasnija nagađanja kako bismo uskoro mogli ugledati i novi PSVR 2 – koji će igračima ponuditi istinski užitak igranja u virtualnom prostoru.

Playstation 5

Cijena novog PS 5 već od 399 eura

Prednarudžbe za novi PlayStation 5 službeno su započele i ako ste jedan od žestokih fanova novih igraćih konzola – svoju narudžbu već možete poslati. Prilikom samog otvaranja narudžbi, Sony je napokon progovorio i o cijenama novih igraćih konzola. Jeftinija varijantna PlayStation konzole je ona bez blu-ray diska i takva će se konzola na tržištu prodavati za 399 eura. Igraća konzola s blu-ray diskom (odnosno čitačem diska) na tržištu će se moći nabaviti za 499 dolara i time možemo zaključiti da je novo izdanje konzole za 100-ak eura skuplje od prošle PS 4 generacije. No, s obzirom na dugotrajne najave nove PlayStation 5 konzole i nestrpljiva očekivanja korisnika širom svijeta – cijena nam se čini sasvim prihvatljiva.

Što se tiče službene isporuke, podaci koji se mogu pronaći u medijima govore kako će ona započeti 12. studenog ove godine. Prvi sretnici koji će se dočepati novih PlayStation 5 uređaja bit će igraći u SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Koreji, Japanu i Meksiku. Svi ostali igrači širom svijeta svoje nove konzole trebali bi dobiti 19. studenog, odnosno tada će započeti službena isporuka širom svijeta. Navedeni datumi su jako blizu i vrijeme je da pripremite dio budžeta – želite li među prvima iskusiti čari igranja na PlayStation 5 konzoli. Prema svemu iznad navedenom čini se kako je Sony i ovog puta napravio sjajan posao – kako po pitanju performansi, tako i po pitanju dizajna konzole. Dakako, uz konzolu je moguće nabaviti i kontrolere te raznovrsne igre – no o tome ćemo više nekog drugog puta. Sada imate sve važne informacije o PlayStation 5 konzoli – i vrijeme je za kupnju.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here