Došao je i taj dan. Specifikacije nove i nadolazeće Microsoftove konzole, Xbox Series X, konačno su izašle van. Nagađanjima i pretpostavkama je došao kraj. Konačno smo saznali sve ono što trenutno trebamo znati u vezi Series X konzole! Jedino što se još ne zna jest točno vrijeme kada bi se konzola trebala pojaviti na tržištu.

Neka nagađanja govore o tome kako bismo Series X na tržištima trebali vidjeti krajem ove godine. Druga kažu početkom iduće. No, kada vrijeme dođe, vjerujem da ćemo i to saznati. U ovome trenutku bacimo pogled na sve informacije koje su potvrđene i koje smo uspjeli saznati u vezi Xbox Series X konzole!

Playstation 5 vs. Xbox Series X

Brojevi su ono što je najvažnije u svijetu tehnologije

Već smo prije mogli saznati da će Xbox Series X konzola imati AMD-ov Zen 2 procesor sa RDNA 2 grafičkom karticom, no to je bilo previše općenito. Sada znamo detalje.

Xbox Series X imat će osmojezgreni procesor sa 16 threadova. Maksimalni radni takt procesora bit će 3.8 GHz, no on neće u potpunosti funkcionirati kao procesor viđen na klasičnim računalima. Umjesto da se radni takt povećava ili smanji, ovisno o potrebama konzole i igara, procesor na Xbox Series X uvijek će raditi u jednom radom taktu.

Još jedna zanimljiva stvar ovdje je grafička kartica. Microsoft kaže kako će Series X konzola u sebi imati grafičku karticu sa 3.328 Stream procesora, koji će biti prošireni preko 52 računalne jedinice. To možda neće značiti puno laicima i onima koji se ne razumiju puno u ove brojeve, no stavimo to u perspektivu:

AMD Radeon RX 5700 XT grafička kartica radi na 2.560 Stream procesora i 40 računalnih jedinica. To znači da će grafička kartica koja će se nalaziti u Xbox Series X imati za oko 24% više Stream procesora, što bi trebalo dovesti do znatnog poboljšanja u performansama i onome što bi konzola trebala i mogla pokazati.

No performanse grafičke kartice i procesora samo su jedan dio priče. Ono što je također važno u svemu ovome je naravno i memorija. Xbox Series X imat će 16 GB GDDR6 radne memorije, mogućnosti prijenosa od 14 Gbps. Negativna, da tako kažem, strana ovoga jest ta što će se ta memorija dijeliti između procesora i grafičke kartice. Budući da će operacijski sustav konzole biti ograničen samo na jednu jezgru procesora, vrlo je vjerojatno da sustav neće koristiti preveliku količinu sistemske memorije, što će ostavljati više prostora za igre i dopuštati njima da koriste veći dio RAM.

Kako bi dodatno povećao i podebljao mogućosti memorije, Microsoft podiže i propusnost PCle Gen 4.0, kako bi se sistemska memorija povećala kada je to potrebno. To bi moglo, prema mišljenjima nekih stručnjaka, biti ključ u implementiranju igara na 8K rezoluciji, budući da bi to dovelo do puno većih rezolucija tekstura kod igara.

 

Pravi 4K, da ili ipak ne?

Jedan od velikih problema, s kojima su se susretale Microsoftova Xbox One X i Sonyjeva Playstation 4 Pro konzole, ogledao se u tome da te konzole nisu mogle prikazivati prave 4K rezolucije (iako su obje konzole u opisu mogućnosti imale i to da su ”4K kompatibilne”). Umjesto pravih 4K rezolucija, Sony i Microsoft koristili su se različitim trikovima u vezi renderiranja slike, ne bi li konzole igračima pokazale ”4K” rezoluciju.

Kod većine igara, trikovi su funkcionirali, no pravi znalci znali su da to nije bio onaj pravi 4K. Pravi problem kod 4K rezolucija jest u tome što one zahtijevaju jako puno procesorske moći (procesora i grafičke kartice). No, budući da će Xbox Series X u sebi imati grafičku karticu, koja će po specifikacijama i performansama biti bolja i od Nvidia-ine GeForce RTX 2080, to bi moglo značiti da će Series X konačno biti u mogućnosti igračima prikazivati ”pravi 4K”.

Xbox Series X

Budućnost leži u ray tracing mogućnostima

Microsoft je obećao da će njegova nova konzola dolaziti sa ray tracing mogućnostima i potpunom podrškom za nju (nešto slično kao na Nvidia Turing seriji grafičkih kartica), što znači da je ovo također nešto čemu se imamo pravo nadati. Microsoft također želi u svoju konzolu implementirati Nvidia-inu DLSS tehnologiju (ili ”Deep Learning Super Sampling Technology”), odnosno isto ono što je Nvidia već implementirala u svoje Turing grafičke kartice.

Grafičke kartice Nvidia upotrijebile su Tensor jezgre koje to rješavaju, dok AMD koristi drugi pristup. Umjesto toga, AMD će se oslanjati na sirovu propusnost GPU-a i izvršavat će strojno učenje radnog opterećenja putem 8- i 4-bitnih cjelobrojnih operacija. To je puno niža preciznost od 32-bitnih operacija, koje se obično koriste u grafičkom radnom opterećenju. To bi sve zajedno trebalo rezultirati ogromnim povećavanjem snage za ovakve potrebe povećanja skaliranja.

 

Kako bi se ovo moglo odraziti ljubitelje igranja na Windows računalima?

Specifikacije Xbox-ove Series X konzole na prvi pogled izgledaju poprilično dobro i moćno. No kako će se sve ovo zajedno odraziti na ”pisijaše”, odnosno na sve one igrače koji više vole igrati igre na Windows računalima? Hoće li to značiti da će Xbox Series X biti snažnija i brža od većine računala koje danas koristimo i na kojima igramo igre? Da. To će isto tako značiti da ćete u budućnosti trebati posegnuti u novčanik i kupiti neke snažnije komponente.

Specifikacije koje je Microsoft naveo u vezi svoje Series X konzole ne nadilaze specifikacije većine korisničkih računala, no nalaze se vrlo blizu. Svi oni koji će željeti biti blizu konkurencije i koji će željeti biti sigurni da njihovo računalo i dalje pruža ”up-to-date” performanse, morat će do završetka godine kupiti neke nove i snažnije komponente. Osmojezgrena Nvidia-ina GeForce GTX 2080 Super će biti minimum za sve korisnike koji se vole nadmetati komponentama i mogućnostima svojih računala.

Je li to isplativo? Jest, no koliko će sve to koštati, pravo je pitanje. Jedna takva grafička kartica poprilično je skupa, za svake standarde. S obzirom na sve ovo, kad se podvuče razlomačka crta, Xbox Series X je sada, kako neki stručnjaci tvrde na temelju svega što znamo, negdje u rangu sa najsnažnijim računalima namijenjenim za gaming.

Xbox Series X mogla bi dovesti igranje igara na jednu sasvim novu razinu. Informacije koje su sada dostupne govore u prilog toga da Microsoft to i planira. Hoće li u tome i uspjeti te kako će na to reagirati Sony sa svojim Playstationom 5, saznat ćemo u mjesecima koji slijede.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here