Računalo ili konzola? Što je vaš izbor? Jedan dio igrača tvrdi kako su računala puno bolja za gaming, dok drugi dio tvrdi da su konzole (pogotovo nove generacije konzola) puno prikladnije i bolje za gaming nego ikada prije.

Što je kojem igraču draže ili bolje ovisi od igrača do igrača. Neki se nikako ne mogu naviknuti na miš i tipkovnicu i tvrde kako ta dva komada hardvera nikako ne idu zajedno kada se govori o gamingu (unatoč tomu što postoji popriličan broj kvalitetnih gamepada za računala i što sve veći broj igara ima solidnu podršku za gamepade).

Drugi kažu kako su konzole u svojoj biti zapravo isto tako računala i to sada više nego ikada ranije i da jedino što konzole pokušavaju raditi jest kopirati računala. Stvar je ukusa i osobnih preferenci. Ipak, ako vas je zanimalo što je od ova dva da tako kažem- hardvera ”bolje” za igranje igara i ako ste recimo u dilemi tipa Playstation 4 ili novo računalo – nastavite čitati. U nastavku ćemo pokušati odgonetnuti na što je više moguće objektivniji način što je bolje – konzola ili računalo.

 


PS4 PRO NA TV-U

 

Cijene – područje u kojemu još uvijek (iako slabije nego ranije) dominiraju konzole

Prva stvar o kojoj valja nešto više reći kada govorimo o tome što je bolje kupiti i imati- konzolu ili računalo jest svakako cijena. Cijena je područje u kojemu je proteklih godina računalo ”kaskalo” za konzolama. Razlozi su bili jednostavni: bilo je puno prikladnije kupiti konzolu i u njoj uživati u ogromnom broju izvrsnih naslova nego odvajati tisuće kuna za snažnije gaming računalo.

Kada kupujete konzolu tada u njoj imate ”sve.” Pod rječju sve mislim na procesor, radnu memoriju, kapacitet za pohranjivanje (ili ranije memorijske kartice na nekim konzolama), grafičku karticu, odnosno sve ono za što na računalu trebate odvajati novac posebno. Sjetimo se samo doba Playstationa 1 i 2 i usporedbi cijena računala i konzola tada i sada.

Ono što je svakako dobra vijest za računala jest da su ona u posljednjih nekoliko godina osjetno pojeftinila. Sada je moguće pronaći i jeftiniju konfiguraciju koja će biti sasvim OK za igranje svih, pa čak i najnovijih naslova, što je prije desetak i više godina bilo puno teže.

 

EVGA GeForce GTX 1060 3 GB GDDR 5

 

Veliki broj grafičkih kartica se danas može naći po pristojnoj cijeni (ako kupujete preko interneta i preko stranica kao što je Amazon). Slično je i sa radnom memorijom i procesorima. Recimo za oko 200 američkih dolara na Amazonu je moguće pronaći Nvidia GeForce GTX 1060.

Radi se o grafičkoj kartici iz najnovije Nvidia-ine serije koja je po specifikacijama sasvim solidna i ”vrtjeti” će sve najnovije naslove bez ikakvih problema. Ono što je još bolje jest to da je GTX 1060 po performansama snažnija od grafičkih kartica koje se  nalaze recimo u Playstationu 4 Pro ili Xbox One.

 

pc vs ps4 vs xbox grafika

 

Naravno, način na koji konzole iskorištavaju snagu i brzinu obrade podataka grafičkih kartica se pomalo razlikuje od onoga kako se to radi na računalima. Ipak, sve u svemu grafička kartica kao što je Nvidia GTX 1060 će vas trajati puno duže nego što bi vam ”trajala” bilo koja od novih konzola.

 

Playstation 2

 

”Nadogradnja” konzola ili nepostojanje istoga kao i zamjena komponenti su nešto u čemu računala definitivno pobjeđuju

Ovo je nešto u čemu konzole (pogotovo PS4 i Xbox One) daleko zaostaju za računalima.

Opet ću spomenuti Playstation 1 i 2. Playstation 1 (pod imenom PSX pa PsOne) počeo biti dostupan na tržištu od 1994. Od te godine pa sve do 2004. za ”plejku jedan” na tržište su izlazile igre. Konzola se prodavala, naravno u svojim posljednjim godinama ne kao u početku, ali se ipak prodavala zajedno s igrama.

Slično je bilo i sa Playstationom 2. Konzola je od 2000. godine kada se pojavila na tržištu bila, postala i ostala pravi hit. I tako je bilo sve dok Sony nije odlučio PS2 zamijeniti snažnijom i ”boljom” konzolom- PS3.

Zbog čega ovo govorim? Iz razloga što su tada igrači mogli kupiti jednu konzolu i biti nakon toga mirni sljedećih pet i više godina. Danas to nikako nije slučaj. Unatoč tomu što i danas igrači kupuju nove konzole (pogotovo klinici između 11 i 16 godina koji ne znaju kako stvari funkcioniraju n današnjem svijetu gaminga koji je postao industrija) u nadi da će im konzole trajati ”dugo”, to jednostavno nije tako.

 

xbox one x

 

Pogledajmo Playstation 4 i Xbox One. Obje konzole su nakon izlaska slovile kao konzole koje su donijele revoluciju i evoluciju u konzolaškom gaming svijetu ili kako hoćete. Za obje konzole se govorilo kako će na tržištu biti suverene jako dugo vremena i kako će kroz to vrijeme zahvaljujući svojim naslovima, više nego uspješno parirati računalima.

Ipak, vrijeme je pokazalo nešto sasvim drugo.

Ljudi daju 4, 5 tisuća kuna za konzolu za koju očekuju da će im trajati šest, sedam ili osam godina i onda nakon tri godine saznaju da broj igara koje izlaze za PS4 i Xbox One polako opada. Zašto? Jer se otvara tržišno mjesto novim konzolama. Nadogradnja konzole je u stvari nemoguća. Ne možete nadograditi konzolu kao takvu. Ono što možete napraviti jest kupiti novu konzolu.

 

grafika na konzoli vs računalo

 

Na računalu je situacija drugačija. OK, imate neku igru koju vaše računalo pokreće i ”vrti” s problemima. Nema problema, kupite novi procesor, grafičku karticu i radnu memoriju i to je to. Slično je i u slučaju ako vam se neka komponenta pokvari ili ako vam se konzola pokvari (a današnje konzole se kvare puno češće nego starije). U slučaju da vam se vaš novi Xbox One pokvario, to je to.

Potrošili ste na njega 5 tisuća kuna? Žao mi je. Kupite novi. Ako vam se pokvari neka komponenta na računalu puno ju je lakše zamijeniti. Da ne govorim o tome da proizvođači konzola žele da kupci kupuju konzole svake dvije godine. Jeste li spremni izdvajati 4-5 tisuća kuna za konzolu nove generacije?

 

gaming pc

 

Kompatibilnost ”unatrag”

Kupili ste računalo koje ima na sebi Windowse 10 i želite recimo odigrati igru kao što su Heroesi III. Nema problema. S malo tweakanja grafike igru iz 1999. godine je moguće igrati i na najnovijem računalu. Možete li na Xboxu One igrati recimo Condemned – igru koja je izašla za Xbox? Ne možete. Možete li recimo bilo koju igru koja je izašla za PS2 igrati na PS4? Ne možete.

 

”Padanje” cijena igara kao i one besplatne koje su dostupne

Još jedna stvar zbog koje su računala bolja za gaming od konzola, pogotovo od konzola kao što su Xbox One i PS4 jest ta što za računala cijene igara češće ”padaju” nego što je slučaj na konzolama. Idite na stranice kao što je recimo GOG.com ili Kinguin i vidjeti ćete o čemu govorim.

 

najbolje moba igre dota-2

 

Da ne govorim o tome kako danas postoji cijeli spektar igara koje su odlične i koje se mogu pronaći za nešto malo kuna (igre kao što su Team Fortress 2, F.E.A.R., Dota 2, Left 4 Dead 1 i 2, League of Legends, itd.). Konzole, odnosno developeri konzolaških igara ne snizuju cijene svojih naslova i rijetko kada će ih nakon nekog vremena učiniti besplatnima.

Razlog je jednostavan: za par godina ta igra se neće moći više niti igrati jer će izaći nova konzola koja neće biti kompatibilna sa ”starijim” naslovima.

 

Računalo je, sve u svemu ”all around” isplativije

Ne trebam niti govoriti o tomu da se računala mogu koristiti za mnoštvo stvari, ne samo za igranje igara. Ako tomu dodate i to da je sve veći broj igara na računalima kompatibilan s gamepadima koji su sve kvalitetnije osmišljavani, nižu cijenu igara za računala (ako i nije niža, spustit će se), činjenicu da velik broj igara sa konzola izlazi u obliku ”portova” za računala i sve ono što sam napisao gore, jasno je da računala imaju više prednosti u odnosu na konzole.

Bez obzira na sve opet ovisi od igrača do igrača što će prije odabrati i u što je spreman uložiti novac u sljedećih dvije, tri ili pet godina.

Računala ili konzole – što vi mislite?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here