Prije dvije godine na tržište je došao Nintendo Switch. Pune dvije godine ljudi su plaćali hrpu novaca kako bi na ovoj konzoli mogli igrati Super Marija i druge fantastične igre, no kompanija je odlučila da je vrijeme za “osvježenje”. Iako su mnogi očekivali Switch 2 ili jaču varijantu originalnog Switcha, dobili smo Switch Lite. Kompaktnu alternativu ove hibridne konzole.

Nintendo Switch Lite je manji i lakši “brat” Nintendo Switcha koji bi trebao zamijeniti Nintendo 3DS. Za one koji ne znaju, Nintendo Switch se mogao igrati tako da ga držite u ruci i igrate igre na njegovom malom ekranu ili ste ga mogli spojiti na dock i igrati na TV-u. Nažalost, Lite verzija ne podržava dock i igranje na TV-u.

No, ako želite hibridnu konzolu i nije vas previše briga za igranje igri na TV-u, možda će vam se Lite svidjeti. To je konzola koju možete ubaciti u ruksak i igrati ju kad god želite i imate vremena. To ste mogli i sa “originalnim” Switchem, naravno, no ova Lite verzija cilja na one koji ne žele potrošiti puno novaca i žele nešto na čemu mogu odigrati određene igre, zabaviti se i nastaviti dalje sa životom.

Možda Nintendo cilja i na mlađu publiku, no definitivno im oni nisu jedina ciljana skupina. U nastavku teksta ćemo napraviti recenziju ovog uređaja, vidjeti njegov dizajn, specifikacije i kako općenito radi. Pa ako vas zanima ova zanimljiva konzola, nastavite čitati.

Dizajn

Glavna razlika između Switch Litea i originala je u tome što Lite možete koristiti isključivo kao “ručnu” konzolu, kao što smo već rekli. Uz to, Lite je više kompaktan i lakši nego njegov prethodnik. Ako ćemo u brojevima, to je otprilike 91.1 mm X 13.9 mm X 208 mm, te teži oko 275 g. Malo je manji od originala što znači da dolazi i s manjim ekranom od 5.5 inča maksimalne rezolucije 1280 x 720.

Originalni Switch ima ekran veličine 6.2 inča, te istu rezoluciju. Ako biste ga spojili na dock i igrali na TV-u, tada rezolucija ide do 1080p. S druge strane, to znači da Lite ima više pixela po inču – 267 ppi, dok original ima oko 236 ppi.

Nintendo Switch Lite

Problem su ponekad igre u kojima imate puno teksta koji je teško pročitati ako konzolu držite malo dalje od očiju. I mi smo ponekad morali pomaknuti Lite blizu očiju da bismo pročitali slova na ekranu, no to je samo manja zamjerka koju imamo. U većini igara, ekran je sasvim dovoljan za igranje.

Nintendo Lite

Ono u čemu je Lite bolji nego original je držanje u rukama. Nekako nam se čini da ga je mnogo ugodnije držati u rukama i igrati igre nego što je to slučaj s originalom. Možda je subjektivno, ali tako nam se čini. Neki korisnici s manjim rukama su se žalili da im je bilo teško dosegnuti sve gumbe na konzoli, no možda je to samo pretjerivanje. Konzola je takva kakva je i većina korisnika neće imati nikakvih problema s njom.

Što se tiče Joy-consa (op.a. kontrolera), Lite verzija dolazi s integriranim kontrolama. Na njega možete wireless putem povezati još 4 joy-consa, ali ih morate zasebno kupiti. Nećete ih naći u kutiji kada kupite ovu konzolu.

Unatoč tome što su kontroleri integrirani, dobiti ćete sve kontrole kao i na originalnoj konzoli, ali u malo drugačijem obliku. Nećete imati tipke lijevo-desno, gore-dolje, nego su one zamijenjene s D-padom ili Plus Control Padom kako ga Nintendo zove. Nama se D-Pad čak i više sviđa jer je prirodnije s njime upravljati nego tipkama koje “glume” strelice.

Oba modela nude i wireless spajanje, Bluetooth, te koriste MicroSD kartice kako biste povećali internu memoriju koja iznosi 32 GB. U biti s Lite verzijom gubite samo mogućnost igranja na TV-u.

 

Performanse

Nintendo Lite ima gotovo iste performanse kao originalni Switch, osim što ima snažniju bateriju koja traje 3-7 sati. Otprilike pola sata više nego kod “starijeg brata”.
Ipak treba reći da Lite verzija ne dolazi s HD Rumbleom ili IR Motion kamerom. To znači da ćete moći igrati samo one igre koje se mogu igrati u “ručnom” modu.

To isto tako znači da neke igre nećete moći igrati onako kako je zamišljeno. U svakom slučaju, ako planirate kupiti Switch Lite, proguglajte koje igre možete igrati bez problema, a koje ne. Sigurno niste prvi ni zadnji s tim pitanjem.

Što se tiče ostalih featurea, Lite ima ugrađen accelerometer, žiroskop i senzor za osvjetljenje. To znači da ćete moći igrati igre poput “Breath of the Wild”.

Wireless online play znači da ćete igre moći igrati s prijateljima, ali ne kao što ste mogli igrati Mario Kart 8 Deluxe na originalnom Switchu. Ili barem ne s istom lakoćom.

Ali generalno, Lite dobro vrti igre, nema nekih većih poteškoća, osim spomenutih hardverskih limitacija.

Switch Lite

Zaključak

Ova konzola je namijenjena onima koji žele dobru konzolu i žele ju igrati isključivo“ručnom” modu, bez docka i sličnih stvari. To definitivno nije konzola za hardcore gamere ili one koji žele 100-postotno Nintendo iskustvo. To je za ljude koji žele igrati Super Marija, Pokemone i slične igre koje se nude, ali ne žele dati hrpu novaca za originalni Switch, dock i sve ostalo što ide uz to.

Sama konzola je, kao što smo rekli, lagana i kompaktna. Možete ju nositi sa sobom, a ako igrate “lagane” igre, baterija vam može izdržati skoro 7 sati igranja. I više nego dovoljno za cijeli dan.

Stoga, ako planirate kupiti Lite, imate našu podršku. Ovo je super konzola, ali nemojte o njoj razmišljati kao manjoj verziji originala. Ovo je baš “lakša” verzija s nekim limitacijama i zaseban proizvod iz Nintenda. Nama se svidjela, a i dolazi u nekoliko zanimljivih boja.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here