Sonyjeva Playstation 5 konzola se polako, ali sigurno bliži! Sve smo bliže datumu kada ćemo na policama trgovina ugledati petu iteraciju Playstationa, konzole koja je u povijesti znana kao jedna od najboljih i najprodavanijih. Mjesecima ranije imali smo prilike čitati mnoštvo različitih informacija o novoj Sonyjevoj konzoli. Neke od njih bile su samo možebitne najave, dok su druge bile u potpunosti glasine za koje se nije moglo znati hoće li se obistinti ili ne. Ipak, kako se bliži vrijeme izlaska, na površinu isplivava sve više informacija u čiju se autentičnost ne može posumnjati.

Nakon mnoštva mjeseci čekanja i nadanja, Sony je konačno potvrdio neke od novih mogućnosti koje će imati PS5. Neke od njih su općenite (kao što je službeni naziv konzole, koji bi trebao glasiti ”Playstation 5” ili ”PS5”), dok su druge puno zanimljivije (kao što je informacija o tome da će PS5 na tržištu osvanuti za božićne i novogodišnje blagdane iduće godine). Da stvar bude bolja i zanimljivija, u isto vrijeme Sonyjev izravan konkurent u svijetu igraćih konzola, Microsoft planira na tržište izbaciti svoju novu konzolu. O njoj se zasad ne zna puno toga (a i nećemo o njoj, budući da ona nije tema ovog članka), osim toga da je projekt izrade nove konzole Microsoft nazvao ”Project Scarlett”.

Oni što će isto tako biti novina i što je Sony potvrdio je novi kontroler s haptičkom podrškom za PS5. Uz nove vibracijske kontrole zahvaljujući kojima bi PS5 Dual Shock 5 igračima trebao pružiti još bolje i realističnije efekte u igrama, haptičke kontrole nalazit će se i u ”trigger” tipkama. To znači da bi PS5 gamepad na svojim L1, L2, R1 i R2 tipkama također trebao imati posebne haptičke motore. No to su samo neke od novosti koje je Sony otkrio o svojoj novoj konzoli.

PS4_Pro_4K_HDR_HDTV_PlayStation_VR

Playstation 5 će biti kompatibilan s igrama za PS4

Svi stari igrači koji se sjećaju Playstation 2 konzole, sjećaju se kako je ona bila kompatibilna sa igrama za PS1. Sve igre sa prvog Playstationa igrači su mogli igrati na tada novijoj konzoli. Ovo je bilo odlično rješenje od strane Sonyja, budući da je za PS One izašlo brdo odličnih naslova. Slično će biti i kod pete iteracije Playstationa.

Za razliku od Playstation 3 konzole koja je zasnovana na arhitekturi ćelija, Playstation 4 (kao što će biti i Playstation 5), zasnovana je na x86 platformi. Ovo će značiti da će PS5 biti kompatibilan sa PS4 konzolom, što je svakako dobra vijest. Svi oni koji posjeduju PS4 znaju koliko je u samo u proteklih 2-3 godine kvalitetnih naslova izašlo za tu konzolu (uz naslove koji tek trebaju izaći do završetka ove i u idućoj godini).

Ako imate na primjer, novi God of War i ako ste se pitali hoćete li ga moći posuditi prijatelju koji će imati PS5, odgovor je da hoćete. Ne samo to nego će i Playstation 5 dopuštati povezano igranje među konzolama različitih generacija. To znači da ako vi imate PS4, a vaši prijatelji PS5 i ako želite igrati istu igru preko multiplayera, moći ćete to učiniti. Definitivno odličan Sonyjev potez kojeg pozdravljamo.

 

”Plejka 5” će vam dopuštati ulogiravanje u igru bez pokretanja same igre

Još jedna stvar koju će u sebi imati novi PS5 bit će poboljšano korisničko sučelje. Zahvaljujući njemu, igraće iskustvo bit će drastično promijenjeno i u biti poboljšano. Prema onome što kaže Mark Cerny, novo i nadograđeno korisničko sučelje koje će imati PS5 dopuštati će i omogućiti igračima ulogiravanje u igre i provjeravanje različitih podataka vezanih uz pojedinu igru (kao što su misije koje igrači igraju, koje će nagrade dobiti kada postignu određeni cilj, koliko je prijatelja spojeno na mrežu i tko sve igra određenu igru, itd.). Sve će to igrači moći provjeriti bez ulaženja u samu igru, budući da će ti podaci biti dostupni iz izbornika konzole.

PS5 GPU
Pod pretpostavkom da se Sony drži s AMD-om za svoj procesor PlayStation 5, ovaj GPU plan daje vam ideju kako će jezgra Radeon grafičke tehnologije biti postavljena na ljestvici sljedećih nekoliko godina. Elementi Vega već se pojavljuju na PlayStation 4 Pro.

Igre koje budemo igrali na Playstationu 5 će se učitati dok trepnemo okom

Dobro neće ići baš tako brzo, ali sudeći prema izjavama Sonyjevih čelnika povezanih sa razvojem PS5 konzole, vrijeme učitavanja igara bi se trebalo drastično smanjiti. Jeste li ikada igrali neku RPG igru (tipa The Witcher 3) na Playstation 4 konzoli? Ako jeste onda znate o čemu govorim. Vrijeme učitavanja u toj igri je DUGO. No to bi se trebalo promijeniti sa PS5 konzolom. Zahvaljujući novom SSD disku kojeg će na sebi imati PS5, dugo vrijeme učitavanja trebalo bi konačno postati stvar prošlosti.

Ne samo da će novi SSD biti brz po pitanju učitavanja, već će općenito biti učunkovit. Naime, zahvaljujući novom SSD-u, PS5 neće imati dupliciranje podataka, čime će se uvelike uštedjeti na prostoru na samome disku.

 

Korisnici Playstationa 5 moći će instalirati samo pojedine dijelove igre

Još jedna stvar koju će donijeti novi Playstation 5 bit će mogućnost instaliranja samo određenih dijelova igre. Da, dobro ste pročitali. Korisnici PS5 neće morati instalirati cijelu igru, već samo određene dijelove. Ovo će pogotovo biti korisno (i vjerujem dobrodošlo) kod igara koje imaju multiplayer i singleplayer modove.

Ako ne želite igrati neki od tih dvaju modova, jednostavno ih ne instalirate. Budući da igre danas zauzimaju sve više gigabajta, ideja o mogućnosti instaliranja samo nekih segmenata i dijelova igara je više nego dobra.

sony-ps5

4K igranje igara na 60 sličica po sekundi? Da na Playstationu 5!

Playstation 5 će navodno podržavati i gaming u 8K rezolucijama. Kakva će korist biti od toga zasad nije poznato. Najnovije i trenutno najsnažnije grafičke kartice, od kojih je jedna Nvidia-ina GeForce RTX 2080 Ti jedva da podržava 8K rezolucije i stoga je sama ideja oko ”8K gaminga” još uvijek poprilično nejasna.

No jedna stvar koja se zasigurno zna jest ta da će PS5 podržavati igranje igara u 4K rezolucijama i to na 60 sličica po sekundi. Trenutno najsnažnija konzola ove generacije, Microsoftov Xbox One X neke od igara i danas može ”vrtjeti” na 60 fps-a i na 4K rezolucijama (kao što je recimo Forza Horizon), što znači da će PS5 taj posao odrađivati još lakše.

 

Grafička kartica Playstationa 5 će imati Ray Tracing mogućnosti

Tehnologija grafičkih kartica je napredovala do granica koje su do prije nekoliko godina bile teško zamislive. ”Ray Tracing”, posebna mogućnost koju u sebi imaju samo najsnažnije i najnovije grafičke kartice današnjice, svoje bi mjesto mogla pronaći i na Playstationu 5. Najnovije vijesti svakako to potvrđuju. Kako će implementacija ove, još uvijek nove i poprilično neistražene, mogućnosti izgledati na Playstationu 5 ostaje nam za vidjeti.

 

PS5 dolazit će sa Ultra HD 4K Blu-Ray playerom

Playstation 5 dolazit će sa fizičkim čitačem za 4K Blu-Ray diskove. U jednom od intervjua Cerny je potvrdio ovu mogućnost u jednoj od svojih izjava koja glasi: „Fizičke igre će za Playstation 5 koristiti optičke diskove od 100 GB, koji će se stavljati u fizičke čitače koji će biti poznati pod nazivom 4K Blu-Ray čitači diskova“.

Unatoč tomu što je Playstation 4 Pro 4K konzola, ona u sebi nema Ultra HD player za očitavanje HD Blu-Ray diskova (dok na primjer Microsoftova Xbox One X konzola ima). Sony definitivno želi popraviti stvari na ovome polju i kao jednu od mogućnosti PS5 želi staviti čitač novih Blu-Ray diskova.

 

Playstation 5 će biti više ”prijateljski nastrojen” prema okolišu

Jim Ryan je nedavno izjavio kako je jedna od mogućnosti PS5 konzole biti i novi način uštede energije koji će se zvati ”Power Saving Mode”. To bi značilo da će nova konzola imati puno bolju mogućnost suspendiranja igranja uz nižu razinu potrošnje energije nego što to može PS4 Pro. Nadalje, Sony izjavljuje kako će PS5 biti toliko ”prijateljski nastrojen” prema okolišu da bi se od uštede energije kod korištenja konzole od strane 1 milijuna igrača moglo opskrbiti i do tisuću domaćinstava.

igraće konzole ps4

Je li osma generacija konzola razočarala?

U pogledu svega onoga što će nuditi (ili što bi mogle nuditi), konzole devete generacije označit će ogroman skok po pitanju performansi u odnosu na konzole osme generacije. Znači li to da su konzole osme generacije razočarale? U biti da. Po pitanju performansi, Playstation 4 i Xbox One su koristile APU sustave zasnovane na Jaguar arhitekturi, dok su grafičke mogućnosti bile negdje u rangu AMD-ovih grafičkih kartica iz serije 7900. Playstation 5 (kao i nova Microsoftova konzola) trebale bi označiti ogroman skok prema naprijed i u ovome segmentu.

Većina igrača koji svoje omiljene igre igraju na konzolama reći će kako su konzole bolje za gaming od računala. Ovakve izjave imaju temelj, ali samo djelomično. Jer koliko se puta znali dogoditi da ista igra na konzolama radi osjetno lošije nego na Windows računalima? Slične stvari smo imali prilike viđati i kod sedme generacije konzola, odnosno kod Playstationa 3 i Xbox 360.

Najveći problem bio je u tome što se računala (u pravilu) mogu nadograditi, dok se konzole ne mogu. Spomenuta AMD-ova serija grafičkih kartica 7900 datira iz 2012. godine. To je otprije sedam godina. Ako konzole žele držati korak i prestići računala u gaming segmentu, ono što će biti potrebno su nove tehnologije i nove mogućnosti održavanja koraka s napredovanjem tehnologija. No, sve u svemu, Playstation 5, barem na papiru obećava. Za malo više od godinu dana sve ovo bismo trebali sami iskušati.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here