PS4 je nadmašio Sonyjevu originalnu PlayStation konzolu, kao i Nintendo Wii. Ipak još uvijek nije pobijedio jednu konzolu, i pitanje je hoće li uspjeti ikad.

Prema službenim financijskim izvještajima Sony je prodao 2,8 milijuna PlayStation 4 konzola u svom fiskalnom kvartalu koji je završio 30. rujna. To donosi ukupnu prodaju ovih konzola od 102,8 milijuna od kada se pojavila na tržištu sad već daleke 2013. godine, što PS4 čini drugom najprodavanijom konzolom svih vremena gurnuvši ispod sebe prvu PlayStation konzolu s 102,5 milijuna prodanih primjeraka i Nintendo Wii s prodanih 101,6 milijuna primjeraka.

Tko je pobjednik? PS2 i dalje drži pobjedničko prijestolje najprodavanijih konzola svih vremena s nevjerojatnih 155 milijuna prodanih konzola, vjerojatno zato što je bio i jedan od prvih pristupačnih DVD playera na tržištu, kada su DVD-I bili u ekspanziji, ali i zbog činjenice da je bio kompatibilan sa svojim prethodnikom.

Podsjetimo da je Sony sa PS4 uspio premašiti brojku od 100 milijuna prodanih konzola još u srpnju ove godine. Zanimljivo je da PS3 nikada nije dostigao vrtoglave visine prodaje svojih prethodnika i nasljednika. Naime PS3 je prodan u “samo” 87,4 milijuna primjeraka.

Po svemu sudeći vrlo je vjerojatno da će PS2 zadržati svoj tron najprodavanijih konzola, jer nam se PS5 ukazuje na horizontu sljedeće godine, stoga je malo vjerojatno da će PS4 nadmašiti PS2. No, nadolazeći ekskluzivi naslovi poput Death Strandinga, The Last of Us Part 2 i Ghost of Tsushima vjerojatno će zadržati igrače prikovane još neko vrijeme, barem dok se ne pojavi već dugo očekivani PS5 sa svojim adutima i hit igrama.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here