Robna marka PlayStation obilježava svoju 25. godišnjicu postojanja, od kako je originalna japanska konzola prvi puta lansirana 3. prosinca 1994. Od tada su konzole osvojile (čitaj: pomele) sva tržišta, a PlayStation pucajući na sam vrh liste najbolje prodavanih konzola i najboljih igara ikada napravljenih za njih.

Izvorna konzola postigla je planetarni uspjeh odmah, prodavši 100 000 jedinica na prvi dan lansiranja. Bila je dio pete generacije konzola, kao uvodu u doba 3D grafike i igara pohranjenih na disku. Dok su Nintendo 64 i Sega Saturn pružali prilično jaku konkurenciju, PS1 je na kraju prodao više konzola od oba konkurenta zajedno. Od tada su PlayStation konzole zasjele na vodeće mjesto, kako u pogledu broja prodanih konzola, tako i broja proizvedenih igara.

PlayStation ima tri najprodavanije kućne konzole svih vremena: PlayStation 2, PlayStation 4 i PlayStation, baš tim redoslijedom. PS4 je samo prije mjesec dana i službeno prodao više konzola nego Wii tokom cijelog postojanja. Tako je Guinnessova knjiga svjetskih rekorda i službeno proglasila PlayStation najprodavanijom konzolom ikad napravljenom, s nevjeroatnih 450 milijuna prodanih jedinica u četiri generacije konzola do sada.

Gotovo je teško povjerovati da je sve započelo kao ideja za Nintendo konzolu. I na žalost ili sreću, partnerstvo između Sony-a i Nintendo-a je brzo prestalo, a da nije, tko zna gdje bismo bili danas. Ali nemojte misliti da je i Sony uvijek pogađao s brandom PS-a. Vita se nikada nije prodavala poput Nintendo uređaja, iako se PSP činio tada prilično dobrim uređajem.

A da ne spominjemo mnoštvo sjajnih igara koje su se tijekom godina pojavile na konzolama. Jim Ryan, predsjednik uprave Sony Interactive Entertainment, u svom slavljeničkom postu na blogu izričito kaže da je spremnost kompanije da prihvati razvoj trećih strana jedan od temelja uspjeha:

„Od samog početka primili smo programere u naše naručje, pružajući im alate i tehnologiju za stvaranje lijepih, ekspanzivnih svjetova i eksperimentiranje s novim idejama. Upravo je takav pristup doveo do raznolikosti igara po kojima je PlayStation poznat, što je istinski znak našeg branda kroz više generacija hardverskih platformi.“

Kao što možete očekivati, generacije igrača se danas prisjećaju koliko im je PlayStation značio – samo provjerite hashtag # 25YearsofPlay na Twitteru.

Piše: I.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here