PS4 je toliko ispred svoje konkurencije da nema smisla više govoriti o ‘ratu konzola’. S tim na umu, vjerojatno biste pomislili da će razgovor o izlasku PS5 biti tek u daljoj budućnosti. No, glasine su već krenule…

 

Microsoft trenutno nudi najmoćniju konzolu na tržištu – Xbox One X. Može li Sony uzvratiti udarac još boljim PlayStationom 5?

 

Šef PlayStationa John Kodera potvrdio je na posljednjem strateškom sastanku korporacije Sony da se PS4 bliži kraju svog životnog vijeka. Ovo ne znači da će konzola odmah nestati, s obzirom na to da nas čeka još dosta ekskluziva na ovoj platformi. Zapravo je riječ o pojašnjavanju investitorima da očekuju smanjenu prodaju u budućnosti. Ujedno je to i hint najave izlaska neizbježnog PS5.

Kotaku u svom govoru najavljuje da PS5 neće stići prije 2020. godine što bi neke moglo razočarati, ali nije iznenađujuće s obzirom na Sonyjeve posljednje uspjehe. Konkretno, PS4 i PS4 Pro su toliko ispred konkurentskih konzola da Sony ne žuri potrošiti ogromne svote novca na izdavanje novog hardvera.

Nadalje, Kotaku navodi da mnogi razvojni timovi s kojima se razgovaralo, uključujući i one iz Sonyjevih studija, još uvijek nisu brifirani o postojanju PlayStationa 5. Postoje određene informacije da se PlayStation 5 pojavio u nekoliko tvrtki bliskih Sonyu, ali da je mnogo ograničeniji nego što će biti kad izađe.

PS4 i PS4 Pro se i dalje prodaju nevjerojatno dobro, a ekskluzive u 2019. godini uključuju naslove poput The Last of Us Part 2 i Death Stranding.

 

Što (ne) znamo o PS5?

Možda iduće, a možda godinu nakon toga, PS5 će zasigurno postati stvarnost. Napravili smo kompilaciju svega što trenutno znamo o konzoli, uključujući i listu želja za potencijalni hardver.

 

Datum izlaska

Sony još uvijek nije ništa službeno rekao o novoj konzoli. PS4 ne samo da je najprodavanija konzola trenutno na tržištu nego je i jedna od najprodavanijih u povijesti pa nema smisla najavljivati njegovog nasljednika.

 

AMD-GPU-Roadmap Navi

Alati za razvoj softvera

Mnogi ugledni portali se već bave ovom tematikom, pišući o potencijalnim specifikacijama iduće Sonyjeve konzole, kao i tvrdnje da su alati za razvoj softvera već u rukama razvojnih timova. U člancima se navodi da će PS5 koristiti AMD-ov Navi, kao osnovnu arhitekturu, te da će koristiti Zen CPU od iste tvrtke.

Alati za virtualnu stvarnost bit će utkani u konzolu na sistemskom nivou, što bi značilo da se Sony ne planira u predstojećim godinama odreći PlayStation VR-a.

No, ove glasine još uvijek valja uzeti sa dozom skepticizma, zbog niza razloga. Prvo, PS4 je, kako smo već rekli, najprodavanija konzola na tržištu, unatoč Microsoftovim naporima s Xbox One S i One X. Pa, iako Sony možda razmišlja o idućoj konzoli, dijeljenje alata za razvoj softvera se čini dosta preuranjeno.

Osim toga, sastavljanje takvih alata automatski ‘zaključava’ hardverske specifikacije konzole, što znači da ona u tom času počinje zastarijevati. Mogu se raditi minimalne izmjene, ali to bi bile osnovne mogućnosti nadolazećeg PS5. S obzirom na to da vjerujemo da Sony neće još neko vrijeme napraviti novi PS5, bilo bi vrlo iznenađujuće da već sada zaključaju hardverske specifikacije, jer bi to značilo da bi po izlasku, hardver nove konzole bio poprilično zastario.

 

Specifikacije – koliko će biti moćan?

Teško je procijeniti bez najave, ali možemo proučiti u kakvom je stanju konkurencija i kako bi Sony mogao odgovoriti.

Bacimo oko na Xbox One X. On ima osmojezgreni 2,3 GHz CPU, uparen s 12GB GDDR5 memorije i GPU-om na 16nm tehnologiji koji radi na 1172 MHz, dok je memorija na 1700 MHz. Za laike, riječ je o srednjoklasnom igraćem PC-u iz 2017. godine, uz dodatak mnogo domišljatih softverskih i hardverskih trikova, kako bi se iz njega izvukle maksimalne performanse.

Kao i uvijek kod izlaska novih konzola, proizvođači moraju uravnotežiti cijenu i performanse. PS4 je toliko uspješan zato što nudi bolje performanse  nezavisnih naslova nego Xbox One.

Trenutno se ravnoteža moći prebacila na Microsoftovu stranu (doduše, uz skuplju konzolu) i Sony će morati odgovoriti na to nudeći konzolu moćniju od One X-a. Ili će odgovoriti sa nešto slabijom, ali povoljnijom konzolom.

 

Cijena – koliko će koštati?

Kako ne znamo specifikacije, ne možemo precizno procijeniti koliko će PS5 koštati. Xbox One X trenutno se prodaje za oko 3.900kn. Imajući to na umu, Sony će  vjerojatno ciljati na sličnu cijenu, ako žele da im iduća konzola bude konkurenta.

 

Kompatibilnost sa starijim naslovima

U tijeku izdavanja PS4 Pro, sistemski arhitekt Mark Cerny pojašnjavao je da nije riječ o začetku nove generacije konzola već kako je PS4 Pro dio iste generacije kao i njegov prethodnik. Sony je želio da potrošači vide PS4 Pro kao skromno poboljšanje osnovne konzole, osvježenje usred jednog ciklusa.

S druge strane, Microsoft vidi One X kao početak kraja generacija konzola. Prvi čovjek marketinga, Aaron Greenbeg, rekao je Engadgetu da ‘vjeruju da u budućnosti neće biti generacija konzola’.

I Sony i Microsoft ovdje govore o vrlo važnoj stvari, a to je dopuštanje igračima da na novu konzolu prenesu svoje stare igre.

Sony je sa PS4 napravio pogrešku ne nudeći takvu mogućnost. Microsoft je na tome profitirao nudeći široku kompatibilnost sa starijim naslovima, dodajući putem ažuriranja nove igre gotovo svakog tjedna.

I Xbox One X i PS4 Pro, kako nisu konzole iduće generacije, vrte sve trenutne i buduće naslove s Xbox One i PS4, s poboljšanjima u odnosu na igranje na svojim osnovnim konzolama.

PS5 mora ponuditi kompatibilnost sa starijim naslovima kako bi sve igre sa PS4 radile na njemu.

 

Igre – što ćemo dobiti?

U 2017. godini izdane su neke od najboljih igara na PS4. Koji bi serijali mogli imati nastavak i izaći u vrijeme lansiranja nove konzole?

Nadolazeći God of War, The Last of Us Part 2, Spider-Man su više-manje ‘zaključani’ za doglednu budućnost. Ratchet and Clank, Uncharted 4, Lost Legacy i Persona 5 vjerojatno neće izlaziti kad i PS5.

Vjerojatnije je da ćemo vidjeti potpuno nove franšize na novoj konzoli, ili povratak starih miljenika, poput Infamous ili Resistance serijala.

SONY PLAYSTATION VR
Sony Playstation VR donosti zanimljivo iskustvo koje je jeftinije, ugodnije i prikladnije (Izvor: AP)

VR – hoćemo li dobiti novi headset?

PlayStation VR se pokazao kao veliki uspjeh za Sony. Danas je teško pronaći headset u trgovinama ili online. Podržava dosta velik broj igara, a nova izdanja često stižu u PlayStation Store.

No, kako je riječ o konzolaškom VR-u, on po prirodi stvari nije mogao konkurirati snazi i vjernosti prikaza onog na PC-u. Ako PS5 bude značajno moćniji od PS4, hoćemo li vidjeti hardverske promjene kako bi nam se ponudilo bolje iskustvo virtualne stvarnosti?

To bi imalo smisla. Microsoft planira ponuditi VR s Xbox One X-om, iako, prema onom što je tvrtka pokazala na E3, neće biti riječ o nečem spektakularnom.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here