Youtuber Austin Evans  odlučio je testirati novi model PlayStation 5 Digital konzole s oznakom CFI-1100B, te ga usporediti s originalnim modelom i njegova analiza pokazuje da novi model ima problema sa sustavom hlađenja.
Jedna od promjena koja se ne odnosi na sustav hlađenja je manja težina novog modela – oko 300 grama je lakši u odnosu na prvi model (stari model teži 3.828 grama, dok novi model teži 3.542 grama).

Što se tiče ostalih aspekata, osim težine, tu je novi vijak za postolje kojeg je lakše pričvrstiti rukom, te nije potreban odvijač. Međutim, unutar konzole je već duga priča.

Spomenuti sustav hlađenja opremljen je hladnjakom loše kvalitete. Ono što je važno reći, u novom modelu konzole smanjen je i broj rebara na hladnjaku. Rezultat? Temperatura zraka na stražnjoj strani konzole bila je 3 do 5 stupnjeva viša nego na prethodnom modelu(55 ° C u novijem modelu naprema 52 ° C u starom modelu).
Nije jasno zašto je donesena odluka o korištenju ovog hladnjaka, no moguće je da iza svega stoji želja za smanjenjem troškova proizvodnje.

Postoje glasine da novo hlađenje može biti učinkovitije, a visoke temperature rezultat su boljeg odvođenja topline pod opterećenjem. No, pitanje svih pitanja je kako će se konzola nositi s hlađenjem s vremenom i hoće li promjena negativno utjecati na ovaj aspekt. Jer, znamo svi što znači viša radna temperatura i manje učinkovit sustav hlađenja? Potencijalno manji fps u igrama.

Postoji mogućnost da je Sony ovo napravio kako bi digitalno izdanje konzole konačno donijelo profit, pošto je naveo da se digitalno izdanje i dalje prodaje s gubitkom, a moguće da je posrijedi i nedostupnost pojedinih komponenti.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here