Microsoft naporno radi na Xbox Two, a glasine sugeriraju da će biti moćniji od PlayStationa 5

S nestrpljenjem očekujemo Xbox Two. Sadašnja generacija Xbox One konzola je s nama od 2014., i unatoč neprimjetnoj nadogradnji u obliku Xbox One X-a, počinjemo razmišljati o tome kakva budućnost očekuje igre temeljene na konzolama.

Doista, Microsoft je potvrdio da je rad na Xbox Two, koji je trenutno pod kodnim nazivom „Scarlett“, u tijeku. Ova nova obitelj konzola imat će snažnu konkurenciju od strane Sonyja, Googlea i Slightly Mad Studiosa u obliku PlayStationa 5, Stadia i Mad Boxa.

Iako konzola neće skoro izaći u prodaju, spekulacije se ubrzano šire, a curenja počinju izvirati iz različitih kutova interneta. Čitajte dalje kako bi saznali sve što znamo o Xbox Two.

Sve što znamo o Xbox Two

Značajke i specifikacije Xbox Two: Što se nalazi unutra?

Xbox Two „Anaconda“ će biti snažniji od PS5, ako je suditi prema mnogim izvorima na webu. Novinar Ainsley Bowden je na Twitteru odgovorio na nedavni Wired US intervju s glavnim arhitektom Markom Cernyjem za PS5, koji je iznjeo neke detalje o Sonyjevoj novoj konzoli PS5. Njegov tweet (ispod) navodi „višestruke izvore“ u  Microsoftu i tvrdi da će model Xbox Two, kodnog naziva „Anaconda“, verzija s boljim specifikacijama od dvaju Xbox konzola biti moćnija i od PS5.

 

Naravno, sve informacije nisu potvrđene od samih proizvođača, stoga ih treba uzeti sa dozom rezerve. Također je vrijedno znati da u snazi nije sve: PS4 Pro hardverski nije toliko moćan kao Xbox One X, ali se i dalje bolje prodavao. Međutim, Microsoft trenutno proizvodi najmoćniju igraću konzolu na svijetu, a mi smo uzbuđeni vidjeti kako će Xbox Two poboljšati već sada impresivnu formulu ugrađenu u njegovu konzolu.

Projekt Scarlett

Pouzdana Microsoftova insajderska stranica Thurrott izvještava da su još nenajavljeni nasljednici Xbox One linije konzola dobili kodna imena, i svi se nalaze pod nazivom „Scarlett“. Prema Thurrottu, Microsoft opisuje „Anaconda“ model kao „Scarlett Pro“ i „Lockhart“ kao „Scarlett Arcade“. „Danta“, s druge strane, naziv je Scarlett razvojnog programa koji se bazira na „Anaconda“ hardveru/softveru. Zbunjeni? I ja sam.

Usporedimo ih s trenutnim konzolama: „Anaconda“ konzola će vjerojatno biti nasljednica Xbox One X-a, dok će „Lockhart“ nalikovati na sljedeću generaciju Xbox One S-a. Preostala kodna imena – „Anthem“, „Maverick“  i „Roma“ – odnose se na projekte koji se trenutno provode u takozvanom „xCloud“ odjelu. „Anthem“ je Xbox One cloding platforma, smanjene cijene, koja će nesumnjivo imati neke značajne rezove u hardverskom dijelu zahvaljujući streaminga u oblaku.

Xbox One S All-Digital
Xbox One S All-Digital

Znamo da je „Maverick“ Xbox One S All-Digital, trenutno dostupan; „Roma“ je, s druge strane, neobičan digitalni dodatak koji će korisnicima omogućiti trenutni pristup GamePassu i nadolazećim cloud uslugama.

Grupa uređaja koji su trenutno u razvoju, pod nazivom „Scarlett“, navodno će koristiti Zen 2 arhitekturu, kao i AMD-ovu novu generaciju GPU arhitekture. Drugim riječima, ovo će biti potpuno nova generacija konzola, za razliku od Xbox One X-a. Po svemu sudeći ovo će biti serija 4K konzola za igranje na visokom fps-u koliko god je to fizički moguće.

Projekt xCloud

Čini se da Microsoft radi sve što je u njegovoj moći kako bi se postigla veća povezivost uređaja. Tvrtka je nedavno najavila projekt xCloud – servis za streaming igara podržan 4G i 5G mrežama, koji će korisnicima Microsofta omogućiti igranje PC i Xbox naslova u pokretu sa svog pametnog telefona ili tableta. Cilj je pružiti gejmerima realno iskustvo koje odgovara onome što se očekuje od konzole i PC platforme, samo na ručnom uređaju.

Microsoft opisuje ovaj projekt kao „višestruko, složeni izazov“ koji može još godinama čekati da ugleda svjetlo dana. Projekt xCloud će započeti tijekom 2019. godine i radit će na 4G i 5G mrežama u regijama pokrivenim Microsoft Azure podatkovnim centrima.

Najnovija epizoda Inside Xboxa ponudila je prvi pogled na Project xCloud. Kratki demo prikazao je Forza Horizon 4 kao se izvodi na Android uređaju, a igra se uz pomoć Xbox One kontrola spojenih na pametni telefon putem Bluetootha.

Korporativni VP cloud gaminga, Kareem Choudhry je istaknuo da ova vrsta igranja neće zamijeniti tradicionalnu konzolu. „Razvijamo projekt xCloud … kao način pružanja istog izbora i raznovrsnosti koje ljubitelji glazbe i videa uživaju danas“, napisao je u članku ovdje.

Datum izlaska Xbox Two?

Pouzdane informacije dolaze od strane (pogađate) Thurrotta, da će više konzola Xbox Two biti pušteno u prodaju tokom sljedeće 2020. godine. U skladu s prethodnim konzolnim izdanjima, mislimo da Microsoft planira lansiranje krajem studenog, baš za vrijeme Božića sljedeće godine.

Francuska stranica JeuxVideo izvijestila je da će Microsoft najaviti dvije konzole Xbox Two sljedeće generacije na E3 2019. Prema toj stranici, Microsoft će kupcima ponuditi prvi pogled na uređaje pod kodnim nazivom „Lockhart“ i „Anaconda“; prvi je opisan kao sljedeća generacija Xbox One S-a, dok će drugi zamijeniti Xbox One X.

Ako je to istina, to je prilično velika vijest. E3 2019 će se održati u lipnju, a obilježit će ga odsutnost industrijskog giganta Sonyja. Bez PlayStationa s kojim bi se mogli natjecati, Microsoft bi mogao privući veliku pažnju, i iako se same konzole neće pojaviti barem do 2020. godine, dobro je stvoriti iščekivanje kod kupaca.

Koliko će koštati Xbox Two?

Xbox One X krenuo je s visokom cijenom od oko 500 eura, ali ta visoka cifra je bila izravna posljedica relativne snage konzole u to vrijeme spremne za 4K. Originalni Xbox One, s druge strane, lansiran je po povoljnijoj cijeni od 400 eura. Xbox 360 je krenuo s oko 300 eura, što bi značilo trend rasta cijena konzola. U svakom slučaju, pripremite se za ozbiljan napad na vaš novčanik.

Microsoft nam je možda već dao trag o svojoj strategiji određivanja cijena za Xbox Two. „Xbox All Access“, koji je predstavljen 31. kolovoza, omogućuje gejmerima da kupe Xbox konzolu po vlastitom izboru, zajedno s Live Gold članstvom i Game Passom bez prethodnog troška. Koja je kvaka? Paket se plaća putem mnogo manje mjesečne naknade tijekom dvogodišnjeg razdoblja.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here