Nakon višegodišnjeg truda, pokušavanja i neuspjeha, konačno uspjeh! Stručnjaci za modiranje igara konačno su uspjeli pronaći način kako na Playstationu 4 igrati mnoge naslove sa Playstationa 2. Zasad se na PS4 može odigrati više od 500 naslova sa PS2. Iako se radi o sasvim solidnom broju, mnoge igre su i dalje neigrive. O čemu se točnije radi, pročitajte u nastavku!

 

Nepostojanje ”kompatibilnosti unatrag”

Jedan od najvećih prigovora kojeg su igrači imali, nakon što su kupili svoje nove Playstation 4 konzole, odnosio se na nepostojanje ”kompatibilnosti unatrag”. Na početku na Playstationu 4 igrač nije mogao igrati nikakve igre starijih konzola. Taj minus bio je još vidljiviji prilikom usporedbe Playstationa 4 i Playstationa 3, budući da ste na PS3 mogli igrati čak i igre sa PS1.

Naravno, od tada pa sve do nedavno, određen broj ljudi trudio se ne bi li nekako ispravio ovo. I trud se isplatio. Otkako je PS4 ugledao svjetlo dana, modderi (programeri sa razumijevanjem i znanjem u vezi izmjena hardversko-softverskih mogućnosti igre, konzole ili općenito neke tehnološke naprave) su svim silama radili, ne bi li nekako osmislili sustav kompatibilnosti, koji bi radio na PS4.

Zahvaljujući omogućivanju toga da Playstation 4 može ”vrtjeti” i očitavati igre sa PS2, modderi su uspjeli u svome naumu: sada svi oni koji posjeduju Playstation 4 konzolu, uz malo truda (i pod uvjetom da posjeduju i igre za Playstation 2) mogu na svojim konzolama vrtjeti stare, dobre naslove.

 

Iako je moguće, ”jailbreak”, hakiranja i bilo kakva ”modiranja” kod Playstationa 4 nisu preporučena

Premda je sve ovo moguće, treba reći kako se bilo kakvo hakiranje Playstationa 4 ne preporučuje. Kao i kod root pristupa kod pametnih telefona, hakiranje konzole korisniku može otvoriti puno više dodatnih mogućnosti. No ono što se također radi na ovaj način jest da korisnik svakim hakiranjem ugrožava integritetu konzole, što kasnije može dovesti do određenih problema.

 

Za rad emulatora potrebna je verzija 4.05 firmwarea za Playstation 4

Playstation 4 emulator za Playstation 2 igre trenutno funkcionira samo na 4.05 verziji Playstation 4 firmwarea, što znači da PS4 mora ostati na toj verziji kako bi emulator na njemu mogao ispravno raditi. Dobar broj PS4 konzola vjerojatno neće moći pokrenuti ovaj emulator, budući da su njihove verzije firmwarea novije od verzije 4.05, što je veliki minus emulatora.

No to nije jedini minus. Još jedan nedostatak emulatora jest taj da, ako korisnik bude imao emulator, neće moći igrati novije PS4 naslove. Neki noviji naslovi zahtijevaju noviju verziju firmwarea, što znači da će ovdje korisnik trebati birati: ili noviji naslovi za PS4 ili stari naslovi za PS2 (i to ne svi, već samo oko 500 naslova).

 

Je li hakiranje dopušteno?

Baš i nije. Hakiranje i bilo kakvo otključavanje PS4 konzole omogućilo bi razvoj piratstva i za tu konzolu, što baš i nije zakonito ni dopušteno. Piratstvo šteti cjelokupnoj industriji videoigara, no čak i da piratstvo nije zapreka, sam emulator ima unutar sebe mnoge probleme.

Neki od problema uzrokuju to da većina igara sa PS2 radi, ali uz greške. Sve u svemu, iako je ovo diskutabilan i dosta kontroverzan potez, nevjerojatno je što su modderi uspjeli učiniti. Ono što je dobro za budućnost jest to da će PS5 biti ”unatrag kompatibilna” sa jako velikim brojem PS4 igara, što znači da hakiranje PS5 neće biti potrebno.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here