Uspješno predstavljanje NES Classic i SNES Classica bili su dovoljni, da potaknu i druge klasične igraće konzole da se pojavljuju u novom, a opet nekako retro obliku. Tako da NES Classic neće biti jedini novi mini retro igraći stroj dostupan u 2018. godini. pridružit će mu se i mini verzija Commodore 64 zajedno s 64 igara. A nedavno smo pisali i o dolasku nove Ataribox konzole, također planirane za početak iduće godine..

C64 Mini, kako se zove buduća Commodoreova konzola, bit će pola replika od izvorne konzole iz 1982, dok će se neke stvari ipak nadograditi sa elementima iz novijeg doba. Tako će se za razliku od originala, C64 Mini povezivati s televizorom putem HDMI konekcije, a upravljačka palica putem USB-a.

 

c64 mini 2018


 

Za razliku od originalnih, nove retro igre će biti u kvalitetnijoj slici uz posebne emulacijske pikselne filtre, kao i “savršenu grafiku piksela”. Ako Vas intefresira koje će igre biti dostupne za C64 mini, pogledajte detaljan popis na službenim stranicama ovdje.

Prema Eurogameru, trenutačno ne postoji točan datum objavljivanja nove C64 Mini konzole, a cijena je postavljena na 69.99 funti (95 dolara). Za to ćete dobiti C64 Mini, jedan joystick, HDMI kabel i priručnik. Dostupna su dva USB priključka, što sugerira da će joysticka biti dostupan i zasebno, za igre s dva igrača. Iz nekog zasad nepoznatog razloga,  također će se moći priključiti i USB tipkovnica.

Sjetimo se da je svojedobno Commodore 64 bio jako popularan i raširen, a C64 Mini web stranica je istaknula kako je riječ o “najprodavanijem računalnom modelu na svijetu”. Međutim sumnjamo da će se ponovno popularizirati kao i NES ili SNES Classic, ali ovisno o kvaliteti i zanimljivosti igrica, jedan dio nostalgičara bi mogao postati potencijalnim kupcima.

 

 

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here