Točna cijena Playstation 5 konzole i dalje je obavijena velom tajne, bez obzira na to što je veljača došla i prošla i ne možemo reći da nas to čudi. Ono što je dodatno utjecalo na cijenu i bilo kakve nove podatke vezane uz petu iteraciju Sonyjeve konzole svakako je novo stanje u svijetu tehnologije (na koje dodatno utječu stvari vezane uz coronavirus i sve ono što ide s njime).

Vrlo je vjerojatno da ćemo punu cijenu kao i to gdje i kada ćemo moći kupiti naše nove Playstation 5 konzole saznati tek nakon ovogodišnjeg E3 sajma. No bez obzira na to, postoje neke pretpostavke i analize u vezi cijene i još nekih drugih informacija vezanih za PS5 koje bi se mogle ispostaviti točnima.

Razlog toga jest taj što su slične analize i pretpostavke izašle i nekoliko mjeseci prije nego što je Playstation 4 ugledao svjetlo dana. Postoji velika mogućnost da već sada znamo kolika će biti cijena novog Playstationa, a možda i nešto više.

 

Što se očekuje?

Analitičari predviđaju da će početna cijena Playstationa 5 biti između 480 i 500 američkih dolara (što je između 3.100 i 3.250 kuna, s time da će cijena u Hrvatskoj biti drugačija). Troškovi bi mogli porasti (teško da će biti manji) u slučaju nekakvih eventualnih dodatnih komplikacija u vezi izrade same konzole.

Sjećamo se Playstationa 3 i njegove početne cijene, koja je bila previsoka za ono što je PS3 nudio (osnovni model koštao je 600 USD) i sjećamo se da je to bio jedan od razloga zbog kojih se PS3 prodavao sporije od očekivanog. Je li Sony naučio tu lekciju? To nam ostaje za vidjeti. Analitičari se nadaju da jest.

Veljača je iza nas. S njome nismo saznali previše važnih informacija (manje-više dosta toga što se moglo saznati bio je vezano za pretpostavke i nova nagađanja). Ako ćemo pogledati u prošlost i vrijeme kada je PS4 bio najavljen, vidjet ćemo da je to bio ožujak 2013. To bi trebalo značiti da bi nam Sony u nastavku ovog mjeseca trebao dati dodatne informacije u vezi Playstationa 5.

 

Playstation 5 vs Playstation 4

Sony je svoju Playstation 4 konzolu pustio u prodaju po početnoj cijeni od 400 USD (što je bio dobar potez, budući da je početna cijena PS3 bila 600 USD). Dosta toga će ovisiti i o Microsoftu i njegovoj novoj konzoli.

No, ako se pogleda unatrag i sve što smo dosad uspjeli čuti i saznati, vrlo je vjerojatno da će početna cijena Playstationa 5 biti između 480 i 500 USD (osim ako Microsoft svoju konzolu ne izbaci po nižoj cijeni, nakon čega će Sony morati reagirati i sniziti cijenu svog PS5, kao što je to bilo u slučaju sa Xbox-om One i PS4).

 

Pred-narudžbe?

Što se pred-narudžbi nove konzole tiče, one bi navodno trebale početi ići od ožujka ili čak možda od idućeg mjeseca. Ako izlazak PS5 na tržište bude zaista potvrđen za studeni ove godine, to će značiti da će kupci svoju konzolu moći pred-naručiti možda čak i kasnije (svibanj ili lipanj).

Naravno, dosta toga će ovisiti i o konkurenciji, no vrlo je vjerojatno da ćemo na pred-narudžbe za naše nove PS5 konzole morati pričekati još koji mjesec.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here