Problemi koji se znaju pojaviti kod Playstationa 4 nisu toliko strašni sami po sebi koliko se mogu činiti iz jednog jednostavnog razloga: Playstation 4 je konzola, što znači da Playstation 4 (kao niti druge konzole) baš ne ”trpi” pokušaje ”tweakanja” ili općenito diranje bilo čega što se krije ”ispod haube”.

Iz tog razloga kada se neke greške i dogode na konzoli ili za vrijeme rada (ili ne daj Bože za vrijeme igranja igre) korisnici mogu pomisliti na najgore, jer ovo nije računalo i konzolu ne možemo samo tako rastaviti ili ako nešto ne radi kako treba reinstalirati Windowse.

No bez obzira na sve ovo postoje ipak načini kako se i na konzolama (pa onda samim time i na Playstationu 4) mogu riješiti mnogi problemi. Ono što je dobro baš kod ”četvorke” je zgodni ”recovery” ekran putem kojeg korisnici mogu riješiti (ili pokušati riješiti) probleme koji im se dogode. Jedan od najčešćih problema i grešaka koje se znaju dosta često dogoditi i to za vrijeme igranja igara je ”Corrupted Data” problem. O čemu se točnije radi i ako ikada dođe do ovakvog problema kako da ga (se) riješimo – pročitajte u nastavku ovog članka!

Corrupted Data

Što uopće jest ”Corrupted Data” greška na Playstationu 4?

”Corrupted Data” greška s kojom ćete se susresti (ili nadam se da nećete) će uglavnom biti označena pod oznakama CE-34875-7 ili NP-32062-3. Ovi brojevi i slova su tu s razlogom i oni označavaju podatke određene igre koji su ”korumpirani” (ne u političkom smislu već u smislu da se ti podaci mogu teško ili nikako učitati).

Kada se takvi problemi mogu dogoditi? Do njih može doći zbog nekoliko uzroka. Na primjer, do takvog problema može doći dok igramo igru ili ako neku igru pokušamo instalirati na svoju Playstation 4 konzolu. Uglavnom, nakon što se takva poruka pojavi, igra će se prestati instalirati i sve će se ”zaštekati”, što će vas ostaviti s igrom koja je napola instalirana i koja je samim time igra će postati neupotrebljiva (jer se naravno igre ne mogu igrati ako su napola instalirane). To je znači jedna situacija- pojava poruke o korumpiranosti igre za vrijeme instalacije igre.

PS4 Corrupted Data

Druga situacija kada se ovakve poruke mogu pojaviti je za vrijeme igranja igara. Recimo igrate neku igru i odjednom dođe do greške. Prvo se javi (ovo je najčešće situacija) greška sa zvukom, nakon čega počinju opadati fps-ovi i na kraju dolazi do ”rušenja” igre nakon čega vam se na ekranima pokaže ovakva poruka.

Bilo kako bilo i bez obzira na to kada dođe do ovakve greške treba znati da se ona pojavljuje iz razloga što je igra koja je grešku uzrokovala bila ”loše” (ili nepravilno) instalirana. To znači da ste ili nešto radili za vrijeme instalacije igre ili je disk s kojeg ste igru instalirali bio oštećen ili prljav. Sve u svemu ”Corrupted Data” nije razlog za paniku, ali ukoliko se dogodi treba ga brzo riješiti.

 

Kako možemo popraviti ”Corrupted Data” problem na PS4 konzoli?

Postoji nekoliko načina kako mi kao korisnici možemo otkloniti ovakav problem. Najjednostavniji način je da ako do takve greške dođe za vrijeme instalacije igre, da jednostavno obrišemo dio igre koji se instalirao i koji je oštećen. Nakon toga, možemo prebrisati i pažljivo očistiti disk igre (kako bismo se pobrinuli da disk bude fizički čist, da na sebi nema nikakvih nečistoća koje bi mogle utjecati na pravilno instaliranje igre), ponovno ga staviti u PS4 i ponovno pokušati s instalacijom igre.

Potrebno je u opcijama Playstation 4 postavki otići pod ”Notifications” ili Obavijesti (opcije koje se nalaze na glavnom ili ”Home” ekranu Playstationa 4), ondje trebamo otići pod ”Options” i odande trebamao odabrati novu opciju pod nazivom ”Downloads”. Odavde trebamo označiti podatke koji su oštećeni (ili ”corrupted”). Ti podaci će biti označeni sivom ikonom preko koje je precrtana crta. Jednostavno trebamo pritisnuti ”Options” i obrisati poluinstalirane i neupotrebljive podatke.

PS4 Corrupted Data tips

Nakon što smo to učinili možemo fizički očistiti disk igre. Prilikom čišćenja diska treba nekoliko stvari imati na umu. Prva je ta da se disk treba čistiti tkaninom od nježnih vlakana (kako bi se izbjeglo bilo kakvo oštećenje ili grebanje). Ako se nakon svega ovoga problem s oštećenim podacima i dalje pojavljuje ili ako vam pak vaš Plastation 4 ne dopušta da obrišete oštećene podatke, trebamo pokušati nešto drugo.

 

playstation-4-rebuild-database

Ponovno ”izgradite” bazu podataka Playstationa 4

Ponovno izgrađivanje baze podataka Playstationa 4 služi za provjeravanje grešaka u PS4 sustavu na način da sustav sam sebe provjeri ne bi li naišao na neke podatke ili datoteke koji su ”bugoviti” i koji ne rade onako kako bi trebali. Dobra stvar kod ovog postupka jest ta što se ovime neće ništa obrisati, ali se oštećene datoteke mogu obnoviti, odnosno popraviti. Nešto slično možemo vidjeti kod Windowsa ako pokrenemo ”chkdsk” mogućnost.

Kako bismo ponovno izgradili bazu podatka PS4 treba paziti na nekoliko stvari: prvo- konzola treba biti isključena. Drugo- trebamo držati tipku za uključivanje sve dok ne čujemo dva glasna zvuka (nešto kao ”beep”). Jedan bi se trebao čuti nakon što smo pritisnuli tipku, a drugi nekoliko sekundi kasnije. Uglavnom to bi Playstation 4 trebalo odvesti u siguran ili ”Safe” mod.

Nakon toga trebamo utaknuti Playstation 4 kontroler u konzolu putem USB kabela (iz razloga što Bluetooth neće raditi ako je konzola u ovom stadiju). Nakon toga trebamo odabrati ”Rebuild Database” mogućnost. Nakon nekoliko minuta baza podataka vašeg Playstationa 4 bi trebala ponovno biti izgrađena i samim time problem s oštećenim podacima (ili ”Corrupted Data”) bi trebao nestati.

Initialise PS4

Sve u svemu ovo su najbolji i najjednostavniji načini kako riješiti problem oštećenih podataka na Playstation 4 konzoli. U slučaju da niti jedna od ovih metoda ne pomaže i ako i dalje imate probleme, onda je vrlo vjerojatno problem u tome što je disk igre oštećen. U tom slučaju jedino što bi moglo riješiti problem jest da nabavite novi disk igre. Postoji još jedno potencijalno rješenje koje možete probati sa ekrana ”Safe” moda.

Ovaj način se zove ”Initialise PS4”. Odabirom ove opcije obrisat ćete sve podatke koji se nalaze na vašem Playstationu 4 nakon čega će se postavke konzole vratiti na predefinirane- tvorničke postavke. S obzirom da je ovo ”zadnja crta obrane”, tu mogućnost razmotrite samo ako ste sve druge već pokušali, a nijedna od njih nije urodila plodom.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here