Je li vaš televizor spreman za PlayStation5 i Xbox X seriju?

ps5 kontroler

Jeste li uzbuđeni zbog novog PlayStation 5 i Xbox X serije? Trebali biste biti, uz vrhunski četverojezgreni procesor koji pokreće najnovije igre sljedeće generacije, povećan FPS i čak 8K rezoluciju mnogi će vam preporučiti noviju konzolu prije nego neku od starijih generacija kao što su PS4, PS4 Pro, Xbox One S ili Xbox One X.

Igre bi trebale izgledati bolje, igrati se bolje i ponuditi veće i šire prostore za uživanje. Ali ako želite igrati PlayStation 5 ili Xbox X seriju na kućnoj televiziji i stvarno iskoristiti sve mogućnosti i performanse, možda ćete trebati na umu imati nekoliko stvari.

Iako će i osnovni zaslon rezolucije 720p moći emitirati videozapise s novih konzola sve dok televizor ima HDMI 2.0 priključak, Sony i Microsoft imaju puno veće planove o tome koliko se dobro njihove igre pokreću i prikazuju na malom zaslonu. Za ozbiljne ljubitelje igara i one koji vole igrati na maksimalnim postavkama gdje su detalji izraženi, možda biste trebali razmotriti poseban monitor za igre. Ali ako imate svoj centar za zabavu u kući za sve vrste streaminga, emitiranje videa i igara na jednom zgodnom zaslonu, ovo je vodič za vas.

Ako planirate uložiti u novi televizor u narednih šest mjeseci ili se pitate je li vaš trenutni televizor spreman za zadatak prije nego što PlayStation 5 i Xbox X serija izađu, evo što biste mogli uzeti u obzir.

xbox x

(Izvor slike: Microsoft)

 

Stari i novi HDMI

Jedino što s tehničke strane trebate na svom televizoru je HDMI 2.0 ulaz. To je priključak, obično na stražnjoj ili bočnoj strani televizora koji prenosi video i audio signale s izvornog uređaja (poput 4K Blu-ray player ili igraće konzole) na televizijski ekran i zvučnike. HDMI 2.0 standard je najčešći na televizijama ovih dana i služit će većini gamera sasvim u redu.

Ali ako imate značajne oscilacije u performansama, tu je i HDMI 2.1 priključak. HDMI 2.1 ide i preko potrebnih značajki, kompatibilan je s 4K rezolucijom, brzina osvježavanja od 120 Hz (u usporedbi sa 60 Hz na starijem 2.0 standardu) ili čak 8K rezolucija na 60 Hz. Što je brzina osvježavanja veća to je radnja mirnija jer se slika na zaslonu brže osvježava.

HDMI 2.1 Bandwidth usporedba

Svi 8K televizori postavljaju HDMI 2.1 standard s razlogom zato što 2.0 standard ne može podržati veću razlučivost videozapisa. HDMI 2.1 također podržava VRR (Variable Refresh Rate), odnosno promjenjivu brzinu osvježavanja koja smanjuje kidanje slike, glatko kretanje i izmjenu brzine osvježavanja ovisno o tome što se prikazuje. Također pomaže u smanjenju potrošnje energije, što je sjajna stvar za takve uređaje koji su gladni električne energije.

 

4K vs 8K igranje

Trebate li igrati u 8K rezoluciji? Vjerojatno ne, vrlo malo igara će se moći pokrenuti u 8K rezoluciji prve godine životnog vijeka konzole. Za početak će 8K televizori moći odraditi neke osnovne nadogradnje kako bi se slika uskladila s ekranima njihove visoke rezolucije. Vjerojatno smo još uvijek godinama od igranja igara u 8K rezoluciji.

8K rezolucija je relativno nova razlučivost videozapisa, s četiri puta više piksela od 4K (ukupno 33 milijuna piksela). To je puno više vizualnih detalja, potencijala za kontrast i za sada još nismo potpuno spremni za taj pothvat.

lg 8k tv

(Izvor slike: LG)

 

No, mnogi i dalje sretno igraju na HD ekranima, čak i dok se drugi prebacuju na 4K rezoluciju. 8K igre su u ovom trenutku poprilično visoka stepenica, ne bismo vam preporučili da potrošite bogatstvo na sjajan 8K set, osim ako vaš novčanik to zaista ne može izdržati. Vjerojatno ćemo vidjeti sličan razvoj kao i uključivanje 4K igara na trenutne generacije konzola.

Određene igre su optimizirane za igru s većom rezolucijom, velikim dijelom putem ažuriranja softvera nakon objavljivanja. Do kraja 2020. godine neće puno ljudi posjedovati 8K televizore, a malo se programera obavezuje da će uskoro početi s 8K načinom rada i razvijanjem igara za tu razlučivost, čak i ako se to može promijeniti u narednim godinama jer je prodaja 8K televizora porasla.

 

HDR i kontrast boja

Kao što je razlučivost videozapisa bitna, isto tako je i dinamički raspon važan. HDR (High Dynamic Range), odnosno visoki dinamički raspon nudi širi spektar boja i uključen je u većinu 4K Ultra HD televizora, čak i ako kvaliteta HDR-a prilično varira.

Bogatije boje i povećani kontrast su dvostruko korisni za ogromne svjetove videoigara, biti u stanju prepoznati razliku u tonu ili sjenčanju između neprijatelja i njegove okoline može biti razlika između života i smrti u igri. Između ostalog, zar ne želite da sjajni krajolici i ambijentalni zalasci sunca Red Dead Redemption 2 izgledaju najbolje?

Red Dead Redemption 2

(Izvor slike: DigitalDreams)

Ako se pitate, Dolby Vision i HDR10+ HDR standardi se ne koriste za formate igara, tako da to možete ukloniti s popisa ako kupujete novi set.

 

Ulazno (vremensko) kašnjenje („Input lag“)

Možda i najvažnija stvar koju treba razmotriti kod gaming televizora je vremensko kašnjenje. To je kašnjenje između unosa naredbi preko kontrolera i odgovarajućih radnji koje se događaju na zaslonu. U osnovi, koliko brzo televizija može djelovati na ono što želite učiniti u igri.

Veliko vremensko kašnjenje je strašno u videoigrama i vjerojatno će biti smrtna kazna za multiplayer online igre kao što su Fortnite i Apex Legends. Što je manje ulazno kašnjenje, to bolje. Sve što je ispod 20 milisekundi je odlično, s tim da 30-50 milisekundi nudi osrednje (ali prihvatljivo) iskustvo.

Fortnite

(Izvor slike: Respawn Entertainment)

 

Koji televizor biste trebali kupiti za PlayStation 5 ili Xbox X seriju?

Zaključak je sljedeći, ako ste zadovoljni igranjem na vašem trenutnom televizoru, bez obzira na rezoluciju, možda nećete imati potrebe za nadogradnjom za vrhunski prikaz. Između ostalog, vjerojatno ćete potrošiti oko 3450 kn (500 USD).

Iako, nikad nije bilo bolje vrijeme za nabavku 4K televizora, PlayStation 5 i Xbox serija X igre će se dizajnirati uz očekivanje da će igrači priključiti konzolu na Ultra HD zaslon. 8K televizori su također opcija i mogu biti dobar način za osiguravanja vrlo visoke kvalitete igranja.

ps5 vs xsx

(Izvor slike: AllGamersin/LetsGoDigital)

Bitno je da provjerite je li ulazno kašnjenje nisko ili na svijetu neće biti dovoljno piksela da umirite bijes. OLED televizori se također bore s izradom svijetlih slika, tako da za vrhunski gaming televizor preporučujemo LCD ili QLED set, unatoč drugim prednostima OLED-a.

Za PlayStation 5 vam neće trebati Sony TV, iako znamo da tvrtka sve više gura mentalitet „One Sony“, gdje njegovi različiti servisi i proizvodi blisko surađuju u tandemu. Dosad nismo čuli ništa o posvećenoj PlayStation 5 – Sony TV suradnji.

Znamo da i Microsoft i Samsung grade nekakvo partnerstvo, pa možda postoje mali poticaji za ulaganje i u Samsung TV.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here