Vrijeme kada će dvije nove konzole izaći na tržište nam se polako bliži i već su sada polako počele usporedbe između toga koja je od dvije konzole ”bolja”. Premda se po specifikacijama i ”na papiru” te dvije konzole ne razlikuju puno jedna od druge, neki tvrde da je navodno Xbox-ova Series X puno bolja.

Isto tvrdi i čovjek čiji je tim programera bio zaslužan za neke vrlo uspješne igre koje su osvanule na Playstation konzolama. On tvrdi da je Xbox Series X, u usporedbi sa PS5, ”zvijer” od konzole te da se Sony malo preračunao. Ovo su riječi Chrisa Grannella, veterana industrije koji je proveo gotovo 14 godina u Studiju Liverpool. Njegov tim bio je zaslužan za razvoj igara kao što su WipEout i Horizon: Zero Dawn.

ps5

U jednom razgovoru za RDX podcast, Grannell je izjavio: „Playstation 5 nije loša konzola. Daleko od toga. Radi se o odličnom komadu hardvera. No bez obzira na to, Playstation 5 je, u usporedbi sa Xbox Series X, inferiorniji. Smatram da je Microsoft napravio ovdje puno bolji posao nego što je to učinio Sony“.

Prilikom usporedbe specifikacija, već smo mogli vidjeti kako je Xbox Series X ipak nešto ”jači” i bolji od Playstationa 5 i izgleda da Grannell dijeli to mišljenje. „Ono što je Microsoft napravio sa svojom novom Xbox Series X konzolom je jednostavno fantastično. Kao dugogodišnji suradnik sa Sonyjem, mogao sam dobiti uvid u ono što tvrtka radi sa svojim konzolama i kojim smjerom Sony želi ići.

Kao što sam rekao, Playstation 5 ima velik potencijal, no barem na prvi pogled, Microsoft je osmislio puno bolju konzolu. Xbox Series X je prava ”zvijer” od konzole”. Navodno gospodin Grannell nije jedini koji misli da je Microsoft napravio puno bolji posao i da bi njegova konzola mogla (konačno) odnijeti pobjedu nad Sonyjem. Mnogi drugi stručnjaci i analitičari tvrde kako je Xbox Series X po svemu sudeći, puno superiornija konzola od pete iteracije Playstationa.

Xbox Series X

Znači li bolji hardver i automatsku pobjedu?

Znači li sve ovo da će Xbox Series X ”pomesti pod” s konkurencijom? Ne nužno, što smo imali prilike vidjeti proteklih godina, kada je tehnički inferiornija konzola bila više primijećena i bolje prošla kod korisnika od konzola koje su imale bolje specifikacije. No ono što jedan dio analitičara smatra jest to da se Sony, pogotovo nakon Playstationa 3, počeo ”odmarati”.

Posljednje dvije iteracije konzola Sonyju su otvorile ogromno tržište, što je dovelo do velikog povećavanja zarade, što je opet dovelo do toga da se Sony ”malo opusti”. Microsoft je to primijetio i odlučio krenuti ”u napad”. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ta borba odvijati nakon što se obje konzole pojave na tržištu.

 

”Ray-tracing”, Dual Sense i ”kompatibilnost unatrag”

Obje nove konzole dolazit će sa nekim novim i nekim poboljšanim mogućnostima, ne bi li igračima, ali i programerima otvorile nove mogućnosti u vezi igara. Jedna od tih mogućnosti je i ”ray-tracing”, nešto gdje je Xbox Series X u očitoj prednosti nad PS5. Ono u vezi čega analitičari daju prednost Sonyju je kontroler. Dual Sense i nove mogućnosti haptičke podrške igračima bi trebao pružiti nove mogućnosti ”uživljavanja” u igre, dok se Microsoft ovdje odlučio za više konzervativan pristup.

Što se ”kompatibilnosti unatrag” tiče, obje će se konzole moći pohvaliti ovom mogućnošću. Xbox Series X bi navodno trebala biti ”unatrag kompatibilna” sa puno većim brojem naslova u odnosu na Playstation 5. Hoće li veća baza igara, plus bolje specifikacije biti razlozi i uzroci pobjede Microsofta nad Sonyjem u novoj borbi konzola, vidjet ćemo, nadamo se, do završetka ove godine kada bi se obje konzole trebale pojaviti na tržištu.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here