Ako ste iz naziva aparata pomislili da je riječ o hibridu Galaxy pametnog telefona i fotoaparata, pogodili ste! Iako nije baš prvi fotoaparat s Android operativnim sustavom, definitivno je model koji nagovještava revoluciju.
U tijelo solidnog fotoaparata (Samsung WB859F), ugrađen je četverojezgreni procesor koji radi na 1,4 GHz, raspolaže s gigabajtom memorije, a s korisnikom komunicira preko 4,8 inčnog ekrana osjetljivog na dodir rezolucije 1280×720 piksela, baš kao i Galaxy S3. Utor za microSIM karticu ovdje ipak pogrešno dovodi do pretpostavke da je aparatom moguće telefonirati na klasičan način. SIM kartica može poslužiti samo kao osnova za 3G ili 4G povezivanje s Internetom, pri čemu je doduše moguće razgovarati putem Skype-a, GT-a ili neke druge aplikacije.

Piše: Marko Ćurković

Fotodroid

Kao i High-end telefon s kojim dijeli korijene, i ovaj aparat je nakrcan svom današnjom popularnom tehnologijom viđenom u tabletima i mobitelima više klase. Ipak nije ovo jeftin uređaj. U fotografskom dijelu priče, najzanimljiviji dio hardvera je objektiv ogromnog zoom raspona koji se proteže od ultraširokih 23mm (u punoformatnom ekvivalentu) gdje postiže maksimalnu blendu od f/2,8, pa do čak 483mm gdje blenda raste na f/5,8. Senzor je 16 megapikselni formata 1/2,3” i ekvivalentan je kompaktima srednje klase. Prilikom uključivanja uvijek će s eponajprije pokrenuti foto aplikacija, čime se želi pokazati da je to zaista fotoaparat.
Foto aplikacija je slična onima viđenima kod Android pametnih telefona, a funkcionira uglavnom preko ekrana osjetljivog na dodir. To je i logično, obzirom da su jedine prave tipke na aparatu tipka okidača i polugica kontrole zooma.
Aplikacija funkcionira uglavnom dobro i moguće je pristupiti mnogim kreativnim filtrima, HDR modovima i kojekakvim trikovima, ali i klasičnom P/A/S/M modu. One sklone posljednjem mogla bi zasmetati povremeno kašnjenje prilikom promjene postavke. Novost u odnosu na telefone je mogućnost upravljanja glasom koja fukcionira dobro i ponekad može dobro doći.

Facebook i Twitter sličice

Dodirom na ikonicu kuće, ulazimo na početnu stranicu Androida 4.1 Jelly. Ključna je povezivost s internetskim servisima i mogućnost prebacivanja slika na razne društvene mreže što je je očekivano na visokoj razini. Pplikacije za obradu slike funkcioniraju normalno, kao i sve aplikacije namjenjene Androidu 4.1. Posebno su nas zanimale aplikacije specifične za ovaj foto-andro-aparat i takvih nismo našli neki reprezentativan broj. Isprobali smo nekoliko foto aplikacija, ali jedino je ProCapture radila donekle dobro. Obzirom na hardverske resurse, šteta je što ih nismo mogli iskorititi u svom punom svjetlu. No, aparat je još dosta nov i stekne li popularnost, ni ne sumnjamo da će i autori aplikacija to primjetiti.

Objektiv oduševljava golimim 21x zoom rasponom, ali tolika količina zooma u tako malom prostoru nužno rezultira nekim kompromisima kod kvalitete slike. Nešto mekša slika i nedostatak detalja i oštrine koju kod JPEG-ova ispravlja softver redukcije šuma, spadaju tek u prosjek kompaktne klase. Opet, s druge strane, ne znamo koliko ima smisla previše analizirati piksele kod ovog aparata koji je ionako orjentiran prema internetskoj povezivosti. Teško da će itko uploadati 16 megapikselne fotografije teške po 5-6MB svaku. Za prebacivanje na Internet najraširenije slike su veličine od 5 megapiksela i manje. Usto su i sasvim dovoljne, a nasreću – pri toj rezoluciji su tragovi softverskog ispravljanja piksela neprimjetni. Unatoč tome zasićenje boja i kontrast ostaju očuvani i pri visokoj ISO osjetljivost. Video je moguće snimati u Full HD rezoluciji pri 30 sličica u sekundi, dok je 120 fps-a moguće pri rezoluciji od 768×512 piksela. Pohvalno je u video modu moguće koristiti većinu foto-postavki, pa tako i P/A/S/M.

Zašto ne?

Sva ova nabrojana divota je upakirana u tijelo kvalitetne izrade s ergonomskim hvatom. Iako još dosta skup, koncept ove kamere nam se itekako svidio i pozdravljamo buduće varijante braka Androida i foto-video opreme, ALI….

Osim trenutnog nedostatka aplikacija koje bi mogle iskoristiti sav potenencijal Galaxy Camere, najveći nedostatak je baterija. Poznato je da pametni telefoni novije generacije nemilice troše bateriju, pa onda možete zamisliti kakva je situacija ako baterija još treba pogoniti složeni megazoom objektiv. Baterija se još donekle drži ako samo koristite foto aplikaciju, ali ako se imalo služite ostatkom operativnog sustava, teško da će izdržati jedan dan, a ne daj bože ako uključite GPS, WiFi, pogledate koji film na Youtubeu ili pokušate opteretiti jezgre procesora.

 

SPECIFIKACIJE
GSM 3G; HSPA-PLUS HSPA+21;802.11a/b/g/n 2.4GHz/5GHz; Wi-Fi Direct available GAP, SSP, HSP, A2DP, SPP, OPP, AVRCP 1.3, HID; DLNA, HDMI 1.4 support; KIES, KIES Air support; quad-core 1,4GHz procesor, Android 4.1 (Jellybean) OS; 4,8” HD Super Clear LCD (TFT) ekran; 1GB RAM, 4GB interne memorije; GPS; 16 megapikselni CMOS senzor veličine 1/2,3”, 21x zoom (23 ~ 483mm); optička stabilizacija; masa: 300g

USTUPIO

Samsung Hrvatska

CIJENA 4799 kn

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here