Canon obogatio portfelj ručnih videokamera novim vrhunskim kompaktnim modelima namijenjenima profesionalcima i videoentuzijastima. XA25 i XA20, dva nova profesionalna modela iz serije X, spoj su snažnog, potpuno novog slikovnog sustava te profesionalnog zvuka i Wi-Fi povezivanja u svestranom, kompaktnom kućištu koje izvrsno pristaje u dlan. Nova LEGRIA HF G30 odlikuje se istim naprednim slikovnim sustavom, a optimizirana je za videoentuzijaste, primjerice amaterske snimatelje i studente filmskih studija.
Novi su modeli razvijeni pomoću Canonovih vrhunskih slikovnih tehnologija, a nude napredne specifikacije kojima se omogućuje izvrsna kvaliteta i mogućnost rukovanja. Sustav Canon HD Video u potpunosti je redizajniran – od objektiva do slikovnog senzora i procesora – te nudi novu razinu slikovnih performansi. Brojne napredne snimateljske značajke i mogućnosti snimanja čine nove kamere idealnima za profesionalnu i amatersku upotrebu te prikladnima za snimanje raznovrsnih sadržaja, od vijesti i dokumentaraca do vjenčanja.
Napredan sustav Canon HD Video, prvoklasna optika
Kamere XA25, XA20 i LEGRIA HF G30 odlikuju se potpuno novim slikovnim sustavom, projektiranim za izvrsnu kvalitetu slike i svestranost. Revolucionarni širokokutni objektiv sa zumom od 20x nudi žarišni raspon od 26,8 mm do 576 mm , pri čemu se koristi optička tehnologija iz Canonove vrhunske kamere XF305. Poboljšani sustav za optičku stabilizaciju slike (IS) s tri načina rada sadrži i način rada za dinamičnu stabilizaciju slike, kojim se dodatno smanjuju učinci kretanja kamere tijekom snimanja. Kružni otvor blende s osam listića omogućuje poboljšani efekt bokeh, pri čemu se koristi Canonova jedinstvena tehnologija elektromagnetske dijafragme – razvijena za Canonovu liniju objektiva EF – kako bi se zajamčilo prekrasno zamućenje pozadine na slikama s plitkom dubinom polja. Novoprojektirani HD CMOS Pro senzor vrste 1/2,84 od 2,91 megapiksela pruža izvrsni dinamički raspon i performanse u uvjetima slabe osvijetljenosti. Povećanom veličinom senzora maksimizira se površina fotolokacija te se u kombinaciji s iznimno sofisticiranim sustavom za obradu slika smanjuje šum na slici i povećava osjetljivost u okruženjima sa slabim osvjetljenjem.
Vrhunska snaga obrade koju pruža DIGIC DV 4 omogućuje bolju reprodukciju slike te ostale prednosti linije DIGIC DV – primjerice glatku gradaciju i vjernu reprodukciju boja – dopunjuje podrškom za snimanje uz veći broj sličica u sekundi. Senzor i procesor zajedno uklanjanju veći postotak učinaka potresanja kamere te tako pojačavaju djelovanje iznimno djelotvornog sustava za optičku stabilizaciju slike elektroničkom stabilizacijom koja prepoznaje i kompenzira kretanje u brojnim smjerovima.
Potpuna kreativna kontrola
Svi su novi modeli osmišljeni za maksimalnu fleksibilnost te podržavaju brojne formate snimanja. AVCHD (do 28 Mb/s) i MP4 (do 35 Mb/s) omogućuju snimanje uz velik broj sličica u sekundi prikladno za brojne profesionalne primjene. Videozapisi se snimaju u dvojne utore za SD kartice u različitim razlučivostima i pri različitom broju sličica u sekundi, do 1080/50p, a u formatu MP4 podržano je usporeno i ubrzano snimanje, čime se pruža veća sloboda odabira odgovarajuće postavke u skladu s kreativnim potrebama.
Svi modeli podržavaju i istodobno snimanje u različitim formatima na svaku karticu, čime se korisnicima omogućuje snimanje visokokvalitetnih Full HD videozapisa u željenom formatu, uz istodobno snimanje manjih MP4 datoteka . Zahvaljujući snazi procesora DIGIC DV 4, manje je datoteke moguće brže i jednostavnije podijeliti ako je bitna brzina, primjerice pri izvještavanju o najnovijim vijestima, dok se visokokvalitetne snimke mogu sačuvati za kasniju upotrebu.
Profesionalno optimizirane značajke
XA25 i XA20 nude isti koncept odvojive ručke kakav je predstavljen na kameri Canon XA10. Gornja se ručka može jednostavno pričvrstiti i odvojiti u skladu s potrebama snimanja, a opremljena je brojnim dodatnim kontrolama, uključujući XLR ulaz za snimanje zvuka profesionalne kvalitete s vanjskih mikrofona. U ručku je ugrađena i infracrvena žarulja, kojom se poboljšavaju mogućnosti snimanja u infracrvenom načinu rada na modelima XA25 i XA20, što je idealno za noćno snimanje dokumentaraca te snimanje noćnih životinja.
Sva se tri modela odlikuju kompaktnim, ergonomski oblikovanim kućištem, koje nudi vrhunsko rukovanje i kontrolu tijekom korištenja. Novi 8,77-centimetarski (3,5-inčni) organski LED (OLED) dodirni zaslon s 1,23 milijuna točaka nudi veću razlučivost i kontrast te poboljšanu reprodukciju boja tijekom snimanja i reprodukcije. Korisnici imaju potpunu ručnu kontrolu nad ekspozicijom: kombinacija dodirnog zaslona i prilagodljivog kontrolnog prstena omogućuje prilagodbu otvora blende, brzine zatvarača, osvjetljenja i ekspozicije.
Zum i fokus moguće je prilagoditi putem prstena s prekidačem na prednjem dijelu objektiva. Uz to, novi kontrolor zuma integriran u kućište kamere idealan je za snimanje uz držanje kamere u ruci ili na stalku te nudi preciznu kontrolu i praktičnost kakve su obično dostupne na većim, profesionalnim kamerama. Poboljšano 0,61-centimetarsko (0,24-inčno) elektroničko tražilo od 1,56 milijuna točaka moguće je zakrenuti do kuta od otprilike 45 stupnjeva, čime se omogućuje vrhunsko bilježenje pojedinosti i udobnost, a time i učinkovito snimanje iz ruke ili na stalku.
Mogućnost povezivanja u studiju i podrška za bežično povezivanje
Nove kamere XA25, XA20 i LEGRIA HF G30 nude bogat izbor sučelja, pri čemu su fizički ulazi praktično grupirani na jednom mjestu i osmišljeni tako da priključci ostanu čvrsto utaknuti dok se kamera drži u ruci. Svi modeli nude integrirane priključke za HDMI, mikrofon, USB i slušalice, a model XA25 nudi i HD-SDI izlaz, koji omogućuje vezu velikog kapaciteta i bez kompresije korisnu u brojnim situacijama u kojima se emitiraju videozapisi.
Sve kamere nude i novointegriranu podršku za dvopojasni Wi-Fi (2,4 GHz i 5 GHz), čime se otvaraju mnoge mogućnosti tijekom snimanja ili poslije njega. Podrška za Camera Remote omogućuje bežičnu prilagodbu postavki putem web-preglednika , a Remote Browser korisnicima omogućuje pregled snimljenih materijala iz kamere u preglednicima na pametnim telefonima ili tablet-računalima bez potrebe za programskom opremom za reprodukciju videozapisa.
Podrška za prijenos datoteka putem FTP-a omogućuje prijenos snimljenih materijala na FTP poslužitelje brzinom od maksimalno 150 Mb/s putem bežične pristupne točke, a uz multimedijski poslužitelj moguće je putem Wi-Fi veze reproducirati videozapise pohranjene u kameri na podržanim televizorima ili računalima bez potrebe za kabelima . Canonova aplikacija Movie Uploader omogućuje izravan prijenos videozapisa putem uređaja sa sustavom iOS na YouTube ili Facebook uz brzinu do 24 Mb/s.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here